Na dobranoc dwie ciekawostki - kwarc jest podszlifowany zgodnie ze ścianami krystalizacji aby uwypuklić wrostki tlenku tytanu (rutylu)
Załącznik 140699 Adamin - Lavrion Grecja
Załącznik 140700Kwarc z wrostkami rutylu - Minas Gerais Brazylia
Wersja do druku
Na dobranoc dwie ciekawostki - kwarc jest podszlifowany zgodnie ze ścianami krystalizacji aby uwypuklić wrostki tlenku tytanu (rutylu)
Załącznik 140699 Adamin - Lavrion Grecja
Załącznik 140700Kwarc z wrostkami rutylu - Minas Gerais Brazylia
Podobają się Twoje kamyki :)
Plus leci :mrgreen:
Agat - Brazylia.
Coś ciekawego usłyszałem od pani w muzeum, że brazylijczycy koloryzują agaty aby lepszą cenę uzyskać. Czyli nie jest to już czysty naturalny kolor.
Załącznik 140704
I to są bardzo ładne ciekawostki. Zwłaszcza pierwsze mi się podoba. Drugie wg trochę za ciemne.
---------- Post dodany o 10:09 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------
I słusznie :) Ode mnie również.
Coś w tym jest. Przy niektórych kamieniach nawet napromieniowuje się je, aby kolor odpowiedni nadać.
Agaty od wieków kolorowano. Dawniej gotujac w miodzie obecnie w barwnikach. A co do napromieniowania to tak robi się moriony z kryształów górskich. Cieszę się z zainteresowania. Bardzo dziękuję. Nienawidzę pisać z komory. :-)
Wspominany wcześniej kryształ soli.
Światło zastane, XZ-2 w akcji,
Załącznik 140742
Piękny :-)
Jak skończę ze zdjęciami muzeum mineralogii to poszukam swoich kamyków :)
A na razie ametyst z Brazylii. Mam gdzieś jeszcze fotę ametystu z Kaukazu, a trzeba grzebnąć w czeluściach dysków.
I jeszcze małe co nieco... słyszałem na NG, że ametyst to jedyny kamień, którego do tej pory nie stworzono wersji syntetycznej. Nie wiem :roll: z wykształcenia jestem chemikiem a nie gemmologiem :wink:
Załącznik 140744
To prawda. Do dziś nie wiadomo co jest odpowiedzialne za fioletową barwę. Niektórzy badacze mówią o wrostkach goethytu (hydroksytlenek żelaza) co ma wpływać na barwę. Sęk w tym że związki żelaza barwią raczej na czerwono lub niebiesko.
Też dwie ciekawostki. Co do celestynu, próbowałem go wyostrzyć ale przesadziłem lekko. Jak "wtopić" wyostrzony obiekt w tło?
Załącznik 140850 Cynober (Chiny)
Załącznik 140851 Celestyn (Tarnobrzeg - obecnie już zalany :( )