kisi i jak ? trafiłes dobry egzemplarz ?
Wersja do druku
kisi i jak ? trafiłes dobry egzemplarz ?
W klasie EX to chyba nie zdarzają się "zbuki"?
ależ zdarzają się. Z ta sigmą różnie bywa.
Sigma jest fajna. tylko czasem sama decyduje gdzie ustawić ostrość. Ale tylko czasem, łatwo doprowadzić ją do porządku :-)
mojej sie nie zdarza ustawiać tam gdzie ona chce, tylko zawsze tam gdzie ja chcę :)
no ja musiałem wymieniać tą 30kę, pierwszy egzemplarz szybko ześwirował :)Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Ale na EXy jest 3 lata gwarancji więc nie ma stresu :)
Mam 105-kę f/2.8, też EX.
Ustawia ostrość dobrze ale gdy ma dobre światło, przy słabszym nie daje rady tam, gdzie Zuiko 14-54 nie ma najmniejszych problemów :/
Niby to samo światło :-?
moja 30tka nawet się nie zastanawia, tylko ustawia błyskawicznie, nawet jak jest dośc ciemno, ale 1.4 robi swoje
Co do mojego egzemplarza to jeszcze nie wiem bo nie mialem jak i kiedy wczoraj sprawdzić. Te kilka fotek które pyknąłem to na pełnej dziurce mogłaby być ostrzejsza. Narazie usiłuje wykluczyc BF/FF.
Jak u Was z tym szkiełkiem - od jakiej przysłony jest ostra ?
Co do łapania ostrości to nie powiem silniczek chodzi super cicho.
Zastanawiam sie jeszcze czy nie ma jakiegos firmwareu do tego obiektywu - musze pogrzebać na necie.
PS.
Ja swoja kupiłem za 1499 w Euro Agd w 30 nieoprocentowanych ratach (po 49zl) i to zadecydowało ze ją wziąłem.
nie jestem pewny, może się mylę ale ZD to chyba jedyne obiektywy w których można zmienić firmware.Cytat:
Zamieszczone przez kisi
ja także kupiłem w EURO.
gdzieś na forum dawałem test tej sigmy od pełnej dziury, ale nie mogę tego znaleźć. Jak znajdę to podam linkę :)
Moja SIGMA walsnie sie piecze w serwisie ciekawe co chlopaki wymysla, wyslalem ja z E1. Ostra to ona jest i to bardzo, ale AF do **** zazwyczaj BF, nawet zdaza sie jej ze po wlaczeniu aparatu af wogule nie dziala, trzeba recznie pokrecic pare razy pierscienem ostrosci az zacznie dzialac.
Wczoraj qpilem obiektyw a dzisiaj GORAL sprzedaje swojego za 700 zl.... ech. Kto na powaznie sie interesuje tym obiektywem powinien skorzystać jak najszybciej !!!!
Jak zobaczyłem ofertę, to już chciałem dzwonić... ale nei twardy jestem ;p Dość szpeju ;pCytat:
Zamieszczone przez kisi
Ja zadzwoniłem, ale ktoś był szybszy :evil:
Nie wiesz, że prawdziwy chłop nigdy nie ma dość? :)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Z pewnością nie jest to szkło dla każdego.Jego jasność jest do pewnego stopnia jego "wadą".Pełny otwór to wręcz papierowa GO.Umozliwia to wykonanie fotki w bardzo trudnych warunksch oświetleniowych.Jednak ostrość będzie bardzo ograniczona.Podziwiam tych,ktorzy uwazają że obiektyw ten przy przesłonie 1,4 umozliwi "normalne" fotografowanie.
Ja tam wolę mieć małą GO a nieporuszoną fotkę czy też zbytnio zaszumioną ;) 1.4 sie przydaje, lepiej miec niz nie miec ;) A jak dla mnie, to czlowiek/sylwetka na 1.4 jest okej.
Moja tez dziwnie ostrzy... HSM ma laga, a czasem totalnie nieostry obraz aparat uznaje za dobry... Musze sie z nia wybrac do Sigmy, ale zwyczajnie nie mam czasu... :/
To byłem ja :mrgreen: już ją mam, dostawa na miejsce expresowa :D Polecam interesy z tym człowiekiem ;)Cytat:
Zamieszczone przez dziobolek
Sory za mały OFT ale myślę, że wybaczycie... jestem hapyy!!!
Pozdrawiam.
No, to gratuluję nabytku.Cytat:
Zamieszczone przez MicSzu
Pozdrówka!
ja tez o to walczyłem ale była za późno:((
Zauważyłem dziwną rzecz. O ile moja Sigma 30/1.4 rewelacyjnie pracuje z moim body E300, o tyle już z E400 pracuje kiepsko. Na 6 fot jakie nią zrobiłem 5 miało ostrość nie tam gdzie ustawiałem. Bardzo to dziwne. Jeszcze to muszę sprawdzić. W sobotę będę miał okazję.
Na tą chwilę to oto co moge powiedziec o moim egzemplarzu Sigmy:
- w pokoju przy oświetleniu zarówką oszczędnościowa w okrągłym papierowym kloszu koloru ceglanego (nie czerwony) przy końcu pokoju obiektyw wcale nie łapie ostrości - ciekawostka bo robi takie cos: 3,4 razy bzyknie silniczkiem i sie poddaje i nic sie nie dzieje
- przy małych wartościach przysłon (owa tajemnicza papierowa GO) nie udało mi sie trafić z ostrością tam gdzie chciałem a na fotkach nie chciało (nie udało) mi sie znaleźć miejsca gdzie jest ostro - być moze to kwestia wprawy.
Mam pytanko do osób które używaja dłużej owe szkło. Czy robiąc portretówkę z punktem ostrości np. oko, rzęsy, nos, usta - czy macie problem z trafieniem w ów punkt czy wykonujecie kilka fotek wśród których jest ta na której ów wybrany wcześniej punkt jest ostry ????
Ja daję radę na swoim E300. Sigme trzeba dobrze wyczuć i u mnie wygląda to tak, że muszę trafiać idealnie z punktem AF. Zuiko daje spory zapas, Sigma nie daje żadnego.
Ciekawi mnie taka rzecz: jak wygląda GO przy zdjęciu całej postaci lub prawie całej w ZD 50 i Sigma 30 przy max dziurze. Pewnie dużej różnicy nie będzie?
jest już w ogóle jakaś sigma pod 4/3 którą można kupić w ciemno bez obaw o FF/BF, tudzież o to, że za rok nie będzie się nic w środku telepać?
podobno (nie wiem na 100% bo nie mam) 150/2.8 makro spisuje się rewelacyjnie
Na swoją tez nie narzekam z body E300, ale to zachowanie z E400 trochę mnei zastanowiło, jutro będę miał okazję sprawdzić.
GO z 3 metrów (tyle trzeba mniej więcej dla całej postaci na 60mm/1.4) = 0,42m
GO z 5 metrów (tyle trzeba mniej więcej dla całej postaci przy 100mm/2.0) = 0,6 m
Inna GO to jedno - a inna perspektywa to drugie.Cytat:
Zamieszczone przez Switch
jestem już... zdecydowany na ten obiektyw (leica za droga jest nawet za 800$)
przekonało mnie do niego:
f1.4
hsm
reszty nie ma... chciałem zd 50 ale to nie jest lens na knajpowe szybkie portrety, leica odpada jak napisałem. Piszę tu, bo chcę szybkiego janego obiektywu, co z ostroscia hmm w portretach ta ostrosc czasami w zd jest za wysoka mówie o jpg bo narazie w rawy nie wchodzę. Ciekawe jak to sie będzie miało do zd 25 mm f2.8 czy ktos mi moze powiedziec czy af w takich konstukcjach pracuje? chodzi o szybkość.
proszę o ewetualne uwagi do niego (30 mm f 1.4) i dzieki z góry za info
Wszystko było powiedziane.
AF jest bardzo ok.
Uwagi:
1. przetestuj mocno dany egzemplarz, bo zdażają się niewypały
2. licz, ze nic potem nie wyskoczy z jakoscią - vide przypadek willowa
Dokladnie, przetestuj przed kupnem, czy dobrze i celnie ostrzy.
Szklo fajne, bardzo :)
[bedziesz jutro na warsztatach? ;) jakby co to biore swoją sigmusie ;)]
Co do ostrości z dziadkiem to u mnie czesto ustawia ją w "dwoch krokach" (jako krok należy rozumieć słyszalny odgłos pracy silniczka obiektywu) ale i "trzy nie sa rzadkowscią". Nie wiem wiec czy to kwestia dziadka czy kwestia obiektywu.
Mam prośbę do posiadaczy szkiełka i tych co zetknęli się z problemami - napiszcie co należy sprawdzić przy (po) zakupie.
Jak na razie widzę 2 punkty dotyczące ostrości:
1. Sprawdzenie czy ostrzy prawidłowo na 1,4 i 2.8 (proszę o korektę)
2. Test na obecność BF/FF
Jaki przypadek trafił na Willow'a ? rozogniskowanie po jakimś czasie eksploatacji?
Szkiełko fajne, jak dog_master pisze i nie tylko ja myślę o zakupie.
Takie wskazówki praktyczne przydadzą się wszystkim zainteresowanym.
Tu znaleźć można zdjęcia wykonywane ejedynką i Sigmą (przesłony 1,4-1,8 ):
http://photohibition.blogspot.com/20...blog-post.html
A ja mam do was Panowie/Panie pytanie jak AF w waszych sigmach 30 ? Macie jakieś problemy czy wszystko jest OK? Bo ja w swojej widzę problemy ponieważ ustawia gdzie chce i jak sie jej chce. Wygląda na front focus, lecz czasem też ustawi przed taka loteria poprostu. Ustawia na bardziej kontrastowe elemanty fotografowanej sceny. Czasem zdaży się jej coś trafic, żeby było OK ale to jest jakieś 20% wykonywanych fotek. Potwierdza ostrośc i mniejwiecej widzę w wizjerze, że jest w porzadku, a na fotce kaszana nieziemska.Co radzicie na takiego fanta?
Pozdrawiam.
Ja co prawda nie zdążyłem się jej przyjrzeć, bo raptem od przedwczoraj parę fot testowo zrobiłem, ale problemu z AF nie zauważyłem. Tylko pipczenie od AF wyłączyłem, bo ostrzy w takim tempie, że można robić praktycznie fotę "z marszu" bez czekania na potwierdzenie :)
PS. Strzelone na szybko, poprawione kontrasty i lekko wyostrzone po zmniejszeniu.
MicSzu, czesto mam loterie... Ustawia jak chce i gdzie chce ;) Ale na tyle rzadko i na tyle mniej wiecej juz wiem, czy podostrzyla czy nie, ze troche olewam spraw na razie...
Czyli nie jestem sam z tym problemem. Też bym to narazie olał ale w maju będę miał okazje pofocic na ślubie i sprzydał by sie SPRAWNY obiektyw dlatego nie wiem co robic.Puszke teraz odeślę najprawdopodobniej, zeby gume przyleili itd. I odsyłanie puszki z sigmą na kalibracje też mi się nie widzi:( Bo czy bedzie puzniej poprawnie współpracowała z innym body?
Widzę, że parę osób ma ten obiektyw.
Może ktoś zamieścił by jakieś przykładowe ORF'y na http://raw.fotosite.pl/
A moja sigma się mnie ostatnio przestraszyła i chodzi perfekcyjnie;D ale za to z ZD 14-54 mam problem. Myślę, że coś w puszcze z AF jest nie tak, bo raz z tym dobrze, raz z tamtym. Miał ktoś może taki problem?