Odp: Makromaniak - od sześcu nóg wzwyż
Na szybko wrzuciłem autocontrast z PSa by usunąć tą mgiełkę o której wspomniałem a potem podbiłem żółty. Faktycznie troszkę ruszył się przy tym niebieski, ale tak jak sam wspomniałeś na ekranie zdjęcie zyskało dla zwykłego śmiertelnika. Plików nie wyostrzałem, zostawiłem je takie jakie wrzuciłeś. Do szumu używam Neat Image, który ma fajny algorytm i nie zabija detalu. Polecam najlepsza aplikacja jaka jest dostępna, zarówno jako program i jako wtyczka, ale nie jestem pewien czy do Gimpa.
he he też nocny marek z ciebie, pewnie coś obrabiasz w kompie:-)
Miło spotkać kogoś rzeczowego i chętnego do wymiany wiedzy. Ja Neatimage nawet mam, ale wersję demo z 2009 z jakiejś płyty z FOTOVIDEO, ma ograniczenie wielkości obrabianego pliku, a wiec do oryginałów sie nie nadaje, ale do netowych zdjęć chyba da sie uruchomić.....myślałem ze to już staroć, niesłusznie zarzuciłem......muszę do tego wrócić bo tu pełna szumofobia :-). Na dużych odbitkach normalnie oglądanych to wszystko znika, a wiec się nie przejmowałem. Generalnie rozmytego tła prawie nie tykam, wyostrzam sam motyw główny korzystając z gimpowego lassa.
Używasz Neat przed ostrzeniem czy po?
Zawsze przed, na samym starcie. Ostrzenie daję tylko do miniatury na forum i to całego kadru lassem się nie bawię a jeśli już to potem element ostrożny kopiuję do nowej warstwy i delikatnie go wtapiam.
Jestem nocny marek, ale tacy są u nas wszyscy w rodzinie. Praca dodatkowo umożliwia mi późne wstawanie a czasem wręcz zmusza do kładzenie się o nieprzyzwoite porze. Nikt w firmie nie patrzy na start a liczy się tylko koniec. Terminy, terminy, terminy ;)
1,5 rzeczywiście inne fajne kadry. Ciekawi mnie też Twoje poszukiwanie nowej drogi. Co do technicznych aspektów nie będę komentował. Czasem utrwalenie czegoś jest ważniejsze niż to że patyk/ liść jest taki czy siaki. Zwłaszcza w makro ominięcie sztampy jest trudne, bo zawsze motyl/ robal na czymś siedzi/ wisi. Dlatego wolę kadry ciekawsze, choć może mniej doskonałe. Z przyjemnością obejrzę kolejne Twoje zdjęcia