Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Zdjęcia jak zwykle nędza...
Cytat:
Zamieszczone przez
rafrr
O, bardzo ciekawe przykłady. Niech mi ktoś teraz pokaże, w jaki sposób korekcja programowa degraduje jakość bardziej, niż korekcja optyczna. Znajdzie się jakiś ochotnik? :)
Mammamija, ja chcę 12-60 :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
O, bardzo ciekawe przykłady. Niech mi ktoś teraz pokaże, w jaki sposób korekcja programowa degraduje jakość bardziej, niż korekcja optyczna. Znajdzie się jakiś ochotnik? :)
Jotpegi (przez ciebie! dwa razy sprawdziłem): 147 vs 133.
Nie byłbym sobą gdybym nie zwrócił uwagi na Olkową zieleń w najlepszym wydaniu: krzaki na pierwszym planie w 12-60 żyją, w 133 są rozmazane, a gdzie klarity ze 147???
Dachówki, prawy bok budynku... reszty mi się nie chce otwierać.
12-40: Jesteśmy z programu Ajem sory, ale 12-60 to nie jest a gdzie do Bodzipa.
Jezus Maria ale szkło mieliście w tamtych czasach...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jotpegi (przez ciebie! dwa razy sprawdziłem): 147 vs 133.
Nie byłbym sobą gdybym nie zwrócił uwagi na Olkową zieleń w najlepszym wydaniu: krzaki na pierwszym planie w 12-60 żyją, w 133 są rozmazane, a gdzie klarity ze 147???
Weź podaj o jakie ogniskowe i przysłony Ci chodzi. Mam teraz otwierać wszystkie zdjęcia i szukać tych numerków, żeby Cię zrozumieć?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Weź podaj o jakie ogniskowe i przysłony Ci chodzi. Mam teraz otwierać wszystkie zdjęcia i szukać tych numerków, żeby Cię zrozumieć?
Pierwsze zdjęcia, 40mm, ale faktycznie 12-60 ma f/3.8
Przecież na 40 mm nie ma prawie żadnej korekcji, bo nie ma dystorsji. Na szeroki kąt patrz, na rogi i krawędzie kadru. To tam rzekomo powinna być ta degradacja obrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Mammamija, ja chcę 12-60 :shock:
....
....
Jezus Maria ale szkło mieliście w tamtych czasach...
chciałbym tylko nieśmiało przypomnieć, że kiedy ZD 12-60 pojawiło się jako szkło kitowe do E-3 to lamentów i jęków nie było końca, że znowu ciemny zoom i że beczkowate...:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
chciałbym tylko nieśmiało przypomnieć, że kiedy ZD 12-60 pojawiło się jako szkło kitowe do E-3 to lamentów i jęków nie było końca, że znowu ciemny zoom i że beczkowate...:-)
Dzięki, ale epi sprowadził mnie na ziemię. Porównywałem f/2.8 vs f/3.8, mimo wszystko 12-60 było otwarte (jak rozumiem).
Żałuję, że w czasach 1USD = 2.06 PLN nie kupiłem sobie 14-35 i 150/2