Dzięki za komentarze... tak naprawdę Cypis i Luna to już żadne kociaki :)
Wersja do druku
Dzięki za komentarze... tak naprawdę Cypis i Luna to już żadne kociaki :)
Przyszedł c100/2.8 macro, no to się zacznie. Narazie z braku laku kilka pierwszych fot domowych kwiatów. Czekam na wasze opinie.
Dwie ostatnie czyli trojka i czworka podobaja sie najbardziej.
Do mnie przemawia jedynka i czwórka, trójka w ostateczności :)
Jedynka, reszta jak dla mnie ma za małą GO.
Yo może coś z innej branży...
I jeszcze druga wersja, napiszcie proszę, która się Wam bardziej podoba.
Cześć, jak dla mnie dwójka, mniej pokombinowana a emocję uczucie widać lepiej :) Fajne, naprawdę dobrze uchwycone :grin:
ZDECYDOWANIE 2 :wink:
Dwojka jak najbardziej.
Pierwsza wersja sąsiadów jest świetna, bardzo odpowiednia tonacja. Dałbym bardziej w mocny punkt i byłoby GIT (oczywiście jak dla mnie:)
Wreszcie trochę słońca - okazja żeby pofocić makra, kilka z dziś.
Jak się przyjrzycie to na niektórych fotkach widać upstrzone paprochami punkciki - pewnie to na matrycy? jak to wyczyścić, ktoś wie?
Na koniec dnia jeszcze taki jeden bzyk :)
Zdecydowanie jestem na tak dla zdjecia staruszków w oknie. Jest takie prawdziwe, radosne i szczere, poza tym niesie w sobie wartość merytoryczną.
Pozostałe fotki robaków, kwiatków... może i sa dobre technicznie, wymagały wielkiego zaangazowania i cierpliwości, ale sa o niczym. Nie moje klimaty zuepłnie.
Doszła 'magiczna' pięćdziesiątka, a więc zaczynamy z portretami. Dokonałem takich dwóch manipulacji - napiszcie proszę, która jest wg Was fajniejsza.
Z kwiatków to clivia1 podoba się, z owadów to te z konikiem polnym, sąsiedzi to zdecydowanie 2. Portret to rozumiem radość z fajnego szkiełka i jego możliwości ale potrzeba także innych nie mniej ważnych starań aby to spiąć w całość.
Więcej konkretów - przyjmę na klatę. To nawet nie portrety a jakieś próby, ponad to ta dziedzina fotografii jak mniemam nigdy nie będzie moją najważniejszą , więc ciśnień związanych z krytyką nie mam tym bardziej.
Mi się kolor w portrecie podoba i to bardzo, oko wyszło cudnie - mówię o samym jego środku :) ależ człowiek się czepia drobiazgów jak trochę na forum posiedzi.
Lewy dolny róg trochę zakłóca tło, ogólnie nie znam się na portretach, ale na miejscu dziewczyny byłbym zadowolony z tej fotki, podobnie jakbym ją sam wykonał ;)
pozdrawiam
A ja jakoś za wersją numer dwa. Nie znam się na portretach ale gdybym ja była na tym zdjęciu to numer dwa :) :wink: co nie znaczy oczywiście ze w kolorze jest brzydkie :-P
:wink:
ile w tym pierwszym portrecie z ostatniej serii obróbki? Chodzi mi o kolory.
Jedynka z portretow jak dla mnie .
2em to nie krytyka i nie trzeba na klatę przyjmować po prostu nawzajem sobie pomagajmy aby robić lepsze zdjęcia, bo jako autorzy nieraz nie zwracamy uwagi na pewne niedociągniecia. Do rzeczy, uważam, że za blisko stałeś modelki stąd lekkie przerysowanie lewego policzka i nosa, to za sobą pociągneło, że lewe oko wyłamuje się z regularności twarzy. Na zdjeciu kolorowym też po nim rozmyte nazwijmy to życiowe doswiadczenie wygląda jak rozmazany makijaż. W ustach dolna warga jakby zaznaczona w połowie i tak nasycona kolorem. Użyta perespektywa i głębia zrównała krawędź lewego policzka z szyją i dekoldem dając sporo jednostajnej jasności. Takie są moje spostrzeżenia którymi jak chciałeś podzieliłem się w nadzieji, że tę fajną dziewczynę z niesforną czupryną przepraszam fryzurą zprezentujesz bardziej klasycznie.
O to mi własnie szło, bardzo rzeczowo, konkretnie, o dobrych, czystych intencjach :) - za to rep +
Nawiasem mówiąc ta dziewczyna to moja żona a więc i pewnie jej portrety tu niejednokrotnie się pojawią.
Czas na kilka nowych fotek. Tym razem kilka ujęc z katowickiego Dnia Dziecka. Jestem ciekaw waszych opinii.
Pierwsze to nazwałbym poglądowe. Na drugim szkoda, że grymas podczas rzutu został przesłoniety przez splot siatki. Puszczanie baniek najbardziej się podoba bo scena zawiera jeden temat i bez publiki. Fajne też jest skok i taniec ale tu okoliczności towarzyszące których nie sposób uniknąć w tego typu imprezach odciągają od tematu.
Wiejo dzięki za wpis. Pierwsze faktycznie takie otwierający reportaż, by zachować hronologię.
Marta-2 wesola minką, uśmiechem i kolorem. Jak dla mnie bardzo sympatyczny portrecik.
Mnie się szczerze powiedziawszy nie podoba obróbka dlatego...powstał cały tryptyk :)
Ciekawy tryptyk....podoba sie.
Mnie niezmiennie podoba sie żywiołowość dziewczynki i wesołe fluidy biegnące w kierunku odbiorcy.
Kolejna fota, zwał bym ją - 'samotność'
W ost. zdjęciu podoba mi się tonacja jak i GO : )
GO za swoją delikatność, acz wyrazistość, tonacja...jest ciekawa : )
Ale co do kompozycji, to moim zdaniem chyba lepiej byłoby gdyby ręka nie była ucięta...ale to takie moje rozważania.
Tytuł MZ adekwatny, do mimiki twarzy chłopca.
Pozdrawiam : )
Kilka najnowszych z ostatniego wyjazdu.
Motylek 1 - fajna fotka.
Pozdrawiam.
Udana seria : )
1. Mój faworyt, ładne, ciepłe światło, bdb kadrowanie i urocze GO : )
2. Również ok, ale przez nieostrą trawkę popsuty jest odbiór pracy, choć i tak jest dobrze : )
3. Poprawiłabym kolory, nasycenie itp., bo ujęcie jest bdb skadrowane, a i światlo było bardzo fajne : ) Choć teraz jest bardzo delikatne : )
4. Światło! Świetnie wykorzystane, urocze bliki i bdb GO : )
5. Ciekawa GO. Jednak widzę, że matryca brudna ( plamki pod czułkami) lub coś innego dało takie plamy.
Pozdrawiam : ) Seria bardzo mi się podoba, ze względu na wykorzystanie światła, tonacje i kadry : )
Czwóreczka the best, ładnie wszystko zagrało ;)
Jedynka swietna.
Pamiątki z Mazur
Mam wrażenie, że 1. z ostatniej serii jest nieco ruszona. Ale moment i ujęcie przednie! Także tonacja...: ))
3. Bdb :) Świetne kadrowanie, tonacja i GO : ) Także czystość tła zasługuje na pochwałę : )
5. Mój faworyt, za to co wyżej :)
6. Za światło, urocze! : ) Piękna tonacja : ))
Pozdrawiam : )