Dziś lampa wróciła z serwisu z Foto-Techniki (wysłana 21 lipca) z nową szybką palnika. Mam nadzieję, że już więcej się nie będzie topiła...
Wersja do druku
Dziś lampa wróciła z serwisu z Foto-Techniki (wysłana 21 lipca) z nową szybką palnika. Mam nadzieję, że już więcej się nie będzie topiła...
czy metz 48 bedzie dzialal bezprzewodowo z olkiem e 520 bo juz nic nie kumam z tego bo widze ze chyba raczej fl36 raczej odradzacie????
sory jesli to glupie pytanie ale nie moge tu znalesc krotkiej i zwiezlej odpowiedzi na ten temat.,i czy ktos ma jakies zdjecie tego metza " od tylu " ze tak powiem???
pozdrawiam.
Na stronie Metza jest rzeczywiście podane , że mój E-510 bedzie pracował z 58 AF-1 digital. Pytanie:
1. Do czego służy dedykowany adapter SCA 3202 ?
2. Czyżby kupujac 58 AF-1 digital w wersji dla Olka, "wersja" ta polegała na dodaniu SCA 3202 od razu ( po to aby współpracowała) ?
Przy okazji - ostrzeżenie - bazując na wyzwalaniu z fotoceli ( mam starą reporterską lampę Metza 2045 z fotocelą i kabelkiem) przeżyłem rozczarowanie robiac zdjęcia w jaskini ( dystans "na odbicie swiatła" ok 50-60m). Metz się nie wyzwalał z odbitego błysku lampy zabudowanej. Musiałem zdjąć fotocelę i hłe hłe - przykleić ją "przy lampie" zabudowanej, oczywiście w Olku tylko tryb M.
Proszę o komentarze. POZDRAWIAM .
SCA 3202 jest do podlaczania lamp 76 MZ-5 digital, 70 MZ-5, 54 MZ-3/-4(i), 50 MZ-5, 40 MZ 3(i), 2, 1(i), 44MZ-2, 32 MZ-3 oraz 32 MZ-2 do olka. Nowe lampy - 48 i 58 podpina sie bez adaptera.
A co do oswietlania jaskini lampa - nie lepiej aparat na statywie postawic na B i samemu lampa w trybie test sobie blyskac?
Jestem użytkownikiem Metz'a 48 AF-1 od ponad miesiąca.
Niestety jakiś dziwny pech prześladuje mnie, bo po około 2 tygodniach wylała mi się w nim bateryjka Duracell'a 1700 mAh. Mój tato w miarę szybko zareagował (nie wiem po co on tam zaglądał) i wyczyścił to co bateria wydusiła z siebie. Po kilku minutach włożyłam 2 inne baterie (chyba GP) o słabszej mocy. I lapka działała.
I tu się zaczynają schody, bo po 1 tygodniu nie użytkowania i po zakupie nowiuśkich bateryjek - Duracell 2650 mAh ... lapka nie działa.
Tzn prawy przycisk jest podświetlony. Aparat olek e-520 widzi lampę, ale ona nie wyzwala błysku ...
POMOCY.... bo coś się dzieje...
Sprawdź czy lampa działa na normalnych "paluszkach", chociaż prawdopodobnie elektrolit z wylanego aku coś przeżarł.
Uzywasz BATERII do lampy? Polecam akumulatorki, szczegolnie Eneloop'y, nie dlatego, ze to jakas reklama, ale najwiecej zadowolonych ludzi slyszalem, a wiem, ze wczesniej narzekali.
nie używam, baterie mają wyższe napięcie niż aku i tyle
"Tzn prawy przycisk jest podświetlony. Aparat olek e-520 widzi lampę, ale ona nie wyzwala błysku ..."
miałem podobnie, moja padła po 3 dniach... świeciło się ręczne wyzwalanie błysku, stale... poszła do serwisu gdzie wymienili cewke wysokiego napięcia...
spytalem czy mogłem coś zrobić zle? odpowiedz: nie, po prostu producent oszczędza troszke...
może u Ciebie jest tak samo, u mnie cewka padła bo chyba lubi:wink:
Pytanie bylo do Mart_uszki :cool:
Sprawdziłam na Panasonic'ach... i ta sama sytuacja się powtarza.
Jerry_R Uzywasz BATERII do lampy? Polecam akumulatorki, szczegolnie Eneloop'y, nie dlatego, ze to jakas reklama, ale najwiecej zadowolonych ludzi slyszalem, a wiem, ze wczesniej narzekali.
Mam aku z Duracell'a 2650 mAh.
Jest jeszcze jeden problem.
Czytałam na stronie Metz'a coś na temat gwarancji...
"Przedstawiciel firmy Metz w Polsce F.H. Foto-Technika informuje, że oficjalny serwis w Polsce realizuje wyłącznie naprawy produktów posiadających kartę gwarancyjną Foto-Techniki. Tzw. europejska karta gwarancyjna jest ważna na terenie Polski tylko wtedy, gdy jest wydrukowana w wersji angielskiej i polskiej i posiada dane oficjalnego dystrybutora. Inne gwarancje europejskie lub amerykańskie nie są w polskim serwisie Metz honorowane. "
Ja kupiłam ją w Holandii i mam tylko paragon... nie wiem czy w sklepie wydadzą mi coś takiego. ;/
Rozumiem, że metz 48 AF-1 nie ma własnego pomiaru światła. Czy może jednak bezprzewodowo korzystać z pomiaru TTL, tak jak lampy R Olka?
Nie ma wlasnego pomiaru.
Wireless jako slave, sterowany np. przez 58 AF-1.
(samemu nie sprawdzalem jeszcze)
Male co nieco:
http://photo-tips-online.com/review/...48-af-1-flash/
Zachęcony pozytywnymi opiniami chciałem dzisiaj kupić metz 48 AF-1.
W chwili zakupu przeczytałem pierwszy punkt karty gwarancyjnej i doznałem szoku.
Zapis ten mówił że polski dystrybutor udziela jedynie 12 miesięcznej gwarancji na zakupioną lampę, a w przypadku zakupu na fakturę nie udziela żadnej gwarancji na zakupiony sprzęt.
Mimo że sprzęt niby dobry to dystrybutor to zwykły rozbójnik... zacząłem się zasanawiać na zakupem niby gorszego FL-36R.
Z tego co wiem Olympus daje 24 miesiące gwarancji.
Jestem amatorem i sprzętu używam bardzo sporadycznie więc pewnie jest mała szansa na uszkodzenie lampy ale podejście polskiego dystrybutora działa na moją psychikę działa wyjątkowo negatywnie...
Mam w związku z tym pytanie, czy Olympus FL-36R oprócz oczywiście słabszej liczby przewodniej i dłuższego czasu ładowania jest lepszy w czymś innym od Metz 48 AF-1. A moze FL-36R w czymś jednak przewyższa Metza... mam olka E-330 gdyby miało to jakieś znaczenie dla odpowiedzi...
FL-36R jest o tyle lepsza, że można mieć ją za darmo, kupując nowego E-620 lub E-30 ;) No i w pełni współpracuje bezprzewodowo z puszkami Olympusa.
epicure :P
kupujac E30.
do e620 jest dodatkowa bateryjka :P nie siej zametu:)
A faktycznie. No to lista zalet FL-36R bardzo się uszczupliła. Wychodzi na to, że lepiej kipić metza ;)
Ja kupilem w Cyfrowe.PL i nie mam takiego zapisu w gwarancji.
Warunkiem wykonania naprawy gwarancyjnej jest sama gwarancja + dokument zakupu (faktura lub paragon). Tak mam napisane.
Plus dopisane: Nie udziela sie gwarancji na uzytkowanie sprzetu w celach komercyjnych, przemyslowych i zawodowych.
Ciekawe jak to mozna sprawdzic...
Zadzwon jutro do Cyfrowe.PL i spytaj. Dokument gwarancyjny mam wydany przez F.H. FOTO-TECHNIKA.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
PS: A jak dystrybutor naprawde dodal taki zapis - olej Polska dystrybucje i kup bezposrednio w Niemczech, tymbardziej, ze na f-re.
Pewnie nawet taniej wyjdzie. Ja aktualnie sprowadzam cos foto z UK, tez na f-re oczywiscie.
Może nie wyjaśniłem jasno... bo nie pamiętałem dokładnie treści 1 punktu... nie było napisane wprost ze nie ma gwarancji na sprzęt zakupiony na FV ale tak jak zacytował Mart_uszka:
"Nie udziela sie gwarancji na użytkowanie sprzętu w celach komercyjnych, przemysłowych i zawodowych"
Dla mnie jest to jednoznaczny zapis.
Ale żeby sobie to wyjaśnić wysłałem e-mail z pytaniem do F.H. Foto-Technika...
zobaczymy czy ktoś wogóle odpisze.
W karcie gwarancji Olympusa nie ma takich kretyńskich zapisów i długość gwarancji jest dla wszystkich taka sama. No i Olympus daje 24 miesiące...
A Metz tylko 12...
no to nie będziemy korzystać z gwarancji tylko z rękojmi u sprzedawcy a ta jest na 24 miesiące.
GWARANCJA
Udzielenie gwarancji jest dobrowolne. Gwarant sam decyduje czy udzieli konsumentom gwarancji na swój produkt oraz jej treść i zakres, np. liczbę napraw, warunki, w jakich może być dokonana wymiana sprzętu na nowy, adresy serwisów. Gwarancja - to oświadczenie gwaranta (ten kto udziela gwarancji staje się gwarantem, najczęściej jest to producent, ale może być także importer albo nawet sprzedawca) zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie.
Gwarancja nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową, o czym gwarant powinien poinformować konsumenta w oświadczeniu gwarancyjnym.
Więcej informacji na temat praw konsumenta w odniesieniu do reklamowania zakupionych produktów dostępnych jest na stronach internetowych www.federacja-konsumentow.org.pl
Wysłałem e-mail do Foto Technika odnośnie gwarancji i dostałem taką odpowiedź "...lampy Metz mają gwarancję naprawy przez Foto-Technikę 12 miesięcy niezależnie od tego czy zakupi Pan towar na paragon czy fakturę. Jeśli chodzi o reklamację z tytułu rękojmi to obowiązuje ona 24 miesiące (zapewnia to producent)..."
Tak więc uważam problem za wyjaśniony...
Tak więc chyba jednak skuszę się na ta lampę... A co do zdalnego wyzwalania to czy będzie funkcjonowało z olkiem E-330?
ja dziś zamówiłem jutro pewnie dojdzie. Cieszę się jak dziecko.
Mam tą lampę od kilku tygodni i w zasadzie jestem zadowolony.
Wkurza mnie bardzo tylko jedna rzecz: lampa nie sygnalizuje niskiego poziomu prądu w bateriach. A zasada złośliwości rzeczy martwych sprawdza się tu w 99% przypadków i, po prostu, w kluczowych momentach aparat zaczyna mieć kłopoty z ostrzeniem (lekka irytacja z mojej strony) albo przestaje ostrzyć całkowicie (klnę w myślach na czym świat stoi). Na imprezach nikt nie będzie czekał, aż zmienię aku, poza tym pewne momenty nie zdarzają się dwa razy...
Wg mnie to jej, póki co, jedyna ale za to irytująca niedoróbka.
A jak jest z sygnalizacją niskiego poziomu prądu w FL36R i FL50R?
Z jakimi modelami Olympusa funkcjonuje zdalne wyzwalanie Metza 48?
Jest to wyzwalanie radiowe? czy lampą wbudowaną w Aparat?
Tego metza można wyzwolić zdalnie chyba tylko za pomocą innego metza podpiętego do puszki. Sterowanie bezprzewodowe z nowszych modeli Olympusa w lampach Metza nie działa. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Jest wyzwalany bezprzewodowo, jeśli lampa jest w trybie slave, tak? Czyli korzysta z własnej automatyki. A mi chodzi o to, czy lampa pobiera bezprzewodowo informacje z pomiaru TTL z aparatu, tak jak to ma miejsce w trybie RC u Olka?
Mam Metza 58, z jego opisu wynika że w trybie RC Slave działa jako Automat lub TTL. Nie używam RC więc nie potwierdzę. Wystawiłem TUTAJ suplement do instrukcji 58-ki wydany po ukazaniu się nowego softu obsługującego tryb RC.
W INSTRUKCJI 48-mki niestety nic nie ma o trybie TTL, tylko o "zdalnej kontroli"
w 48 af-1 i e-520 jest tak ze jak w puszce ustawie rc i na lampie sl to do wyboru mam ttl, manual, fp ttl i fp manual. Zoom trzeba ustawiac recznie
Czy ktos moze konkretnie napisac jak to w koncu jest bo kazy pisze inazej.
Obecnie mam E-510 i planuje kupić lampe Metz 48 wiadomo teraz zebym mógł sie bawić w zdalne wyzwalanie musial bym dokupić jakies urządzonko.
W niedalekiej przyszłości mam w planach zmiane prawdopodobnie na E-30
i teraz mam pytanie:
1) czy wtedy bede umial bez zadnych dodatkowych urządzen wyzwalać tą lampe Metz 48?
2) czy to wyzwalanie jest na zasadzie fotoceli czy nie bede musiał ja wyzwolic lama wbudowana
po pierwsze nie każdy pisze inaczej,
po drugie najpiew wypadało by się przywitać w odpowiednim do tego wątku,
po trzecie do 510 musisz mieć dodatkowe graty
po czwarte do e30 nic nie trzeba dodatkowo