A ja sie wstrzele z innym programem na poczatek.
Photivo-Czy to rawy czy jpg on se poradzi.Darmo,dobry,rozbudowany,czego wiecej chciec.
Napewno go nie uzywaliscie,a szkoda.
Wersja do druku
A ja sie wstrzele z innym programem na poczatek.
Photivo-Czy to rawy czy jpg on se poradzi.Darmo,dobry,rozbudowany,czego wiecej chciec.
Napewno go nie uzywaliscie,a szkoda.
Ja sobie nabyłem LR5 i Elements 11, jestem zadowolony, mam wszystko i tak jak poprzednicy LR mimo, że w wersji angielskiej jest intuicyjny, system Mac
---------- Post dodany o 18:43 ---------- Poprzedni post był o 18:27 ----------
Tak jak napisał Alnico, zarejestrować sie w Adobe, pobrać wersje 30-to dniowe i powalczyć, z tego co pamiętam pod Win powinno być w wersji Pl (moge sie mylić). W necie znajdziesz mnóstwo filmików co i jak.
Pozdrawiam
A powinien napisać o prostym? :shock:
---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post był o 19:04 ----------
Autor pytania nie chce walczyć tylko się nauczyć. Wątpię, czy nie mając żadnego doświadczenia, 30 dni wystarczy. :roll:
To prawda. Sam też czasem korzystam z funkcji autokorekcja koloru, bądź autokontrast. Autokorekcja koloru zazwyczaj trafnie wpływa na balans bieli w plikach jpg. Co do ręcznej korekcji polecam to robić na powielonej warstwie. Czyli wpierw (najprościej, najszybciej) z klawiatury: Ctrl+j, następnie zastosować filtr i póżniej suwakiem (w okienku warstwy) wybrać w procentach od 0 do 100 jaka ma być "siła" (czyli krycie warstw) danego filtru, korekcji. Efekt od razu widać na zdjęciu. Na koniec scalamy warstwy i to wsio.
Dzisiaj porobiłem sobie trochę RAWów. Dzień był ciemny i pochmurny, więc materiał do ćwiczeń dobry. Zaimportowałem te zdjęcia w Olympus Viewer i od razu je widzę - to jest to wywołanie?
Czy one są wywołane przy takich samych parametrach jak towarzyszący im ipg?
Wiele elementów, które próbuję zmieniać, bardzo długo jest przetwarzanych - czy to uroda tego programu, czy tak jest wszędzie?