I zaszkodziło im to?
Kiedy Japończcy się nauczą, ze kontrolowany przeciek, nie jest zły...
Wersja do druku
Mają na tym punkcie szajbę. Na naszym forum zostało opublikowane pierwsze na świecie zdjęcie cienia E400 - cienia (!!!). I Japonia nam to do dziś pamięta. Ja nawet gdybym coś wiedział (choć akurat nic nie wiem), nie wychylę się. Ale jak znajdziecie gdzieś ploteczki... dawać, dawać. :-)
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha, o m43 jest kompletna cisza, nie wiem nawet czy prawdziwe są plotki, nie załapałem się na potwierdzenie zaprzeczenia przez milczenie albo kiwanie głową.
Pozdrawiam
A ja stawiam na jakiegoś malutkiego spacerzooma typu 14-100/150 ;p
Bo w naleśnika 14/2.8 nie wierzę... :roll:
Parę fotek się strzeliło tymi stałkami :mrgreen:
Ja myślę że w dobie kryzysu będzie można się uśmiechnąć pod nosem... biznes jest biznes, odpuścić nie mogą.
Z tymi pięcioma body to oczywiście nieporozumienie. "Five different camera and lens bundles" - oznacza ni mniej więcej niż "Pięć różnych zestawów aparatów z obiektywami", a nie "Pięć różnych aparatów i zestawów obiektywów". Czyli pewnie tak jak z E-520 było, tam też co najmniej pięć zestawów jest, teraz takie zrobią z E-30. I nie będzie żadnego nowego body. Albo chodzi o e-30, e-520, e-420, e-3 i coś jeszcze (są plotki o kolejnym twinnerze) z różnymi zestawami szkieł.
Byłoby miło, gdyby Olek pokazał jakieś portretowe szkła (np. ~42 mm) poniżej f/2,0.
Wątpie, że będą teraz. Olak ma dziury gdzie indziej. A portretówki sigma powoli zapełnia 50/1.4 będzie na 4/3 jest 30/1.4 jest leica 25/1.4 jest sigma 24/1.8 hmmm krucza trochę tych portretówek jest ;)
A w 4/3 są dziury, które bardziej bolą... np jakieś 300/4 czy zoomik 100-300
I jeszcze przydałby się face lifting 35-100 150 90-250 i 300 - tzn niebieski paseczek i SWD
20/1.7 - zapowiadany przez Panasa dla mikro 4/3 to będzie poważny argument dla posiadaczy puszek 4/3 by w przyszłości przesiąść się na mikro bo właśnie czegoś takiego jak 20/1.7 (i ew. typowej portretówki) najbardziej brakuje w "dużym" 4/3. Może to jest taka polityka...
raczej dosiąść niż przesiąść... ;)
...ale poczekajmy na to co olek w m4/3 pokaże
Ja przytuliłbym się do taniej portretówki 50/1.4 (czy bardziej 1.8 ); do 800 PLN; dla zmierzenia się z tak jasnym (o małej GO) szkłem. Nie musi być mega ultra i super HSM. Ale to niestety utopia..
Spacerniaka takiego jak 14-54 moge wziąć w ciemno. 50-200 -też. Natomiast gdybym miał zapłacić 1,5 kPLN za szkło, które byc może przerasta moje umiejętności- potrzebowałbym tak z miesiąc na przetestowanie.
qbic: Niemożliwe, nie ma już tak małych mieszkań w obecnej Polsce :) --krok czy dwa w tył i radzisz z 50mm :) --ja z kolei czekam (bez nadziei) na ZD70/2 lub 1,4 do ciasnych portretów...
co jak co ale w 4/3 brakuje nie krótkiej a długiej portretówki.. ze względu na specyfikę systemu ... 70 F1,4 bardziej by się przydało:) i tego nie ma...
o popatrzcie w tej samej chwili dodaliśmy z Irkiem ten sam post:D
35-100 - ale trudno przy tej wielkości lufy nie przestraszyć modelki:D - ciężkie do pracy w studio i wielokrotnego przykucania poprawiania itd...:)
C+ : Wolałbym jednak normalny jasny obiektyw 70mm niż zabawę z EC-14 , z którym ZD50 ma max f2,8, (Zrobię niebawem testy dzięki Radkowi i sprawdzę jak to wtedy będzie praktycznie z ostrością przy 2,8 )
A ja poproszę czujnik temperatury w BODY z zapisem do EXIFa.
;)
E3 napewno taki czujnik ma. Tylko danych z niego nie zapisuje, ale kiedyś mi aparat pokazał, że jest przegrzany. Na początku wielkie zdziwienie o co loto, ale po chwili zajażyłem i puszke do cienia schowałem:wink:
E-3, E-30, E-520, E-420 i E620 - to jest 5 body. Ciekawe czy E-420,E-520 i E-3 doczekaja się następców, czy może któreś linie (520?) zostaną zamknięte.
Seria E-5xx tak szybko nie zniknie, bo na niej Olek zarabia najwięcej. Co najwyżej E-4xx i E-5xx zostaną połączone w jeden model, który od dołu zostanie uzupełniony przez µ4/3.
A ten E-620 to co to za pomysł?