Które wylatują? Stawiam na Olka i Pentaxa w pierwszej kolejności.
Wersja do druku
Pentax to chyba już wyleciał.
To nowe szkiełko 12-200mm wygląda na idealne do szwendania się z nim po lesie :)
Może kupię?
Tanie nie jest, jasne nie jest, małe też nie (gwint pod filtr 72mm), ale jeśli zapewni rozsądną jakość obrazu - swoich amatorów znajdzie. Pytanie tylko, czy 16.6x zoom będzie w stanie zapewnić tę rozsądną jakość - bo jeśli będzie ona porównywalna z jakością kompakta - taniej będzie kupić kompakta z dużym zoomem.
To będzie znaczyło, że forum żyje.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Proszę jaka niespodzianka.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Do zdjęć 10x15 czzy też 15x20 pewnie się nada.
Tamron 16-300 kosztuje połowę tego.
FZ1000 ("25–400mm" F2.8-4) kosztuje 2300.
jak zrobią mZD 8-300 /f2.8 to sprzedaję nerkę i lecę kupić
Może być za mało.
Z takim M1X to razem 1,5 kg wagi. Jest co dźwigać:)
Wycieczkowo/spacerowym zestawem tego nazwać raczej nie można, upss... zapomniałem, że to PRO:)
Obawiam się, że prawie 40 krotny zoom optyczny w mikro 4/3 to mało realne, ale kto wie...
Ale bez statywu , worka baterii , pudełek z filtrami i bez dodatkowego obiektywu jest to tylko 1,5 kg w jednej bryle .. :wink:
Jak będzie w jakości 12-50/3,5-6,3 to nie będzie źle.
I chyba zapowiada się niezłe makro. 0,22 cm minimalny dystans przy 200 mm?
Panasonic 45-200 ma dystans min. 1,0m i 0,2 powiększenia. Sigma 150 macro daje 1:1 przy dystansie min 0,38 m
Jak utrzymają jakość 14-150 albo 14-140 to będzie bardzo fajne szkło.
Choć na. Spacer zooma I tak 12-100 byłoby fajniejsze(gdyby miało rozsadniejsze parametry)
Facet bywa zabawny :mrgreen:
https://youtu.be/NgC550dXqoA
Zgoda, wszyscy gdybamy :-) Ale Olek jednak dba o makro i wszystkie dotychczasowe zoomy m43 mają je niezłe nawet ten najprostszy 14-42,
14-150 ma minimalny dystans 50 cm dla wszystkich ogniskowych i daje jakieś 1:4 na długim końcu....
fajne szkło się zapowiada , ale cena to jakaś pomyłka
899euro na start, a za dwa lata na eglobal kupisz za 1500zl ;)
muszę trochę odszczekać, na porównywarce dpreview oglądałem tylko RAWy z em1 mkII i EM1X i tam faktycznie poprawy nie ma... ale jeśli chodzi o jpgi to różnica na plus jest znaczna.
... i dokładnie to samo będzie z E-M1X , tyle , że w obu przypadkach będzie dostępność pierdyliona testów , zdjęć i opisów z praktyki , a nie tylko z tabelek i wykresów . Dobrze wiadomo , że specyfikacja jedno a praktyka drugie . I często lepiej/gorzej w obie strony .
Co zaś się tyczy preferencji , podobania czy użyteczności ... no cóż ... gdyby istniał jeden jedyny wyznacznik tego , to ja miałbym kilkadziesiąt milionów kobiet , a Moja Pani kilkadziesiąt milionów doń wzdychających ...
W przypadku E-M1X nie ma wielu niewiadomych. Największe nadzieje można wiązać z nowym systemem AF.
Nie odnosicie wrażenia, że Panasonic lepiej targetuje swoje m4/3? Przy okazji kolejnych premier nikt nie ma wątpliwości do kogo są kierowane. Również przy okazji prezentacji S1&S1R aparaty od razu kojarzą się jako bezpośrednia konkurencja SONY serii A7.
Oczywiście, i w przypadku premier obiektywów również. To Panasonic wprowadził szybciej niedroga dobra stalkę 20 1.7 , jasniejsze tele dla ludu 100-300 , 7-14, klienci wspominali stare 12-60 to sie pojawilo w dwóch wersjach nowe, chcieli 50-200 2.8-4 to jest całkiem zgrabne o świetnych parametrach. I większość w gabarytach micro.
Panasonic zapowiada pozostanie w m4/3, co dobrze wróży systemowi. Prawdopodobnie odpuści sobie tylko aspiracje profesjonalne na rzecz FF. Jeżeli tak, to Oly całkiem rozsądnie chce mieć tu puszkę profi. Bez konkurencji.
Nie wiem czy już czytaliście:
http://dobas.art.pl/blog/omd_em1x_te...TfW39RafjBwMH8
Panasonic nie miał oferty dla profesjonalnych fotografów. Raczej dla video twórców. W przypadku FF uderza w segment, który dzisiaj z sukcesami penetruje SONY. Nie przepadam za produktami Panasonica, ale muszę przyznać, że politykę mają spójną.
Nie, ale tak samo jak w przypadku Joe Edelmana łatwo przewidzieć formę oraz treść ;)
Właśnie przeczytałem i ... podoba mi się, wlało trochę otuchy w moje serce :) Nie mam ochoty przechodzić za parę lat na coś innego.
Niewątpliwie wszelkie uwagi, recenzje, Dobasa są słuszne i rozszerzające wiedzę.
Zwracam jednak uwagę, że już w EM 1-II jest Pro Capture (H;L). I tutaj drobne dopowiedzenie. Żeby z tego korzystać należy zainwestować również w szkła serii PRO. Bo tylko z takimi to działa. Oczywiście karty UHS II też są droższe od standardowych. Ale działa świetnie. Ja zmieniłem EM I na II właściwie tylko dla tych funkcji. Tak czy inaczej te wszystkie "bajery" wysysają skutecznie kasę z kieszeni.