Witaj Jasiu! Jak miło Cię "widzieć"
Otóż to jest tak:
1- ściągamy np. camtasia studio
2- instalujemy i jazda
Wersja do druku
Witaj Jasiu! Jak miło Cię "widzieć"
Otóż to jest tak:
1- ściągamy np. camtasia studio
2- instalujemy i jazda
73. może się podobać, a z poprawkami Saboora jest miodzio. :grin:
Saboor dzięki wielkie za ten tutorial, fajnie że Ci się chciało coś takiego zrobić. Myślę że powinieneś to również podlinkować do wątku który o ile się nie mylę nazywał się "jak zrobiłem tą fotografię", innym też z pewnością się to przyda. Jeszcze raz dzięki.
A co sądzicie o tym. Było wcześniej już jedno z tego miejsca ale bez odzewu.
74.
Fajny ladszafcik, może trochę przy ciemne pole, znowu się wtrącę:
może coś w tym stylu?
przed:
Załącznik 43026
po:
Załącznik 43027
Klimacik wioski:grin: utrzymany, tak mi się wydaje ...
Fajnie, nabrało trochę światełka i cieni.
Muszę się w końcu zmotywować i poczytać trochę o obróbce bo zazwyczaj używam tylko z 5 funkcji z wszystkich które maja do zaoferowania programy do obróbki zdjęć:)
74 az krzyczy do mnie, zeby zrobic je w kwadratowym kadrowaniu.
W tym co jest to co bys nie zrobil to za duzo tego czarnego na dole.
Moja propozycja:
Załącznik 43028
Pozdrawiam
Tomek
A jakiego programu uzywasz, albo masz zamiar uzywac?
Jesli nie masz nic konkretnego do do bardziej niz podstawowa obrobka polecam LightZone - http://www.lightcrafts.com/lightzone/ (wola tez z ORFow). Bardzo fajny, intuicyjny program. Zobacz na stronie producenta tutoriale:
http://www.lightcrafts.com/learning/index.html
Poza tym LZ przy wolaniu z RAW potrafi (w przypadku Olkow) wyciagnac najwiecej informacji ze swiatel (!!!). W testach dorowanl mu tylko Aperture.
Tomek
Ej no! Fajnie! Też wyciapię i Otake wyjszło:
Załącznik 43029
Używałem PhotoFiltr, Gimp i PS CS2. Jak na razie znów używam PhotoFiltr z powodu awarii komputera na którym trzymam wszystkie programy i zdjęcia.
W RAW-ach niestety robię bardzo rzadko choć znam ich potęgę. Mam skromną pojemność dysku, nie mam nagrywarki DVD więc nawet jeśli bym chciał za dużo bym tych plików na komputerze nie pomieścił. Sprawdzę sobie ten program który polecasz może mi spasuje.
No w kwadrat panowie to już naprawdę jest miodzio, bruder dzięki za miłe słówko.
Pozdrawiam
Dzisiaj kolejna porcja zdjęć, trochę większa niż zwykle, mam nadzieje że przebrniecie. Zapraszam
75
76
77
78
75 mogloby byc, ale piony do pionu, poziomy w poziom :)
Dwa ostatnie za ciemne jednak. Czy ostatnie to ulica Schodowa? :)
Fajna miejscowka na klimatyczne zdjecia.
T.
Tak to ulica Schodowa. Widzę że ulica dość znana i w Krakowie, swoją drogą to chyba wszyscy robią zdjęcia na tej ulicy, jak oglądam zdjęcia Bielska to co 3 to schodowa:)
Wtrancam sie bo lubie!:grin:
A mi się podoba kilka fajnych kadrów, a widzę to tak:
Załącznik 43061Załącznik 43062
Załącznik 43063
Aaa zapomniałem (nie wyspałem się:oops:) 76 bardzo fajne tylko chatki się ciutkę walą, Masz ten sam problem co ja: "syndrom krzywego kadru" :grin::grin:
Pozdrawiam
Racja, zazwyczaj jak zrobię krzywe zdjęcie mówię sobie "wyprostuje w domu" i zazwyczaj jak wrócę to o tym zapominam i później wrzucam takie krzywe na forum. Co do Twoich wersji to drugie i trzecie mogłoby być choć trójeczka jakaś taka strasznie mydlana się zrobiła. W pierwszym nie pasuje mi niebo i ściana z prawej, jakieś mało realistyczne się wydają. Pozdro
Tak racja niebo było przepalone, chciałem je ratować w tempie super express.:oops:
Ścianę rozjaśniłem i nie obniżyłem saturacji i wyszła dziwna:mrgreen:
Trójeczka była malutka i przy prostowaniu sie mi rozmyła:grin:
Poprawione:
75 jest superowe , kolorki też , te krzywizny nawet trochę pasują .
Jak Saboor wyprostował zniknął ten klimacik bardzo starego budownictwa .
Kiedyś nie budowano tak prosto jak teraz.Było bardzo krzywo i nierówno .
Błędy i niedoróbki były nagminne.Kąty proste tez nie występowały.
pozdrawiam
Dzięki kristof, mam jeszcze kilka kadrów z tej ulicy, oto jeden:
80
poucinał bym palce za te grafiti na ścianach .
O właśnie oto chodzi!
Teraz widać - kamienica rządzi. Inaczej się na tę fotkę patrzy.
Ja jeszcze dorzuciłem parę groszy od siebie:
Z ostatniej serii najlepsza chyba 80. Ja może niedługo wybiorę się nocą na Gdańsk :), zobaczymy co z tego wyjdzie.
helmuth podoba mi się to jak rozjaśniłeś budynki. Tak sobie myślę że w sumie chyba nie ma co ratować tego zdjęcia, muszę się tam wybrać jeszcze raz jak będzie ładniejsza pogoda za oknem. Jak robiłem to zdjęcie aura nie była zbyt sprzyjająca. Dzięki za podpowiedzi.
Z mgłą mam taki problem przy zdjęciach nocnych że jak tylko się pojawi to zdjęcia tracą na ostrości, wyskakują jakieś dziwne szumy a przez tą wilgoć która jest w powietrzu powstaje masa brzydkich refleksów świetlnych. Nie wiem czy jestem jakimś odosobnionym przypadkiem ale mi to strasznie przeszkadza:)
Pozdrawiam
Witaj fura! Nie Jesteś odosobnionym przypadkiem, mgła prawie zawsze przeszkadza, nie łatwo strzelić dobrą(estetyczną i klimatyczną)fotę z jej udziałem.
Tak czy siak, Twoje nocne kadry B&W idą w dobrym kierunku.
P.S.
helmuth Poprawiłeś sobie, Rozjaśniłeś i dalej Ci wisi:-P
stempel Zgubiłeś?:grin:
Kolejna wrzutka z tego samego wypadu co foty wyżej:
81
Testuje sobie nowe szkiełka, Heliosa 50/2 i Jupitera 135/3.5. Całkiem ciekawe,fajnie móc pobawić się w końcu małą głębią ostrości. Testowe:
82.
Witam! Czas odświeżyć wątek. Na ten cel poświęcam kilka koncertowych pstryków. Zapraszam
83
84
85
86
87
Witam!
Trochę czasu mnie nie było na forum ale często obserwowałem z boku co się tutaj dzieje. Przez ostatni rok nie robiłem mnóstwa zdjęć tak jak przez pierwszy rok jak dopadłem aparat. Nie wiem czy się czegoś nauczyłem ale chciałbym żebyście ocenili kilka moich prac. Nie wiem czy zasada umieszczania zdjęć w postach jest taka sama jak rok temu więc jeśli coś się zmieniło to dajcie znać, poprawię.
88
89
90
91