Odp: tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...
Mój monitor ma 1024pix w pionie.
I na pewno świetnie wyświetli zdjęcie o wysokości 7xx. a 1080 już przeskaluje i pogorszy jego wygląd, cóż elektronika wymusza swoje własne prawa.
Każdemu nie da rady dogodzić niestety... http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczość_ekranu
2 załącznik(ów)
Widzę to mniej więcej tak. Mam nadzieję, że o to chodziło.
Swoją drogą Andrzeju - skoro jesteśmy przy exifie - dlaczego takie parametry naświetlania - 1600 ISO zamiast natywnego - przy tak dużej ilości światła, tej ogniskowej i scenie? Miało to jakieś uzasadnienie, czy po prostu moment nieuwagi w kwestii ustawień aparatu?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Swoją drogą Andrzeju - skoro jesteśmy przy exifie - dlaczego takie parametry naświetlania - 1600 ISO zamiast natywnego - przy tak dużej ilości światła, tej ogniskowej i scenie? Miało to jakieś uzasadnienie, czy po prostu moment nieuwagi w kwestii ustawień aparatu?
Dzięki! Dokładnie o to chodzi. Nadto, opisałeś zdjęcia tak, jak w podsumowaniu chciałem zaproponować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zdjęcia robiłem z pływającego pomostu na wartkiej górskiej rzece. Czułem pod nogami lekkie jego drgania na wodzie. W takich warunkach chciałem mieć czas nie dłuższy niż 1/500 i dużą głębię ostrości. Te górki mają po 500, 600 m npm. są w odległości nieco ponad kilometra (0,8 NM). Chciałem złapać szczegół na roslinności i mieć ostrą powierzchnię wody. Dopiero światło wydobyło delikatną strukturę tych wieżyczek,które wcześniej pooglądałem sobie przez lornetkę i dodalo blasku roslinności.
Przechodziłem tamtędy czekając na swiatło w czasie około godziny kilkakrotnie się przymierzając. Można było zejśc do 800 do 400 już jak dla mnie nie bardzo. Szybkość prądu widać na tej czerwonej pławie w lewej stronie obrazu.
Pewnie można to było zrobic lepiej, dzięki za zwrócenie uwagi.
Tylko co to ma wspólnego z konkursem?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tylko co to ma wspólnego z konkursem?
Ma wiele wspólnego z popRAWką(RAW do obróbki) a co z tego się wylęgnie zobaczymy.
Jeżeli Masz jeszcze pytania - pisz na PW do apz'ta lub do mnie(technikalia).
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ma wiele wspólnego z popRAWką(RAW do obróbki) a co z tego się wylęgnie zobaczymy.
Jeżeli Masz jeszcze pytania - pisz na PW do apz'ta lub do mnie(technikalia).
A czemu na PW i co Ty masz tu do tego znowu??:shock::?::?:
Nie lepiej wyjasnic wszystko przy wszystkich co sie chce i po co.Takie to troche dziwne. Zrobta tak i tak a nie inaczej moze wam pozniej wiecej powiem,albo i nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A czemu na PW i co Ty masz tu do tego znowu??:shock::?::?:
Temu, żeby nie robić bałaganu. A co ja? Ano ja tę działkę moderuję, więc technikalia wątku do mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie lepiej wyjasnic wszystko przy wszystkich co sie chce i po co.Takie to troche dziwne. Zrobta tak i tak a nie inaczej moze wam pozniej wiecej powiem,albo i nie.
Myślę, że Andrzej sobie wszystko złoży do kupy i wrzucimy do pierwszego postu informacje: co, jak, gdzie, z kim i z jakiego powodu.
Dajcie trochę czasu, ok?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Temu, żeby nie robić bałaganu. A co ja? Ano ja tę działkę moderuję, więc technikalia wątku do mnie.
Aaaa.Ja zrozumialem,ze jesli ktos chce o cos APZ-eta zapytac to ma do Ciebie na PW pisac.Ty wtedy odpowiesz,a jak nie bedziesz umiec to PW przekazesz dalej.Wtedy sie wspolnie zastanowicie jak tu odpisac nieodpowiadajac:roll::grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Aaaa.Ja zrozumialem,ze jesli ktos chce o cos APZ-eta zapytac to ma do Ciebie na PW pisac.Ty wtedy odpowiesz,a jak nie bedziesz umiec to PW przekazesz dalej.Wtedy sie wspolnie zastanowicie jak tu odpisac nieodpowiadajac:roll::grin:
No, jest coś na rzeczy...Choć nie do końca.