Re: Porządny kompakt do street foto
Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić. ;)
Co bym chciał w nim mieć:
- Musi mieć zoom zaczynający się przynajmniej od 28mm (w przeliczeniu na mały obrazek). Na długim końcu mi nie zależy. Najlepiej, by zoom był maksymalnie 3 krotny.
- Obowiązkowe rawy.
- Obowiązkowe tryby PASM.
- Musi być szybki (jak najmniejsze opóźnienie)
- Musi mieć niezłe wysokie ISO.
- Stabilizacją nie pogardzę.
- Gdyby mógł być odpalany na pilota, to byłbym szczęśliwy
- Matryca nie musi mieć dużej rozdzielczości.
- Nie musi być tani.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100.
Twój wstępny wybór wydaje się być prawidłowy, ale jest trochę niewiadomych co do szybkości aparatu, jego bufora, ilości pól AF, możliwości manualnego ostrzenia, czy niewygodnego dodatkowego celownika elektronicznego.
Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model. Ma wszystko czego potrzebujesz. To pancerna esencja kompaktu. Zmieścisz go w kieszeni sportowej koszulki jak i marynarki. Mógłbym określić go jako damski odpowiednik E-1. Nie jest to jednak Olympus.
Obiektyw to perełka o ekwiwalencie 28-100mm. Zastosowano tu 2 soczewki asferyczne i jedną UA, dzięki czemu zmniejszono wielkość obiektywu i uzyskano świetną ostrość i kontrast.
Jest szybki. Wykonuje 2 kl/s do zapełnienia bufora wystarczającego na 15 fotek. Zapisuje oczywiście w RAW, RAW wraz z JPG z możliwością wyboru rozdzielczości JPG’a, TIFF i JPG. Na koniec najważniejsze. Ten model obsługuje karty CF zarówno sformatowane na FAT 16, jak i 32, więc spokojnie możesz używać szybkich kart nawet 8GB od lustrzanki.
Obowiązkowo posiada wymienione przez Ciebie tryby PASM i jeszcze dodatkową pozycję CUSTOM z zapamiętaniem dowolnych ustawień preferencyjnych użytkownika. Nie zabrakło oczywiście programów tematycznych.
Możliwe do uzyskania ISO nie jest powalające, bo to tylko zakres 50, 100, 200, 400 i auto, ale wszystkie są akceptowalne i użyteczne.
Stabilizacji mechanicznej nie posiada, ale przy tak krótkiej ogniskowej jest to zupełnie niepotrzebne. Dysponuje natomiast optycznym celownikiem i można focić z wyłączonym LCD.
Będziesz szczęśliwy z możliwości bezprzewodowego sterowania pilotem, a dodatkowo masz możliwość zaprogramowania do 100 fotek z interwałem czasowym od 1 do 60min.
Matryca jest wielkości 1/1,8” i rozdzielczości efektywnej 7,1mpx. Jakość i szczegółowość rejestrowanych obrazków jest zdumiewająca.
Inteligentny 9-polowy AF pozwala również na manualny szybki wybór pola praktycznie z całej klatki. Dodatkowo wybrane pole AF jest powiązane z ustawieniami parametrów naświetlenia. Przy manualnym ostrzeniu na LCD pokazuje się drabinka ze skalą odległości.
Tani to on nigdy nie był. Nawet pod koniec swego krótkiego żywota (1rok) oscylował w granicach 2k.
Niestety ten rodzynek nie jest już produkowany i można go upolować w atrakcyjnej cenie jedynie w drugim obiegu. Myślę, że bez problemu określisz model i producenta tego aparaciku.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model...
Co to za ustrojstwo?
Tajemnica jakaś?
Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model...
Co to za ustrojstwo?
Tajemnica jakaś?
"ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100."
Czytaj całość wypowiedzi ;)