https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2720&pos=0
Wersja do druku
No to ja też wątek z 1 listopada:grin:
Jakieś błędy, coś poprawić? Bo jeszcze dziś mam szanse na poprawe:grin:
I jeszcze jedno ;) w 58 zwróćcie uwagę na mine dziewczynki ;)
no koments:?::roll:
Ja jestem raczej daleko początkująca, więc nie bierz sobie mojej opinii do serca, zresztą nie dam ci żadnych rad technicznych, ale faktem jest że żadne z tych zdjęć z dnia wczorajszego nie przykuło mojej uwagi, a to chyba nie jest za dobrze. Jakieś takie no nie wiem, jedne za ciemne, inne poucinane - ale to moja opinia
zdjęcie to nie jest tylko dobrze naświetlony i ostry kadr a takich jest w Twoim wątku dużo. Zdjęcie w szczególnie w rozumieniu forumowiczów oprócz nienagannych technicznie co jest oczywiste, wymagają jeszcze wymuszenia na oglądającym interpretacji zawartego w nim tematu a także wywołania określonego odczucia związanego z obrazem. Na Twoich zdjęciach nr 55, 56, 59, 60 są pospolite znicze w różnych konfiguracjach nie wywołujące absolutnie żadnych głębszych odczuć. Tutaj jakbyś posłużył się techniką głębi ostrości uwypuklając w obrazie jeden z nich, umieszczając go zgodnie z zasadami kompozycji w kadrze, albo poszukując na cmentarzu znicza o otwartej konstrukcji sfotografować oprócz płomienia jego charakterystyczny dym być może było by inaczej. Na zdjęciu 57 nie wiadomo o co chodzi, czy o kościół na linii horyzontu, czy, że cmentarz jest na górce, czy o dekorację nagrobków. Za dużo w jednym kadrze i dodatkowo za ciemno. Zdjęcie 58 na pierwszym planie znicze a daleko w głębi dziewczynka z fikuśnym grymasem na twarzy. Sam odpowiedz sobie co jest tematem zdjęcia. Jeżeli znicze skup sie całkowicie na nich a tło rozmyj umiejętnie zastosowaną przysłona, jeżeli dziewczynka to plan pierwszy rozmyj i ostrość skup na dziewczynce. Po zdjęciach widać, że technikę masz opanowaną lecz teraz kolej na umiejętne jej wykorzystanie aby przyciągnąć uwagę widza a zobaczysz to zaraz po wpisach w swoim wątku.
Dzięki wam za opinie ;) wiejo takich efektów nie moge zastosować na razie mi sprzęt na to nie pozwala... ;( nad tym żeby przyciągnąc widza trzeba mieć pomysł a ja coś nie mam takich pomysłów. Ale zobaczymy może nagle bede mec wene ;) pozdrawiam
A jeszcze apropo sprzętu to czy np. będzie widoczna WIĘKSZA różnica z fe 210 na sp 560 uz. czy bedzie różnica ale nie AŻ taka i szkoda wydawac kasy?
Igorra, nigdy nie błyskaj gołą lampą (ani wbudowaną) prosto w twarz. To daje nieładne, płaskie światło.
To znaczy jak jestes ciemniej to co mam zrobić ?
ok Rafał dzięki, spróbuje a z tym sprzętem co? opłaca sie wymieniać?:roll:
No czy będzie duża różnica między tym fe 210 a sp 560 uz czy warto zmienić czy szkoda kasy?
Różnica jest spora.Jezeli zakup nowego aparatu to dla Ciebie duży wydatek,to daruj sobie.Powtorzę banalna prawdę,lepszy aparat nie robi lepszych fotek.Wprawiaj się tym co masz.Wydaje mi sie,ze masz oko do fotografii.Kupienie lepszego (drozszego) aparatu wcale nie przyspiesza zdobywania umiejętnosci fotograficznych.Zaryzykowałbym twierdzenie,że jest wręcz przeciwnie.Pozdrawiam.Udanych fotek:-)
Dzięki VooVoo naczy nie dla mnie tylko dla rodziców. I może nie tyle co wielki wydatek ale to że nie potrzebny, że to że tamto. Ja pieniądze bym uzbierała tylko właśnie jak mam tak nudzić a to niewiele poprawi jakość zdjęć to wole kupić coś innego. I tak jak pójde do pracy pierwsza wypłata to bedzie lustrzanka :cool: więc nudzić czy nie nudzić .....
Teraz dodaje zdjęcie zachodu słońca. Wiem że nie jest ona raczej dobre, bo ładny zachód jest zrobić trudno. Daje to zdjęcie bo proszę o jakies porady, jakie błędy itd. ;) dzięki
Mi jako widzowi się bardzo podoba:-)
Dzięki Iguana- ciesze się ;)
"Świat rozpędził się niebezpiecznie....."
Mimo wielu mankamentów np. obcieta noga,brak ostrości podoba mi się:-)
mnie również się podoba dlatego, że jest to sympatyczna sytuacja i po modłach czas wreszcie na zabawę.
Dziękuje za opinie wrzucam kolejne z ulicy ;)
Poranny przegląd prasy......
A gdzie ostrośc?
Szkoda że ta ostatnia fotka nieostra, ma potencjał...
Pozdrawiam
no własnie ostrość :( bałam się że pan mnie zauważy że robie mu zdjęcie :(
Dziękuje za komentarze i wejścia ;) wrzucam kolejną fote. Tylko tytółu nie moge wymyślić jakoś nie mam talentu do tego :cool:
wielka szkoda, że w decydującym momencie zadrżała Ci ręka i zdjęcie 62 nie ma takiej mocy przekazu. Motyw świetny, wykonanie szkoda. Następne zabawne i przyjemnie się ogląda a w domysle skąd wróci bo jeszcze tyle pieczywa na półkach.
no niestety zadrżała :( a macie jakiś pomysł na tytuł do 64 ?:cool:
EEEE ja tam jestem dyslektykiem :lol:
a tytUł (10 znaczków) nie pasuje :-P hehe
no chyba że 11 :grin:
a wogóle to fotka nie wypatrzona (pewnie lepiej gdyby była) ale koleżanka była w pracy już zmęczona, miała kartke zaraz wracam i wymyśliłam żeby tak zapozorowała :cool:
I co straciło troche sens bo zdradzie tajemnicy ? :eek::)
Nie nie straciło. Tym może i lepiej że wpadłeś na taki pomysł choć korzystając z okazji może trzeba było więcej ujęć wykonać. No chyba że masz i dorzucisz.
Właśnie nie mam :( bo nie zbyt chciała sie zgodzić to raz, a dwa to w kazdej chwili mógł ktoś przyjść i wtedy niezły obciach :grin: ale kiedyś może cos jeszcze pokombinuje. bałam sie że to, że jest pozorowane straci na "wartości" fotki :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A mam jeszcze takie pytanko do Was, zawsze macie dobre pomysły :cool:
a więc: koleżanka dostała aparat no i zaczeła interesować sie troche fotografią. Poprosiła mnie o jakieś rady typu: nie ucinać, nie pod światło, bez przepałów, mocny punkt itp. mówie że tak na sucho sie nie da więc pomyślałam że pojedziemy sobie od krk no i może jakieś uliczne popróbujemy czy architekture. Tylko zastanawiam się jak ja zachęcić, żeby fotografia sie podobała. Czy może macie jakąś rade jak ją moge podskzolić. Oczywiście wiem że nie naucze jej nie wiadomo czego bo sama jeszcze dużo nie umiem ale takie podstawy. Dzięki za podpowiedź. niestety nie ma ona internetu.....
Naczy geeralnie chodzi mi o to czy mamy zacząc od zdjęć gołębi, czy sukiennic czy usiąść na ławce i czekać na "ciekawych" ludzi ? ;)
Moim zdaniem, niech próbuje wszystkiego, może coś szczególnie jej przypadnie do gustu. A jak pokazać, jak robić poprawnie? Zaproś ją do siebie i pooglądajcie zdjęcia na forum, w galerii i poczytajcie komentarze do nich. Może "łyknie" bakcyla, to wtedy zaproponuj jakąś lekturę (na początek podstawy), jest tego mnóstwo, znajdziesz na forum ;)
helmuth chyba masz racje. "Przed Krakowem" usiądziemy i pooglądamy zdjęcia i jakieś podstawy poczytamy :grin:
Dzięki wszystkim za porady, opinie, i wejścia ;)
Wrzucam kolejne zdjęcia ;) Proszę o krytykę, porady i opinie ;)
Witam
Zastanawiam się co to za rybka ? ;)