Ta, już jeden odpisał ile fotek robi dziennie.
Wersja do druku
Ja pewnego razu też zastanawiałem się nad wyborem aparatu i wybrałem Olka E-PL3. Na Twoim miejscu bym brał albo E-PL3 lub E-PM2 jak znajdziesz w dobrej cenie. Możesz dokupić fajne obiektywy do tych aparatów. Jeżeli chcesz coś z większą matrycą to tylko NEX. W żadne Samsungi bym się nie pakował. Myślałeś nad Sony alpha a3000? Mały to on może nie jest, ale tani i ma wizjer.
Pytający chyba już zapomniał o wątku, więc się podepne co by nie mnożyć bytów forumowych. Chyba ze bardziej przyjęta forma jest zakładanie wątków przez każdego nowego pytacza, to oczywiście się dostosuje.
Zatem do rzeczy. Napalilem się na 2 obiektywy z systemu m43 a mianowicie Leiki 15/1.7 i 25/1.4. Szukam teraz odpowiedniego tyłka do nich. Nie nowy ale z w miarę dobra matryca. Moja estetyka odrzuca póki co Olympusa. Podobają mi się wizualnie Panasoniki. Czytam o tych aparatach, o matrycach i mam metlik. Jeśli zarekomendujecie mi dobrymi argumentami coś Olkowego to oczywiście jestem otwarty.
Założenie jest nie wydać na to wiecej jak 200$. Sorry za dolary ale w takiej rzeczywistości walutowej obecnie funkcjonuje. Na chwile obecna wybór padł na GX1. Mogę tutaj wyrwać wlasnie w okolicach200$. Pytanie czy warto szukać czegoś z matryca 12 mpx. Taki GF2 jest do wzięcia poniżej 100$.
Zdjęcia beda robione w RAWach i ibrabiane w LR5. Spora czesc konwertowana do BW. W kollorach lubię jak jest soczyście, w BW kontrastowo.
Macie jakieś sugestie , rady ?
Starsze Panasoniki mają trochę gorszę matrycę od nowych olympusów(em5) ale też trochę lepszą od starych ( np.ep3),jednak zakładam,że z tak jasnymi szkłami nie będziesz raczej używał iso "pierdylion",więc różnice na niskich iso praktycznie nie widzialne będą gołym okiem. Obrazek pomiędzy takim gx1 a G5 nie będzie się znacznie różnić,pytanie czy zależy Ci na mniejszym i trochę lepiej zbudowanym aparacie(gx1) czy na wizjerze,wygodniejszym uchwycie,odchylanym ekraniku(g5).
edit.Ewentualnie możesz kupić sobie panasonica gf2 z 14mm 2.5 za 299$ poużywać na razie 14 zamiast 15-tki a potem i tak możesz sprzedać nawet z zyskiem(sama 14-tka kosztuje bowiem...322$) :) http://www.amazon.com/Panasonic-Four...dp/B004A8ZQJ8/
Sie mnie wydaje, ze dla Pentaksiarza co mial stycznosc z matrycami sony to mozesz skierowac swoje uczucia do epm2, epl5 chyba w 200$ cos tam znajdziesz na ebaju :)
Bedzie mniej rozczarowan zwiazanych ze starymi matrycami panasa.
pozdro
Seria G odpada. Lustrzanek mam już sporo i nie potrzebuje lustrzankopodobnego bezlusterkowca. To ma byc w miarę mały i zgrabny aparacik do noszenia na codzien w teczce czy plecaku. Czy pisząc starsze , masz na myśli GX1 czy coś z 12 mpx, np. GF2 ?
Taaa stare to te ponizej 12 megapixela ;)
pozdro
wuzetu,
Wez cos z wizjerem, chyba, ze masz to gdzies. Wydaje mi sie, ze panasy maja lepszy AF, szczegolnie te starsze. Dla mnie dopiero nowa seria Olka (wizier) ma sens 'do wszystkiego'. Skoro bedziesz tlukl rawy i lr-owal, to nie ma znaczenia matryca, to wszystko to samo, a PP zrobi cuda jak chcesz. Bardzo dlugo jechalem na najstarszym Panasie G1, swietny aparat, a z nowym softem do obrabiana matryca dawala rade nawet na iso 3200 (wczesniej 800 rok 2010). Jednym slowem stawiam na starego panasa, G3? nie wiem jakie masz tam ceny.
pozdroofka
EDIT
Pojawily sie nowe posty..
Zatem jesli nie seria G, to cokolwiek, jak male, to nawet GF1, moze byc rownie dobrze EPM, moze odchylany wyswietlacz skoro nie chcesz wizjera?
Nowe matryce od Sony sa ok. Ale ja caly czas naprzyklad mam i używam K10D z matryca CCD, której kolory jeszcze podsycam zeby uzyskać Laikopodobny obrazek ;-)
K10, kupilem w sklepie za 2.5k aparat fantastyczny wlasnie przez CCD.
Do LR sa specjalne pluginy, jak bedziesz chcial to pokopie jak to sie zwie, specjalnie zrobione symulacje filmow, ktore na prawde sa bdb. wiec co kupisz nie ma znaczenia, byle aparat byl w ich bazie.
pozdroofka