Odp: zdjecia z mojego pierwszego pena
Cytat:
Zamieszczone przez
kris2345245245
witam
jako że jest to wątek ze zdjęciami początkujących myślałem że uzyskam tu jakies porady od bardziej doświadczonych w tym temacie. a tak to nawet nie wiem jakie błedy popełniam. oczywiście za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi i krytykę dziekuję - szczególnie dobasowi .
Ano uzyskasz, żadne zdjęcie nie jest "trafione" albo Twoja wina, albo sprzętu. Napisałem: błąd AF bo są rozmyte i nie wyraźne.
Prócz tego:
Rybki w rosole(woda jest brudna, albo szyba)
Bajzel w lesie(tyle w kadrze, że nie wiadomo o co chodzi)
konie mają smutne miny(rozmazane)
Kadr ma być czysty i klarowny, a przede wszystkim ma być wieloplanowy: pierwszy plan, drugi i tło.
Zanim naciśniesz spust, pomyśl chwilkę co byś chciał tym zdjęciem pokazać.
Pozdrawiam
Powiedz szczerze - podobaja ci sie te ostatnie dwa zdjecia z rybka?
Albo ta droga w lesie?
Co chciales pokazac?
Czy cos bys w nich zmienil?
Czy pokazuja to, co w tamtej chwili widziales, czy moze jednak odbiegaja tamtego widoku?
Nie mozesz sie pytac, co bedzie lepsze - woda rozmyta, czy tez rozmyte tlo. Czy to zdjecie jest ciekawe, czy tez nie. Czy ten malunek na scianie jest fajny, czy tez paskudny.
Chcesz sie czegos nauczyc, to zacznij od ksiazek o fotografii a forum traktuj jako uzupelnienie wiedzy i kopalnie podpowiedzi - swojego stylu tytaj nie znajdziesz - co najwyzej sugestie w ktorym kierunku isc, jesli jeszcze sam nie wiesz.
Jesli ci Dobas powie, ze rybka jest super, a od Saboora uslyszysz, ze be, to co zrobisz? Moze lepiej bedzie zrobic zdjecie tak, zeby tobie sie podobalo a Dobasa zapytac jaka obudowe podwodna kupic nastepnym razem a Saboora jak podkrecic kolory?
no i właśnie o to mi chodziło . dzieki
Nareszcie zdjęcia, na których coś się dzieje :) Szkoda, że 10 nietrafione z ostrością.
odnośnie mojego wpisu o dobasie - nie chodzi o to , że ważne sa dla mnie tylko jego porady czy opinie . chodziło mi o to ,że do tej pory udzielił mi najbardziej pożyteczne i kompleksowe odpowiedzi. ale widze że to sie zmienia. co do rybek znajomym sie bardzo podobaja , dzieki waszym opiniom wiem ze cos jeszcze trzeba poprawic. jak chodzi o zdjecia lasu chce sie przygotowac do wakacji i zrobic jakies fajne fotki - robie je jako ćwiczenie.
Bardzo trudno jest zrobić ciekawe zdjęcie lasu. Wg mnie poszukaj najpierw innych obiektów do zdjęć.
nie łam się i nie irytuj... mnie też ciągle krytykują... ale dają też mnóstwo dobrych rad. Mi ciągle sugerują lekturę bo tak naprawdę sama intuicja nie wystarczy, przekonasz się o tym czytając kolejne artykuły książki itp.