Luc4s ciekawy test, niepotrzebnie tutaj rozwija się dyskusja nt praw autorskich. czy takich rzeczy nie można załatwiać przez PW?
Czekam na cd testu. Pozdrawiam
Wersja do druku
Luc4s ciekawy test, niepotrzebnie tutaj rozwija się dyskusja nt praw autorskich. czy takich rzeczy nie można załatwiać przez PW?
Czekam na cd testu. Pozdrawiam
Jeszcze trzy foty.
Załącznik 81447Załącznik 81448Załącznik 81449
Dzisiaj przetestowałem om-d z ZD14-54 v I. To mój obiektyw weteran, który naprawdę wiele przeżył, jest porysowany, pęknięty na skutek uderzenia w skały w Tatrach, guma na pierścieniu ostrości obłazi, jednak po raz kolejny postanowiłem się go nie pozbywać. Pewnie za obiektyw w takim stanie, mający już prawie 8 lat dostałbym z 500 zł, ma on jednak najważniejszą rzecz w pełni sprawną, w idealnym stanie optykę. AF jest wolny, ale precyzyjny. Niestety w ciemnych pomieszczeniach bez FL600 aparat ma problemy z ustawieniem ostrości, ponieważ obiektyw przesłania czerwoną lampkę AF. Po założeniu FL600 oświetla ona plan białym światłem i AF działa dobrze. Minusem tego rozwiązania jest oślepianie potencjalnych ludzi mocnym, białym światłem. Nie jest to dyskretne rozwiązanie.
Poniżej najlepsza twarz do testowania to własna twarz :D Siedzę sam w mieszkaniu i nie mam się nad kim "znęcać". JPG prosto z aparatu (jedynie skompresowany przez forum).
Załącznik 81515
[edit] Eh... i jak tu zamieszczać fotki w załącznikach, jak skrypt nie dość, że masakruje zdjęcia, to wynina EXIF. To powyżej ma parametry czas 1/60, ZD14-54, F3.10, ISO 320, ogniskowa 25 mm, om-d
Fajny test, ciekawie się go czyta :)
Zdjęcie w pełnej rozdzielczości robi wrażenie detalami.
Fajny autoportret. Lubię te duże szkła, głównie z nich do korzystam. A załączniki wstawiam po zmniejszeniu poniżej 1000Kb poniżej tej granicy skrypt już nie zmniejsza i podaję obok RAWA dla tych którzy chcą zobaczyć wszystkie szczegóły. inaczej siepo prostu nie da, lepiej zmniejszyć samemu jak zdawać się na jakieś skrypty , nie wiedzieć jak poustawiane, bez żadnej nad nimi kontroli. Ale Exifów nigdy mi nie wycinało , może po ostatniej aktualizacji coś jest do poustawiania od nowa. Trzeba by zaraportować do administratorów. Ciekawie się ten test rozwija...
Dzis wyskoczyliśmy na godzinkę z Johny_85 na małe testy. Jemu zależało na przetestowaniu 75 i 17, a ja popstrykałem parą 14-54 + om-d. Wrzucam poniżej kilka RAWów, nie ma tam kto wie jakich ujęć, jednak jest dużo kontarastów, dzięki czemu można ocenić, jak radzi sobie ten już prawie 8 letni obiektyw.
Zrobiliśmy także porównanie bokeh pomiędzy 75 a 45, jak dostanę fotki od Johny_85 to wrzucę.
Przy okazji testów, ujawniły się nam problemy z AF na małe, małokontrastowe obiekty. Również występuje ten problem z ostrzeniem mZD45 na całą postać oddaloną od fotografującego o 10-15 m. Aparat lubi nie do końca precyzyjnie ustawić ostrość, albo złapać tło. Po prostu pole AF jest zbyt duże, nawet w najbardziej pomniejszonej wersji. Inna rzecz, która mnie denerwuje, to brak możliwości oglądania zrobionych zdjęć w wizjerze. Mamy słoneczny dzień, chcę zobaczyć zdjęcie na ekranie, więc przysłaniam sobie go dłonią, żeby coś zobaczyć i wtedy co, wyłącza mi się ekran, ponieważ za bardzo zbliżyłem dłoń do czujnika w wizjerze. Powinno być tak, że czujnik nie działa w trybie wyświetlania zdjęć, a jedynie w trybie fotografowania.
Przykład poniżej, ostrość łapana na starszą panią, a niekoniecznie pani wyszła ostro. Ujawniły się też spore aberacje.
Załącznik 81541
Załącznik 81551
Załącznik 81550
Załącznik 81549
Załącznik 81548
Załącznik 81547
Załącznik 81546
Załącznik 81545
Załącznik 81544
Załącznik 81543
Załącznik 81542
Załącznik 81552
Witam !
Mnie najbardziej interesuje m.Zd 75mm/1.8 i m.ZD 45mm/1.8
Pozdrawiam
Dzięki za możliwość wzięcia do ręki szkiełek.
Niestety rozsądek mówi by brać 17 ale serce jest przy 75....co za szkło tj. metal i szkło :)
jeszcze raz dzięki za zdjecia omd z lampą e-systemu : ) uważam że clue testów są foty w pełnej rozdzielczości : )
przejrzałem dość dokładnie jpg z sesji z Sonią i nasuwa mi się pytane o celność AF mz75 - jak ją oceniasz %'owo?
Pozdrawiam i będę czytał dalej