Znalazłem zdjęcie kilkusetletniej wieży (fragment dawnych murów obronnych), ale jak to we Frankfurcie, w tle musi być nowoczesny budynek. Dołu nie można było pokazać z powodu trwających prac drogowych. Pełno tam wykopów, barierek, pachołków itp.
Wersja do druku
Znalazłem zdjęcie kilkusetletniej wieży (fragment dawnych murów obronnych), ale jak to we Frankfurcie, w tle musi być nowoczesny budynek. Dołu nie można było pokazać z powodu trwających prac drogowych. Pełno tam wykopów, barierek, pachołków itp.
To miejsce ma potencjał.
Przejdź się tam jeszcze kilka razy, poszukaj ciekawszego i niebanalnego ujęcia.
Nie bój sie dziwnych kątów widzenia czy zwariowanej perspektywy, w fotografii architektury jeśli nie robisz "do przewodnika" to wszystko (no prawie) jest dozwolone.
To powyżej banalne i bez pomysłu. Linie się zbiegają, wieża jest za blisko brzgu kadru, lampa zlewa się z budynkiem na drugim planie, fragmenty drzew na dole niczego nie wnoszą a nawet przeszkadzają w odbiorze.
Bez urazy proszę, tak to widzę i jeśli chcesz tu szczerych komentarzy to proszę bardzo :)
Bez obawy! :) Gdybym nie chciał (bał się), to bym tu nie pokazywał
Wiem, że usprawiedliwianie się jest w tej sytuacji bezcelowe ( zgadzam się w pełni- no, może poza drzewami- z drugim zdaniem) ale jednak muszę.
Wieża ta stoi w samym środku ruchliwego skrzyżowania i ze znalezieniem najlepszego miejsca do zdjęcia, wiąże się konieczność wyjścia na jezdnię. Jest to niebezpieczne dla zdrowia a co najmniej dla portfela ;) Dodatkowo, o czym pisałem wcześniej, trwa tam aktualnie remont skrzyżowania, co nie ułatwia znalezienia właściwego miejsca. Ze wszystkich otaczających budynków wybrałem właśnie ten, jako tło dla wieży. Na zasadzie kontrastu "stare- nowe". Niestety, nie udało mi się zrobić "czystego" kadru, więc musiałem ciąć i stemplować. Efekt jest taki, jak widać. Dla lepszego "oglądu" sytuacji wklejam pełny kadr z którego pochodzi 83 i ujęcie wieży z innej strony. Może kiedyś jak się skończy remont i lato (zamkną ogódek piwny), bedą lepsze warunki :roll:
Rozumiem.
Wiesz co, następnym razem zobacz może, czy za plecami nie ma jakiegoś budynku, do którego można wejść i okna, zktórego można fotografować.
Z wysokiej pozycji odeszłoby Ci 80% problemów z kadrowaniem ;)
Jest to jakiś pomysł! Nie pomyślałem o tym, bo tu prawie wszystkie wejścia do budynków mają domofony, ale może jakiś sklep, dom handlowy ;) Dzięki!
Teraz "widoczek", który może zmylić! Wygląda spokojnie, wręcz sielankowo, nie widać, że w budynkach tętni życie a na ulicach dookoła nich, kłębią się tysiące ludzi i setki aut- ot, domy w zieleni.
no całkiem fajnie opisałeś to zdjęcia, wykonanie też niezłe fajny kontraścik ;)
Fajne ujęcie, może tylko odrobinę wyprostowałbym.
Celowo zostawiłem minimalną zbieżność, dla zaakcentowania wysokości wieżowców. Środek zdjęcia jest prosto.
Dla odmiany coś z kwiatów. Przy okazji- jaki to kwiat? Moja znajomość kwiatów sięga niewiele poza różę i tulipana :oops:
To jest ładny kwiat ;)
I niezła fotka :)
Dzięki rocco, ale dalej nie wiem jaki to kwiat :)
Kwiatuszek całkiem fajny - na moje oko to dalia ale pewności nie mam...:wink:
Pozdrawiam
Wiecej pokaz tego kwiata(liscie),mi to wychodzi,ze to jednoroczna chryzantema
Nie pokażę bo taki kadr a więcej zdjęć nie mam. Zrobiłem to zdjęcie "przez płot", własnego ogródka nie mam.
bardzo ładny kwiatuszek :grin: kadr jak dla mnie przyjemny, ale jasniej mogło byś troszczke ;) chyba:oops:
W ostatnim 85 brakuje mi światła
Ściana była w cieniu. Trochę rozjaśniłem bo faktycznie było ciemne :oops:
Uliczka starego miasta, po budynkach widać że u naszych zachodnich sąsiadów :)
Naprzeciw tych kamieniczek (?), za fosą stoi zamek. Niestety jego frontowa strona była pod słońce. Zdjęcie robiłem z cienia ale i tak słońce przeszkadzało.
Jeszcze wejście do kościoła, jak widać przystosowanego dla niepełnosprawnych, ale poza nabożeństwami, zamkniętego na klucz (patentowy) :)
Z dzisiejszego spaceru:
Ok. 20 m od ścieżki dla spacerowiczów, joggerów i rowerzystów, biegnącej wzdłuż rzeczki. Spotkałem w sumie trzy, ale tylko jedna dała się sfotografować ;)
To jakąś dziwną trafiłeś ;) szkoda, ze ostrość poszła na tułów a nie na głowę.
pzdr
Była w sumie odwrócona tyłem, więc tułów byłbliżej :). Zrobiłem jeszcze fotki jak się skrada (była wtedy bokiem):
Znowu coś z kwiatków:
Pierwszy kwiatuszek z ostatniej dwójki bardzo udany.
Dziękiza wizytę :)
A czego w/g Ciebie brakuje 94? Kadr, kolory, ostrość czy jeszcze coś innego?
MSZ, jest przeostrzone.
A i kompozycja taka sobie :roll:
Trzy wariacje na temat jednego budynku:
Z tych trzech wariacji najbardziej podoba mi się pierwsza, czyli fotka nr 95.
Zdjęcia są umieszczone w takiej kolejności, jak były robione. Po zrobieniu pierwszego, wpadł mi do głowy pomysł, zeby trochę pokombinować :p
pierwsza najlepsza:)
Mnie też najbardzij pasuje pierwsza.
Drugie też mi się podoba ale prostowanie nadało ścianie z prawej formę łuku i to mi ciut przeszkadza ;)
Ten sam budynek z innej strony, czy czegoś nie przypomina?:
-- tarkę :)
świetne, podoba mi się
Golarkę.
Fajne te architektoniczne wariacje.