Ostatnia fotka pasi mi :-)
Wersja do druku
Ostatnia fotka pasi mi :-)
nie widzę już tego samego zdjęcia w galerii więc pewnie zostało usunięte. Szukałam go bo chciałam zrobić print screena dla porównania.
Pamiętam jednak jak wyglądało tamto z galerii i widzę teraz jak wygląda to. Jeśli to jest to samo zdjęcie a nie inne ujęcie to różnica jest kolosalna.
Tu jest ostrość, a tam nie było
Zdjecie jest to samo, ale ja na nie inaczej spojrzałem :)
Inaczej wyostrzaj,bardziej intensywnie bo z tego kita taki kompot wychodzi -bardzo mieciutki az nieostry.
90.
---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post był o 20:51 ----------
91.
---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post był o 21:06 ----------
92.
90. zaszalałeś.......podoba mi się.Nie wiem dlaczego :-)
90 świetne, też nie wiem dla czego...
Odkrywasz formę przestrzeni. Powinieneś zdecydować się czy będziesz szukał idealnej symetrii czy może jej zaburzeń. Moim zdaniem powinieneś też poszukać jakiegoś sposobu na odrealnienie takich zdjęć. Może jakaś kontrastowa czarnobiel? To tylko propozycja.
Mnie 90. podoba się ze względu na zestawienie kształtów i kolorów. :grin:
Pierwsze wrażenie jest najlepsze, lecz gdy zaczniesz wchodzić w szczegóły i przyglądać się bardziej pewne elementy (np. folia w oknie po lewej stronie) mogą przeszkadzać. Ale ogólnie jest OK.
Troszkę przesadziłeś z saturacją.
Co do foto 91., to ja bym to widział tak : ( co prawda z powodu obróbki zaziarniało, lecz gdyby pierwotna expozycja była inna, nie musiałbym tak drastycznie naginać )
tak, to prawda że gdyby cien byl bardziej widoczny, agresywny to było by lepiej. Niestety wypatrzyłem ten obiekt w ostatniej chwili, a do tego miałem światło zastane i brak statywu. Spróbuję zrobić coś z RAW-em. A ziarno mi nie przeszkadza w tym wypadku :) Dzieki :)
94a.
Pierwsza wersja, rozjaśniłem trochę i dodałem odrobinę kontrastu.
94b.
Druga wersja, zamiana na BW.
W obu wersjach podciągnąłbym kontrast.
No tak.Nie masz co robic to rury w lazienkach,kuchniach od kaloryferow focisz.Oskrob,przemaluj na czerwono z niebieskim pionem i wstaw w kolorze:wink::mrgreen:
Fakt, foce wszystko to co wydaje mi się ciekawe :) Szukam inspiracji wszędzie (nawet w lazience :) Jeśli chodzi o przemalowywanie, skrobanie itd to myślę że reszta domowników na to nie pójdzie ;) W zanadrzu mam jeszcze jedno zdjęcie rur https://forum.olympusclub.pl/images/...on_biggrin.gif
95b.
Bez poziomych rurek byloby ok :-)
No wlasnie chcialem zeby byla ta pozioma rurka :) Widac wtedy dokladnie polozenie obu pionowych rurek, to ze jedna jest za ta druga :) Wiem ze ten punkt przeciecia powinien byc w mocnym punkcie, ale niestaty na drodze stala przeszkoda, ktorej nie mozna przesunac :)
Sprejem pociągnąć, wyglancować zmniejszyć światło i gra muzyka :mrgreen:
Podoba mi sie, bardzo :) Tak jakbys podazyl za moim myslenie. Wystarczylo odrealnic zdjecie :) Dzieki :)
96.
Tęczą malowane :)
Efekt powstal bez mojej ingerencji...
Jak bez ingerencji? Aparat sam cyknął fote?
nie, nie, nie,... Zdjęcie zrobiłem w pełni świadomie :) Chodziło mi raczej o to że tą tęczę zauważyłem przypadkiem, a za chwilkę okazało się że powstała ona za przyczyną światła i płyty cd :)
Mało ciekawe jako takie.
Obciąć całe ciemne dół i górę dzięki czemu barwy zajmą cały kadr, powinno być dużo ciekawiej.
Na bardzo szybko obróbka w IrfanView (załącznik): obcięcie ciemnych brzegów, ogólne rozjaśnienie gamma, zwiększenie nasycenia, zwiększenie niebieskiego, lekkie zmniejszenie zielonego. Nie jestem pewien efektu, bo mam marny ekran w laptopie w pracy, ale jest chyba ciekawiej. Ponadto kadrowanie z proporcjami na oko (circa 3:2 a właściwie 2:3).
tęcza jednak najlepsza w plenerze : )
Zrobiłbym w kadrowaniu 3:2 ciachając trochę góry i trochę dołu. I może z filtrem polaryzacyjnym, by wyeliminować odbicia.
Tło jest naprawdę bardzo ładne, zastanowiłbym się, czy nie wykorzystać go do fotek innych obiektów.
EDIT:
Dopiero teraz mogę pobawić się fotką.
Obciąłem górę i dół do formatu 7:5 (niewiele wnosiły), rozjaśniłem cienie i przygasiłem światła w krzywej tonalnej (by rozjaśnić tło i zlikwidować nadmierne odblaski owoców), lekko podbiłem kontrast (by nadać obrazowi żywości), znacznie podbiłem nasycenie (by uzyskać odpowiednie kolory w zbyt jasnych partiach, tło wygląda na tak samo ciemne, bo nasycenie zmniejsza wuizualną jasność obrazu), użyłem fitra zimnego (bo tak :) A na poważnie - uwydatnia zimne kolory obiektu i tła ).
Nie jestem przekonana co do tych odblasków. Chociaż ja znawczynią martwej natury i podobnych kompozycji nie jestem.
Tak wiem, nie umiałem zapobiec przepałom na słoju...:( Co do kompozycji... Podobały mi się elementy ułożone warstwami zamknięte w smukłym naczyniu :) Kolor wody też daje dużo do życzenia. :( Pozdrawiam :)
Ten żółty liściasty jakiś nieprawdziwy jest i niebieskawa ziemia na ścieżce. Przyznaj się kombinowałeś?
naprawde nic nie kombinowalem :) Dodalem odrobine kontrastu, nasycenie i po zmniejszeniu wyostrzylem :)