Wspominają o PRO, więc cena zapewne będzie super :-(
Wersja do druku
Piszą, że 2,5 do 4k zielonych ;)
Pytanie tylko dla kogo ta cena będzie super. Obawiam się, że będzie kalkulowana tak, by była super dla producenta (czyli maksymalizacja zysku - co nie musi bynajmniej oznaczać ceny przystępnej dla klienta).
To szkiełko pachnie Canonem 200-400/4. Nawet jeśli będzie sporo tańsze, to i tak nie będzie to 4k$.
Robienie ciemniejszego w serii PRO raczej nie ma sensu.
Powinni wycenić poniżej 300/4 pro
Fakt, jak wycenią wyżej, to handel ucierpi :(
Są jakieś nowe plotki, że Olek szykuje coś specjalnego i przełomowego, ale będzie baaardzo drogo...
Ciekawie... ;)
jeśli będzie baaardzo drogo to jak jest teraz?
jeśli tak, przeczuwam kolejne E-5 na pożegnanie z systemem.
Jak niewielka?
Haseł, Fuji, Pentax, Leica biorąc pod uwagę wielkość rynku to w średnim jest ciaśniej niż w ff
Jak drogo to mnie nie interesuje.
Wrzucam jeszcze link do plotki:
https://www.43rumors.com/ft5-new-oly...urrent-models/
P.S ja obstawiam jakoś przełom w technologii matryc, nie porzucą m4/3...
Ja bym stawiał na jakieś kryształki Swarovskiego.
komentarz z 43rumors
Cytat:
Your camera size image is exactly the reason I am jumping ship to the Z7 for my travel/backup camera. The EM1.2 + 12-40mm f2.8, is pretty well the exact same size as the Nikon Z7 + 24-70mm f4. Better light gathering in the Oly to be fair, but the M43 sensor does little with the extra light & I always get some noise in the shadows from my EM1.2. The new Oly f1.2 primes are matched by the Nikon S-line & to me, the pleasure of shooting with the Oly is poor against a Nikon (in my personal opinion). The Z7 also can be a better backup & now work alongside my D810 both outdoors & in the studio. I was always concerned with light & image noise with my EM1.2, with the Nikon, I can trust the sensor & still work in poor lighting conditions.
I checked Z7 v EM1.2 in camera size earlier this week & it was that which convinced me to sell my Oly kit. It was fun while it lasted, but sorry to say the M43 seems irrelevant in pro kit. (Maybe it's still viable for entry level like the EM10, but that's not the direction Oly is heading these days). I noted that the new Nikon 500mm PF is pretty well the same size (although 50% more money) as the Oly 300mm f4. Lose 100mm of course, but 4x the sensor area gives cropping space & better noise control for those early morning trips.
i jak tu się nie zgodzić?
Kryształkowe mikrosoczewki, to może być hit :)
w olku szumy w cieniach po podbijaniu, w nowych nikosiach banding. Nie wiem co lepsze ;)
Dramatyczny to jest fiolet w cieniach w E-M10.
Dramatyczne, to będą ceny nowych Olków, a te szumy i zafarby w cieniach jeszcze z łezka w oku będziecie wspominać ;)
Jeśli sprawdza się plotki, to po starym m4/3 zostanie tylko nazwa. Ewentualny nowy będzie dla zupełnie innego klienta. Piszę "ewentualny" bo nie bardzo chce mi się wierzyć w sukces takiego pomysłu.
Ja tam się nie przejmuję. jak pisałem, dokupiłem drugiego M10 II, ostatnio dokupiłem radziecki Jupiter 9.
I tak szczerze to mi wisi czy Olek zdechnie czy nie. Nim oba body wykończę to może sam ubiorę drewnianą jesionkę, a gdybym tak pożył bezwstydnie długo, to coś tam się kupi, pewnie znowu jakieś niszowe :)
Największym problemem może ( za kilka lat) być niedostępność baterii.
No i obecne puszki jak cała elektronika - raczej nie grzeszą trwałością.
Baterie nie znikają w ciągu kilku lat. Może za lat 20 będzie to problemem, ale mam wątpliwości czy aparaty będą sprawne.
To jest wątek o przyszłości systemu. O przyszłość talibów jestem spokojny. Jeśli będą tak mocni, jak deklarują, to akumulatorów nie zabraknie.
Przeżyliśmy upadem 4/3, przeżyjemy i upadek m4/3 :)
Reaction to Canon, Nikon and Panasonic
While Olympus is all about quality and mobility, the company also recognizes and respects the need for a full-frame system.
“So many of these new full-frame cameras are offering megapixel counts beyond what our eyes can appreciate and dynamic range that we don’t need unless we simply don’t want to pay attention to exposure in camera,” said Edelman. Not to mention the fact that the cameras are getting bigger and heavier and much more expensive.”
“There will be a need for full-frame, but it’s not for everybody,” said Murata. “We believe that most of the professionals will be happy with micro four-thirds. We’d rather use our resources to develop new lenses and new bodies.”
“We use our resources only on micro four-thirds, instead of developing a new system,” said Murata. We cannot give seamless experiences to our consumers [if we change]. It doesn’t make sense [to switch].
“We will be the pioneers in the micro four-thirds market.”
Żebyście takie teksty zamieszczali po rosyjsku ewentualnie po arabsku lub tłumaczyli na ojczysty, to rozumiem . Ale z tego imperialistycznego , propagandowego , kłamliwego bełkotu , to zrozumiałem tylko , ze nic nowego nie będzie , a tylko poprawią to co jest i inwestują w szklarnie .
... tak ???
No w skrócie to jakoś tak będzie ;)
Przypominają się czasy upadku dużego 4/3. Wtedy też twierdzili, że większe matryce nie są potrzebne...
Daje się niestety odnieść wrażenie, że to małe matryce przestaja byc potrzebne.
Pełnoklatkowe bezlusterkowce nie różnią sie wielkoscią od PRO.
Znacząco maleją zalety małej matrycy w tele. Z pełnej klatki wysokiej rozdzielczości można uzyskać praktycznie ten sam efekt.
chyba chcą dociągnąć do rocznicy, a później...
Kiedyś w czasach minionych, gdy 4/3 było na "topie" kupiłem sobie obiektyw ZD 14-35. Fajny, ładne światło, telecentryczność, korekta... no wszystko wbudowane i pięknie działające.
Cena była zajebista. Nie, nie płaczę, ten obiektyw naprawdę wart swoich pieniędzy.
Ale 4/3 umarło. No nic, do dziś korzystam z tego obiektywu z mikrusami. AF już nie taki, ale jak wiecie ja nie gustuję w dynamicznych zdjęciach. A cerkiewka czy krajobraz mi nie ucieknie.
Po śmierci 4/3 pomyślałem, że dokupię sobie tych obiektywów troszkę, no bo jak system nie żyje to powinni szkła wyprzedawać.
Nic bardziej mylnego. Teraz tak dla jaj poszukałem tego szkła w sieci. Cena nadal zabija. -->> https://www.amazon.de/dp/B000XCT67S/...edium=referral
Ciekawe, co się stało z telecentrycznością w bezlustrach? To kolejny marketingowy hit Olka ;)
tak na Wasz ból 4 liter. https://www.youtube.com/watch?v=OGn3yPl59ZM