Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Zobaczyłem, przeczytałem i już wiem, że będę go miał (pewnie za rok jak cena znormalnieje).
Jak zwykle sporo narzekań, ale to nic nowego. Komuś zabraknie ISO, komuś umieścili przycisk nie w tym miejscu itd.
Zastanawiałem się nad Fuji X-E1 i w tej chwili wygrywa tylko ceną.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Wszyscy zachwycają się stabilizacją a nikt nie zwróca uwagi na to, że kadrowanie na zombi sprawia, że aparat trzyma się znacznie mniej komfortowo niż z wizjerem przy oku - więc stabilizacja w E-P5 nawet jeśli odrobinę poprawiona będzie prawdopodobnie i tak mniej wydajna niż ta w OM-D.
Jakie kadrowanie na zombie? P5 jest kompatybilne ze starymi wizjerami. Nowy wizjer - po aktualizacji oprogramowania wewnętrznego w korpusach - ma być kompatybilny ze starszymi PENami.
Sorry, ale żeby nie wiem co Olympus nie napisze na swoich aparatach Fuji, nawet Sony...
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Olek jest jedynym producentem, który ma w ofercie aż 3 linie bezluterkowców bez wizjera. W zamian wypuszcza wypasiony oddzielny wizjer o gabarytach, których nie powstydziłby się atomowy okręt podwodny z pociskami balistycznymi.
A Fuj! Takie rzeczy na tym forum... inaczej: mam nadzieję, że przynajmniej "o tyle*" wyższy będzie nowy OMD
* - o wysokość VF-4
Pal sześć rozmiar wizjera - tak czy inaczej trzeba go dokupić (albo mieć już stary) bo inaczej zostaje "zombie style"...:/
Najgorsze jest to, że wizjer i zewnętrzna lampa się wykluczają.
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
A niby jak? Sterujesz nią lampką wbudowaną.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
A niby jak? Sterujesz nią lampką wbudowaną.
A niby tak, że jeśli robisz zdjęcia portretowe w plenerze, gdy światła jeszcze sporo i odblaski utrudniają korzystanie z wyświetlacza i założysz wizjer, to już możesz zapomnieć że zapniesz jeszcze jakąś FL-50R żeby w trybie FP rozjaśnić trochę cienie. Nie zapniesz też kabla do sterowania przewodowego jeśli nie lubisz błyskać na wprost.
Owszem, jest jeszcze tryb bezprzewodowy, ale przypuszczam że wątpię że mała, do tego nieodchylana/nieobracana wbudowana lampka będzie wstanie wysterować lampę zewnętrzną gdy Słońce jeszcze mocno świeci.
Pod warunkiem, że lampa widzi błysk sterujący. Jak trzymasz aparat przy oku, a lampę w wyciągniętej ręce i wywijasz nią we wszystkie strony, szukając odpowiedniego kąta błysku, to może być problem. Kiedyś próbowałem zrobić rzecz opisywaną w książce McNally'ego i wystawiłem lampę za okno, aby zasymulować światło słoneczne wpadające przez firanki. Aparat za cholerę nie mógł się dogadać z lampą za pomocą błysku. Po kilku takich przygodach polegam już tylko na starowaniu radiowym. I niestety wadą Olka jest to, że nie można użyć jednocześnie wizjera i nadajnika radiowego.
A w moim xz-2 wszystko mozna:)
heheheh, nie moglem sie powstrzymac:)
pozdrowionka
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Pal sześć rozmiar wizjera - tak czy inaczej trzeba go dokupić (albo mieć już stary) bo inaczej zostaje "zombie style"...:/
Niekoniecznie. Pozostaje opcja uchylenia ekranu i kadrowania w taki sposób, jak to kiedyś się robiło jak aparaty miały komin. Łokcie wtedy przylegają do korpusu ciała i przez to jest większa stabilność aparatu.
Witam !
Cene E-P5 zweryfikuje rynek. Ostatecznie sa inne modele penow, ktore lepiej sie sprzedadza w polskich warunkach ekonomicznych.
Pozdrawiam