Odp: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Problemem jest to, że obróbka obróbce nierówna i to, że na przykład mi wystarcza notebook nie oznacza, ze będzie wystarczał innym.
A zaczęło się wszystko od tableta z Androidem .... :wink:
Mi też wystarcza obróbka na notebook'u, i pewnie 99% innych fotoamatorów również obrabia (o ile w ogóle obrabia) na notebooku, czy na innym "normalnym" komputerze.
Ale oczywiście pozostaje ten 1% , co pęknie przecież, jak nie wypowie swoich mądrości o obróbce zdjęć na wypasionych maszynach z kilkoma skalibrowanymi monitorami Eizo w wątku o tabletach do obróbki zdjęć. I to jest prawdziwy problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ale oczywiście pozostaje ten 1% , co pęknie przecież, jak nie wypowie swoich mądrości o obróbce zdjęć na wypasionych maszynach z kilkoma skalibrowanymi monitorami Eizo w wątku o tabletach do obróbki zdjęć. I to jest prawdziwy problem.
Napisał powyższe osobnik który spłodził dobrych kilka mądrości o Windows 8 w wątku o Androidzie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Mi też wystarcza obróbka na notebook'u, i pewnie 99% innych fotoamatorów również obrabia (o ile w ogóle obrabia) na notebooku, czy na innym "normalnym" komputerze.
Posiadam notebooka 12,1 cala ekran i powiem nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć na tak małym ekranie. Dlatego podziwiam. Naprawdę. :
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A mi, jak się wykończy obecny notebook 13,3" na i3/1.33GHz, na którym obrabiam fotki używając LR4, kupię sobie tableta Full HD IPS z i3 (a może i5).
Nie mów tylko, że matryca w tym notebook'u jest błyszcząca i typu TN.
andtor2, romek1967, idźcie chłopcy do Miejskiej Macalni, pooglądajcie sobie tablety pod W8, lub przynajmniej poczytajcie o nich w necie, a dopiero potem zabierzcie się za pisanie mądrości w tym wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
andtor2, romek1967, idźcie chłopcy do Miejskiej Macalni, pooglądajcie sobie tablety pod W8, lub przynajmniej poczytajcie o nich w necie, a dopiero potem zabierzcie się za pisanie mądrości w tym wątku.
Nie jestem chłopcem już ho,ho... od bardzo dawna, to raz. Dwa, nie interesują mnie tablety i nic na ich temat nie pisałem. Niech najlepiej każdy używa co mu odpowiada, choćby i LR na smartfonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jejku dobas, ale Ty musisz być mądry ... tak dużo napisałeś. A dodatkowo, dla obróbki swoich fotek musisz mieć klaster za 1 mln $$$ ... cholera nie wiedziałem, że foto hobby jest takie wymagające i kosztowne, chyba przejdę na kolekcjonowanie jachtów pełnomorskich bo na foto hobby zbankrutuję :wink:
PS
A te dwa wypasione Eizo zawsze zabierasz ze sobą na każdą wyprawę?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
PS
A te dwa wypasione Eizo zawsze zabierasz ze sobą na każdą wyprawę?
Nie. Dwa mało wypasione ale za to skalibrowane Eizo mam podpięte pod stacjonarny komputer.
I pisze o tym, bo mnie skręca jak czytam porady jaki to świetny jest do obróbki tablet bo ma aż 64 GB miejsca na twardym i aż 10 cali
W komputerze też mam twarde dyski niestety nie SSD natomiast mam tam miejsce na zgranie plików
i troche więcej RAMu niż w tablecie też mam w tym swoim komputerze mimo że just jeż wiekowy.
Miałem kiedyś komputer co miał aż tyle Ramu co Tablet i podobny procek tylko jak ustawiałem do wywołania serię RAWów to mogłem sobie zrobić herbatę
poczekać aż wystygnie i gdy już dopijałem to program przestawał liczyć. Pdobnie szybko działał jak trzeba było skleić panoramę.
Nie mam klastra za milion dolków. Ale umiarkowanie jaram się chmurą i całym aż 64 GB SSD wręcz widzę umiarkowane zastosowanie tego w fotografii.
Skończyłem tydzień temu dysk 500 GB zrobiłem backup na kolejnej 500tce i w 2013 roku zacząłem zapis na parze dysków 1 TB.
Nie zabieram monitorów ze sobą podobnie jak nie obrabiam zdjęć w telefonie, na tablecie, netbooku czy poprzez menu w aparacie.
Nie zabieram też w teren komputera a zdjęć na wyjeździe nie obrabiam. z wielu przyczyn.
Nie czas nie miejsce, nie warunki
W terenie chcę sobie zrobić zdjęcia i kopie zapasowe a obróbka jest już kameralną częścią prac po powrocie
Nie twierdzę że nie można. Można - i tak jak napisałem - kwestia po co i do czego.
Jak żeby sobie wrzucić na zdjęcie fb to naprawdę można nawet zrobić zdjęcie samym tabletem
Czytam w specyfikacji, że ten super tablet ma " Crystal clear 8MP auto-focus camera with 5-element lens, large F/2.2 aperture & back-illuminated CMOS sensor"
No to przepraszam, ale 8 Mpix jasny obiektyw f/2.2 z autofocusem i pewnie jeszcze stałym światłem - chyba w zupełności wystarczy do tego typu zastosowań. Można pewnie od razu obrobić zdjęcie z tabletu... I nie szydzę sobie tutaj... To w zupełności wystarczy do zdjęć z podróży, od razu sobie obrobisz od razu wrzucisz na facebooka albo do galerii albo wyślesz mailem.
Jeśli jednak chcesz ze zdjęciem zrobić coś więcej niż wrzucenie do netu z dłuższym bokiem 1000 px to może się okazać że to już mało. Może się okazać że to mało jak zaczniesz robić odbitki, może sie okazać że to mało jak wpadniesz na pomysł żeby obrobić kilkaset zdjęć do przewodnika, albo może sie okazać że to mało jak Ci przyjdzie obrobić zdjęcia z sesji dla klienta. Albo wywołać rawy i posklejać panoramy.
Okaże się za mało żeby sprzedać jakiemuś wymagającemu klientowi
Może się okazać że zlecenie mógłbyś skończyć w jeden dzień ale nie możesz bo obrabiasz zdjęcia na tablecie i zejdzie Ci jeszcze z tydzień,,,,
Na forum mamy pełen przekrój od amatorów, zaczynających poprzez entuzjastów a kończąc na zawodowcach. każdy ma inne potrzeby
Tak jak są wśród fotografujących ludzie z różnymi potrzebami i inaczej podchodzący do fotografii. Jednemu wystarczy kompakt, innemu kitowy obiektyw jeden będzie robił w JPG inny w RAWach jeszcze inny będzie potrzebował jasnego i drogiego szkła. I podobnie jest z postprocesingiem. Jeden ma małe wymagania inny ma duże.
Dla mnie - abstrahując od wymagania stawianego zdjęciom - bo to kwestia tego co sie ze zdjęciami potem robi - Najważniejsza jest wygoda pracy i czas jaki na to poświęcam. Jeśli mogę obrobić setkę zdjęć na dwóch monitorach maszynką która obliczeń dokona duuuuuuuuuuuuuużo szybciej a wcale nie kosztuje więcej - wolę takie rozwiązania.
Jeśli mam świadomość że odbitka którą sobie robie będzie bliższa temu nad czym siedziałem wywołując - jest to dla mnie też argumentem.
Można obrabiać zdjęcia na wszystkim. Kwestia potrzeb wygody i ergonomii pracy. Nie przekona mnie nikt, że praca na 10 calowej matrycy będzie wygodna i łatwa względem normalnego monitora albo i dwóch. Nawet niech to będzie używane 17 calowe Eizo za 200 PLN albo 19 calowe za 400 PLN....
Nie przekona mnie nikt, że czas potrzebny na obróbkę rawów będzie mniejszy a więc i praca wygodniejsza i szybsza na tablecie który ma 2 GB RAMu nawet jeśli to porównamy do jakiegoś używanego komputera który ma 16 GB RAM i kosztuje znikomą część tego co ma świetny tablet pod W8
Pierwszy lepszy stacjonarny komputer który mi wyskoczył na Allegro w cenie tego tabletu Nowy ma sześć rdzeni po 3.9 GHz oraz 16GB RAM albo przykładowo i7 i 8 GB RAMu. Z dyskiem 1,5 TB a nie 64 GB !!!!
Wybacz ale jeśli mamy mówić o czasochłonnej ilościowej obróbce pracy na RAWAch sklejaniu panoram magazynowaniu zdjęć - to wolę takie urządzenie niż tablet.
Nawet wolę sobie kupić tańsze i do tego monitor do skalibrowania. Niech będzie jeden ale nie 10 calowy !!!!
Co do kosztowności hobby bo poruszyłeś temat
Podobne cudo znalazłem za 1799 PLN ma aż 2 GB RAMu i aż 32 GB dysku twardego i chyba aż ze dwa porty ( nie znalazłem w tej cenie z dyskiem 64 GB ). Nie jest to dokładnie to - ale punkt odniesienia mamy.
A i zapomniałem całe 10 cali matrycy
http://allegro.pl/asus-vivo-tab-32gb...229058214.html
32 GB - to jeden dobry wyjazd fotograficzny robiony na RAWach np z Panoramami i masz pełen dysk. Ba nawet nie bardzo masz już gdzie zgrywać....
Z ciekawości czy jeszcze za prawie pół tysiąca trzeba do tego świetnego urządzenia dokupić klawiaturę ??
Czy już jest w cenie ??
http://www.camino.pl/klawiatura-asus-transleeve-czarna-bluetooth-do-me400,twr,65862.html
Nie wiem jak jest z ta klawiaturą ale jeśli rzeczywiście trzeba dokupić klawikord za 429 PLN no to rzeczywiście jest to kosztowne hobby jak się do tego tak podchodzi. Ja za klawiaturę chyba dałem 16 PLN 5 lat temu.
Za te same pieniądze możesz mieć stacjonarny komputer który będzie miał 16 GB RAMU a nie 2 i 1,5 TB dysku a nie 0,06 TB
możesz kupić słabszy komp i dokupić 19 calowy dobry monitor -nawet i używany. A w cenie klawiatury dokupisz sobie jakowyś 19 calowy monitor
Oszczędzasz czas obróbki - a jak wiemy czas to pieniądz
zyskujesz 1468 GB miejsca na dysku. ( nie chcę być złośliwy ale cały Twój dysk SSD to aż 2 % tego dysku ze stacjonara )
Zyskujesz 16 GB Pamięci operacyjnej.
Możesz kupić za 800 PLN skompletować i tak o niebo lepsze narzędzie do obróbki tych zdjęć - bazując na stacjonarnym kompie.
Wciąż nie odpowiedziałeś na pytania dotyczące przewag tego tabletu ? Bo póki co jedyna jaką wymieniłeś to taka, że możesz sobie to zabrać ze sobą i obrobić zdjęcia w namiocie.
Słowem - jeśli myślisz o fotografii seri o za te same pieniądze możesz mieć przyzwoity komputer miejsce na zdjęcia pamięć operacyjną i nawet dwa w miarę przyzwoite EIZO nad którymi lepiej zapanujesz niż nad matrycą super tabletu
Mogę zadać Ci masę pytań - tylko to chyba bez sensu bo na żadne z poprzednich nie odpowiedziałeś.
Powiedz mi - jak długo używasz tego swojego tabletu świetnego do obróbki - ile miejsca masz na dysku po zainstalowaniu tego co potrzebujesz i jak dużo z tej przestrzeni dyskowej zajmują Twoje zdjęcia ??
Rozumiem, że robisz w RAWach z których każdy waży kilkanaście MB ??
Jaka jest szerokość pola na zdjęcie jak sobie pootwierasz dwa panele w lightroomie który " powinien też pójść " ? w centymetrach ?
Jeszcze raz napiszę i na tym poprzestanę - jeśli ktoś ma jakieś wymagania od fotografii tablet i 10 calowa matryca nie jest narzędziem do obróbki foto. A jak poruszasz sprawę kosztowności - za ułamek tego co trzeba wydać na świetny tablet z W8 wraz z klawiaturą skompletujesz stacjonara, któy będzie nadawał się do obróbki dużo lepiej i będzie z tymi plikami śmigał jak burza.....
Jeśli ktoś ma małe wymagania do obróbki - robi to sporadycznie i np tylko kadruje to pewnie może być to świetne narzędzie
Tylko tablet nie jest i póki co daleko mu do sprzętu do obróbki zdjęć.
- mała matryca, nad którą nie panujesz
- wysoki koszt
- śmiesznie małe miejsce na dysku
- śmiesznie mała moc obliczeniowa względem tego co dostaniesz za podobne pieniądze np w wersji stacjonarnego kompa
- brak możliwości sensownej współpracy z zewnętrznym monitorem
I na tym bym chciał zakończyć swój wywód pisząc jeszcze raz to co poprzednio - każdy sobie sam dobiera sprzęt w zależności do swoich potrzeb...
Nie kłócę się i nie twierdzę że moja konfiguracja jest jedynie słuszna - podaję tylko argumenty przemawiające za wyborem takiego zestawu a nie tabletu... Każdy czytając może przeczytać Twoje argumenty, moje argumenty i wybrać sobie to co uważa za trafniejszą uwagę. Tylko z Twoich argumentów na razie wyłapałem jeden - ze go można zabrać na wyjazd...
Super. Tylko po co :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jejku dobas, ale Ty musisz być mądry ... tak dużo napisałeś.
Napisał dużo, bo dość precyzyjnie opisał jakiego zestawu używa do obrabiania swoich zdjęć i czego od niego oczekuje.
Jakie to zdjęcia, można zobaczyć w jego wątku czy galerii.
Ty zaś, poza enigmatycznym
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Poza tym notebooka/tableta W8 używam do wielu innych "poważnych obróbek" związanych z pracą zawodową ...
Piszesz jakieś bzdury
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ciekaw jestem ilu tu wypowiadających się miało w rękach tablet z W8 i to dłużej niż parę pacnięć w LCD w sklepie na wystawie.
Ciekawe ile zdjęć obrobiłeś na Twoim tablecie. Chodzi mi o coś więcej niż przeskalowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... idźcie chłopcy do Miejskiej Macalni, pooglądajcie sobie tablety pod W8, lub przynajmniej poczytajcie o nich w necie, a dopiero potem zabierzcie się za pisanie mądrości w tym wątku.
Myślisz, że posiadając tableta, możesz wyrokować w sprawie obróbki o jakiej pisze dobas?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Po 1sze nie chłopcy
Po 2gie po co mam gdzieś chodzić? wiem co to Windows 8. Znam i używam Windowsy od v3.0 ale v8 nie zamierzam. Na tablecie mam Androida (o którym dla przypomnienia jest ten wątek czego usilnie starasz się nie zauważać)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
ps.
Dobas daruj se, mojszość tymczasowego_ jest najmojsza i koniec! ;)
Plusa bym dal jakbym mogl...
Uzupelniajac, w tym to nawet mnie i moje marudzenie po stokroc przebija ;)
pozdro