Odp: [Tutki Saboora] Adaptacyjny szeroki kąt
Cytat:
Zamieszczone przez
witia
Ale "wybredni" jesteście.
Narzędzie jest świetne, trochę "ćwiczeń i wprawy" + inne narzędzia wcześniej znane i ... "będzie Pan zadowolony" :)
Pozdrawiam.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Właśnie robiliśmy z helmuthem doświadczenie, na jego panoramie, sklejanej z pięciu kadrów i... ASK głupieje!
Pprzykleja się do nieistniejącej ściany i wygina w prawo, podczas gdy krzywa jest wybrzuszona w lewo.
A żeby było śmieszniej fotę z fiszaja prostuje bez problemu.
Wniosek:
Nie można orać pola łyżeczką. :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie można orać pola łyżeczką. :grin:
Przecie to prosta funkcja jedna w bardzo wielu w programie.
Ano nie mozna,tak jak nie mozna nazwac sesja jak focimy kumpla w parku i trzymamy blende w jednym reku.Tak jak nie mozna dzieciny nazwac modelka tylko dlatego,ze Jacek Krzysiek i Tomek ja pofocili a Stachu im powiedzal jak to obrobic.Wiadomo od zawsze,ze nie ma nic do wszystkiego a fachowiec co wszystko umie to .......
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
(....) a fachowiec co wszystko umie to .......
to "złota rączka" się nazywa:wink::grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Przecie to prosta funkcja jedna w bardzo wielu w programie.
Ano nie mozna,tak jak nie mozna nazwac sesja jak focimy kumpla w parku i trzymamy blende w jednym reku.Tak jak nie mozna dzieciny nazwac modelka tylko dlatego,ze Jacek Krzysiek i Tomek ja pofocili a Stachu im powiedzal jak to obrobic.Wiadomo od zawsze,ze nie ma nic do wszystkiego a fachowiec co wszystko umie to .......
Używałem tego, jako narzędzia do sprawdzania płaszczyzn i bardzo mi się spodobało, jest świetne do prostowania krzywych, przy kosmetycznej obróbce kamienic,
czy inszych budynków, perspektywę prostować można wg własnej definicji kąta nachylenia, każdej ze stworzonych linii, i to jest fajne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Używałem tego, jako narzędzia do sprawdzania płaszczyzn i bardzo mi się spodobało, jest świetne do prostowania krzywych, przy kosmetycznej obróbce kamienic,
czy inszych budynków, perspektywę prostować można wg własnej definicji kąta nachylenia, każdej ze stworzonych linii, i to jest fajne.
No wlasnie.Wiec nie próbujmy tym narzędziem kombinować np. w Globe panorama.jpg bo usiadzie bo ono nie do tego
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Właśnie robiliśmy z helmuthem doświadczenie, na jego panoramie, sklejanej z pięciu kadrów i... ASK głupieje!
Pprzykleja się do nieistniejącej ściany i wygina w prawo, podczas gdy krzywa jest wybrzuszona w lewo.
Pewnie dla tego, że piksele obrazka mają różne parametry, pochodzą z różnych zdjęć. Dla oka, nie ma to znaczenia, z których zdjęć wziął je program do sklejania panoram. ASK nie ma oczu, musi się na czymś oprzeć. Skoro dostaje dziwne informacje to głupieje. :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
... jest świetne do prostowania krzywych, przy kosmetycznej obróbce kamienic ...
DO tego, rzeczywiście jest świetne.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pewnie dla tego, że piksele obrazka mają różne parametry, pochodzą z różnych zdjęć. Dla oka, nie ma to znaczenia, z których zdjęć wziął je program do sklejania panoram. ASK nie ma oczu, musi się na czymś oprzeć. Skoro dostaje dziwne informacje to głupieje. :roll:
Na pewno.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
DO tego, rzeczywiście jest świetne.
Wiesz helmuth, mądremu dość po słowie. :-D
Ja pokazałem fajne narzędzie, a co z nim kto zrobi ...
Pamiętasz wtyczkę "ghost" do PS'a i gimpa? Do jednej foty cud - do innej **** :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
To nie jest dobre zdjęcie, do wykazania możliwości tego narzędzia. Wyprostowałem to zdjęcie w Gimpie, przy użyciu narzędzia Perspektywa, Mirek zrobił to małym programikiem.
Narzędzie, o którym jest ten tutek, służy do prostowania linii wygiętych a nie pochylonych. W prostowaniu zdjęć tego typu jak pokazałeś, może wręcz zaszkodzić ;)
Nie zgadzam sie, dobtego tez sie dowkonale nadaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie zgadzam sie, dobtego tez sie dowkonale nadaje.
Nie pal tego świństwa!
Nie można zrozumieć ;)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
To ja mam pytanko, czy ktoś miałby ochotę zmierzyć się z tym plikiem korzystając z narzędzia przedstawionego przez Saboor'a?
Załącznik 80763
Trochę po czasie wszedłem do tego wątku, ale zrobiłem to w PS-ie w trzy minuty korzystając z zakładki edycja i polecenia: przekształcić/zniekształcić oraz tamże wypaczenie. Nie wiem po co jakieś dodatkowe narzędzia w nowym PS-ie....
Gdybym się przyłożył , wrzucił parę lini pomocniczych w pionie, było by to super dokładnie...