http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympu...m-pancake.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympu...ob.-14-42.html
Wersja do druku
piękna cena na start :)
E420 ~ 2k
E520 ~ 3k
E3 ~ 4k
body 420 kosztuje 1500 złociszy będzie ciekawie myslę, że z tego moze być hiciorek :)
z tego wynika, że szkiełko 25/2.8 z separatorów będzie w okolicach 600 zł.
ale to w kicie jest a kit zawsze tanszy chociaż..
dlatego piszę separatory. Wiadomo, że wiele sklepów zamawia kity, a potem je sprzedaje oddzielnie.
hahah właśnie obniżyli jeszcze ceny na cyfrowe.pl
Robi się ciepło
Lato w tym roku będzie gorące :)
Ciekawie, ciekawie nawet bardzo niecałe 1,5K na starcie za body to śmieszna cena, a w kicie za 1,7K co bedzie po obnizkach 1000zł? za kit? i wszyscy bd mieli E-system :mrgreen: Jestem też mega ciekaw ile będzie kosztował ZD 14-35, bo zapowiedz jest już od dawna a szkiełka jak widac nie było tak nie widac nadal.
I na tym ta cała "zabawa" cenowa polega...myślę że może przynieść tylko korzyści dla firmy :olekrulez2:
fajnie, olek zabja konkurencję ceną (zauważylliście z jaką częstotliwoscią pojawiaja się powitania na forum :)) kiedys o tym pisałem :ilość osób przesiadających sie z kopaktów na lustro wzrasta ogromnie a E-420 to tylko dowód ze tak jest. Ktoś tam w olku to dobrze rozumie i korzstają na maksa. Taki 450D to za body tsza dać 2400 do D60(1700 zł)
i E-420 to drożyzna..
Z tym, że :canonbe2: ma wypuscic coś ''okrojonego'' by walczyc też w najtańszym segmencie. Ale, czas pokaże jak będzie.
Nic nie wypuści, bo ma 400d, które kosztuje teraz śmieszne pieniądze i jest od co najmniej roku najlepiej sprzedającą się lustrzanką w ogóle. Canon nie kroi korpusów, ale bardzo agresywnie ceny (patrz też modele 40d i 5d).
No właśnie podałeś modele mocno okrojone zwłaszcz 5d...Cytat:
Zamieszczone przez jotes25
I myślicie ,że ludzie rzucą się na E420, nie sądzę, dla wielu bedzie choćby ergonomia be! Canon ma sie mocno, w Polsce także Nikon... i to oni dyktują warunki, a DSLR to nie komunijny sprzęt aby go kupić byle taniej, są ludzie przywiązani do marki, a zdaje się,że wśród lustrzanek pewne marki stoją wyżej w opinii powszechnej od Olka. Olympus będzie imho miał wzięcie, gdy niezależny Tamron wypuści szkła z bagnetem 4/3, na razie tylko Sigma z wielką nieśmiałością wypełnia luki w olkowych lensach.
A wracając do tematu wątku, 420 uważam za bardzo dobre posunięcie Olympusa, który niestety słabo eksploatuje potencjalne zalety systemu 4/3. I właśnie jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to do światła 2.8 w nowym obiektywie. Zestaw Olympusa jako żywo przypomina mi młode lata gdy ganiałem z Zenitem i pięćdziesiątką. I może przez sentyment bym sobie go sprawił, tylę, że niestety będzie ciemniej. Cóż, widocznie inaczej się nie dało (koszty?), dobre i to :)
Chyba jednak to D40 i D40x są najlepiej się sprzedającymi modelami a nie Canony ;] D40 masz już za 1400zł A za 400D trzeba zapłacić 1700zł. Nie mniej jednak E-410 jest najtańszym lustrem bo od 1100zł :} Warunki finansowe są sprzyjające. Pozostaje mieć nadzieję, że dział marketingu nie pozostanie bierny.
Ludzie z kompaktów rzucą się na niskie ceny i megapiksele, a tutaj sony (oczywiście jak dobrze rozegra politykę cenową) ma szansę swoim a350 pogonić, a porzynajmniej dogonić w sprzedaży d450 kamunia.
Po drugie przy takich obniżkach cen jak obecnie, o ile będzie to tendencja stała, lustra najprawdopodobniej zaczną byc prezentami komunijnymi. a wówczas wygrywać zacznie marka , która jest bardzie rozpoznawalna w świecie elektroniki w ogóle, a nie tylko w sferze fotografii i komputerów. A jak myślicie która firma jest powszechnie znana Sony czy Canon? Śmiem twierdzić, że dla części przyszłych potencjalnych nabywców marka Canon to raczej egzotyka.
pozdr...
I myślicie ,że ludzie rzucą się na E420, nie sądzę, dla wielu bedzie choćby ergonomia be! Canon ma sie mocno, w Polsce także Nikon... i to oni dyktują warunki, a DSLR to nie komunijny sprzęt aby go kupić byle taniej, są ludzie przywiązani do marki, a zdaje się,że wśród lustrzanek pewne marki stoją wyżej w opinii powszechnej od Olka. Olympus będzie imho miał wzięcie, gdy niezależny Tamron wypuści szkła z bagnetem 4/3, na razie tylko Sigma z wielką nieśmiałością wypełnia luki w olkowych lensach.
Znowu... co wy z tą ergonomią serii E-4xx i to pisze użytkownik E-400 (po co go kupiłeś?) przecież ten aparat jest lekki powiem więcej najlżejszy i nie musi mieć tych gripów sripów i innych, dla mnie ergonomia E-410 jest dobra a te bzdury o kiepskim lezeniu w rece mnie osłabiają
Napewno sie nie rzuca ale będzie to aparat masowy i przyzwyczajcie sie wszyscy do tego
, że lustrzanka cyfrowa to nie jesty aparat dla wybrańców tylko będzie to szło w masową sprzedaż jak nigdy przedtem
Proste porównanie
Jak sie ma taki Olympus E-410 + ob. 14-42 + ob. 40-150 za 1799 do
Canona G9 za 1600 zł
1~1
kiedyś (co tam kiedyś rok temu) to było to 1~2
Nie wiem ale większość osób które widziałem z E400/410 to panowie 35+ ;)
Bo jakoś tak wychodzi, że ludzie często wola mieć poręczny aparat niż klocka na szyi ;] Sam mam E-400(choć wymienię na E-520 albo E-3) i sobie chwalę :}
Edit down: Tez nie planowałem ale do 12-60 lepiej mieć coś większego jednak :/
ja też go mam ale nie planuje zamiany na klocka :mrgreen: :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Lailonn
Jeżeli foty z http://www.quesabesde.com/noticias/o...mm-f2.8,1_4146 są prawdziwe i nie picowane to widzę znaczna poprawę co do wysokich ISO. Nawet 1600 jest bardzo znośne. Chyba z tą matryca od E-3 to nie ściema. Naleśnik troszę mydlany mi się momentami wydaje ale ogólnie za tą cenę wypada calkiem fajnie
co to znaczy panowie 35+ ?
Przecież to 1600 jest oszumiane... Nic się nie da w ten sposób ocenić.Cytat:
Zamieszczone przez czmielek
Bo myśma sie wychowali na aparatach co to gripów, IS nie mieli i nawet ostre te fotki wychodzili :razz:Cytat:
Zamieszczone przez C+
Teraz można kupić zupełnie sympatyczne uchwyty nadgrstkowe, przymierzyłem do OM-ki.
Trzyma sie prima. Lepiej niż E-510.
Różnicę ceny można zainwestować w akcesoria.
Ktos pisal ze teraz czas na następce E-3... mysle ze jest to kolejna po E-1 konstrukcja na lata wiec raczej nowszy model jast malo prawdopodobny.
E-420 -wydaje sie bardzo fajny aparat, napewno "wady" e-410 o ktorych sie slyszalo (niedoswietlanie z lampa w trybie auto) tutaj nie wystąpią. Mnie to nie dotyczy, nie mam 410 i nie robie zdjec z wbudowana lampa.
Bardziej cieszy mnie fakt pojawienia się nowych stałek (narazie jednej ale czekamy na wiecej)
Myśle ze tania jasna portretówka to byłby Hicior
Ja też się nie spodziewam bo z chciałbym długo mieć flagowy model, ale bez przesady nie 4 lata...Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
;)
Witam
Przez 3 lata bawiłem się kompaktem C-55. Całkiem fajny aparacik z manualnymi ustawieniami więc można było się troszkę podszkolić. Teraz, gdy dojrzałem do kupna lustrzanki, padło na E-510. A tu masz babo, nowy E-420 może zaraz E-520 i co robić. Przyznam, że zależy mi na stabilizacji. Gdyby E-420 ją miała to wiedziałbym co robić.
kupuj e510, nie ma się co zastanawiać i czekać... bo potem znów coś wyjdzie, albo stanieje itd itp
Widzę że z C 55 nie jestem tu sam :DCytat:
Zamieszczone przez ambik
tak jak już pisano e520 pewnie nie szybko sie pojawi, myślę że e510 to na razie będzie najlepsze rozwiązanie
Nawet jak się pojawi szybciej, to przez pół roku będzie to drogi aparat. Bierz 510 i rób foty.
sprawdź ile kosztował E-510 jak wszedł na rynek i teraz czy chcesz czekać X miesiecy do kiedy wejdzie na rynek E-520 + ok. 10 miesięcy aż spadnie cena do takiej jak teraz E-510. Chyba lepiej brać dziś E-510. Ale to Twoja decyzja. Ty wiesz ile masz złociszy i ile chcesz czekać :)
Jednak biorąc pod uwagę cenę wyjściową E-420 z dwoma kitami za ok. 2000 zł to chyba wskazuje na zmianę polityki cenowej. E-520 za kilka miesięcy będzie pewnie kosztował tyle co obecnie E-510. Tylko, czy warto tyle czekać? W grudniu kupiłem E-410 i nie mam żadnych rozterek, że teraz mógłbym za to kupić E-420.
Obydwie? Zauważ, ze drugi jest z "kapslem" na bagnecie.Cytat:
Zamieszczone przez C+
Stąd różnica w grubości.
PS
Fakt, jakby szerszy pierścień ostrzenia w drugiej wersji. Może wynika to z ujęcia w jakim zrobiono fotkę?
Zobaczymy już niedługo...
Jakby co, to pierwszy ładniejszy :)
To wiem, ale spójrz na ringa :razz:Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Jak dla mnie to ta dolna wersja jest wersją ostateczną.Cytat:
Zamieszczone przez C+
Ktos znowu napisze, że jestem upierdliwy ale ten drugi obiektyw w końcu ma gwint na filtr 43mm (a pierwszy nadal nie ma)
myślę, że wersja 2, bo na niej widać gwint na filtry.
:D
No i "kłopot". Te naleśniki są różne!
Czyżby "Made in China" to ten drugi? :D
Pozdrówka