Odp: E-500 na E-3 czy E-30
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Na pewno sumiennie przejrzałeś serwis, ale czy przypadkiem dane nie są lekko nagięte?
Sprawdz sam.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Zakładając, że żadna aukcja nie zniknęła w międzyczasie, są 2 nowe E-5 i 2 używane E-3, z czego tylko w jednej z aukcji podany jest przebieg na owe 11000. Jedna wartość na dwa używane aparaty nie jest miarodajna. Poza tym argument z najniższym przebiegiem też jest taki sobie. Dla udowodnienia, że kolega RobertW3D się myli dużo lepszym i rozkładającym na łopatki jego argumentacje byłoby podanie mediany. Ale informacja z takiej próby (około 60 aukcji) mogłaby nie zmieścić się w teorii.
Jest miarodajna na tyle na ile to w tej chwili mozna wykazac przegladajac owy portal - nie moja wina, ze tak malo jest sprzetu olego.
Zestawilem to co widac na portalu.
Nie wnikam czy cos jest do udowodnienia czy nie, podane dane w aukcjach traktuje jako potencjalne realne przebiegi.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Wiesz majac do wyboru 62 sztuki w diametralnie roznych cenach, mozesz sobie wybrac mniej wystukany sprzet.
Dodam, iz nadal to nie jest wartosc powyzej 100kpln, ktora byla przytaczana przez kolege.
Mozesz nawet pokusic sie o zestawienie tych 62 puszek i przeliczenie sredniego przebiegu jednego egzemplarza, i smiem twierdzic ze nie beda to nawet okolice 70 tys., a gdzie tutaj mowa o ponad setce.
Mozesz smialo sprawdzac i niechciejstwo nie ma tutaj nic do rzeczy...
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nyny, RobertW3D, w dyskusjach zdarza się posługiwać stereotypami lub statystykami, które do końca oddają obraz sytuacji. Trzeba wykazać odrobinę zrozumienia dla drugiej strony, wyluzować odrobinę, a przede wszystkim złagodzić język. Te dyskusje czasami poszerzają wiedzę, ale nie prowadzą do wynalezienia leków na groźne choroby. Nie ma potrzeby by je zaogniać.
Taaa....
Odrobine zrozumienia powiadasz, ciekaw jestem dlaczego to tylko w jedna strone kierowane z reguly....
Rad bylbym by jednak najpierw rzeczowe argumenty przedstawiac, wtedy moze nie musialbym tyle razy prostowac i uczestniczyc w burzliwych dyskusjach.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Obecne sprzęty są raczej docelowe...
Ja też tak myślałem kupując Nikona i szklarnię do niego. Mając mikrusy półtora roku zastanawiałem się czy pozbyć się lustrzankowych klamotów. Odkąd mam maluchy duży sprzęt leżał w szafie, bo nie chciało mi się go nosić. Jakoś nie wyobrażałem sobie, że można nie mieć lustrzanki.
W końcu stwierdziłem, że to bez sensu i pogoniłem w cholerę. Maluchami jestem zachwycony, najbardziej lubi je mój kręgosłup.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Hades, a liczyłeś ile raz na zaczepki odpisywałem EOT? :) No proszę Cię, ileż można? Co pojawia się temat odnośnie sprzętu, to 99% osób stara się pytającemu odpowiedzieć pytającemu zgodnie ze swoją wiedzą i stanem rzeczywistem ... aż do momentu gdy wpada nyny i zaraz zaczyna się jatka ... przecież nikt z posiadających 4/3 na tym forum nie twierdzi, że jest to system największy i idealny. Dlatego pod wieloma względami porównywanie Olka do N czy C mija się z celem. A w przypadku nynego jest to co chwila wyciągane ... tylko po co .. dla ośmieszenia? Kaman ...
Podaj przyklad prosze...
Bo mi sie wydaje, ze polecam rozwazenie roznych opcji, miedzy innymi zmiany systemu i argumentow za tym.
Oczywiscie przez klakierow i talibow podejmowany jest temat konkurencji i wio, karuzela sie zaczyna....
pozdro
Bez Nynego byłoby nudno na forum, zatem "szanujcie Nynego, bo możecie mieć gorszego". ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Ja też tak myślałem kupując Nikona i szklarnię do niego. Mając mikrusy półtora roku zastanawiałem się czy pozbyć się lustrzankowych klamotów. Odkąd mam maluchy duży sprzęt leżał w szafie, bo nie chciało mi się go nosić. Jakoś nie wyobrażałem sobie, że można nie mieć lustrzanki.
W końcu stwierdziłem, że to bez sensu i pogoniłem w cholerę. Maluchami jestem zachwycony, najbardziej lubi je mój kręgosłup.
mój duży system też przeleżał w szafie i też zacząłem się zastanawiać po co ma leżeć w szafie skoro i tak go nie używam tylko używam maluchów :)
więc tyż pogoniłem w cholerę
W najbliższym czasie planuję zakup EPL-5, który zmiażdży jakością zdjęć Nynowego Nikosia deczysta. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Hmmm... póki co cyrografu z Nikonem nie podpisałem. Może kiedyś z nieznanego mi jeszcze powodu zmienię całość na coś z innej firmy. ;-)
W kwestii lustro vs. "maluchy bez lustra". Znam swoje potrzeby i u mnie będą istniały oba systemy. Każdy znajdzie inne zastosowanie. Bo każdy ma jakieś zalety.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Bez Nynego byłoby nudno na forum, zatem "szanujcie Nynego, bo możecie mieć gorszego". ;)
Wydaje mnie sie,ze jak posty Nynego czytac bez alergicznego uprzedzenia to argumenty jego ciezko obalic.Moze dlatego ta alergia na argumenty jego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
W najbliższym czasie planuję zakup EPL-5, który zmiażdży jakością zdjęć Nynowego Nikosia deczysta. ;)
Czy już mam iść po chipsy... ??
PS.
Ciekawa dyskusja się szykuje. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Wydaje mnie sie,ze jak posty Nynego czytac bez alergicznego uprzedzenia to argumenty jego ciezko obalic.Moze dlatego ta alergia na argumenty jego.
I tutaj chętnie się z Tobą zgodzę.
Jednak po co tak mocno agitować za konkretną firmą. Każdy sprzęt będzie miał same zalety jeżeli wybierzemy go do pasującego zadania. Ten sam sprzęt może mieć prawie same wady jeżeli wybierzemy go do zupełnie odmiennego zadania. Zresztą zerknijcie proszę o stopki Janeczka, bardzo ładnie ujął temat. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
W kwestii lustro vs. "maluchy bez lustra". Znam swoje potrzeby i u mnie będą istniały oba systemy. Każdy znajdzie inne zastosowanie. Bo każdy ma jakieś zalety.
Też tak myślałem, ale życie pokazało, że lutrzankowe klamoty leżały w szafie. Ale każdy ma inne potrzeby. Pewnie gdybym robił wesela i śluby pstrykałbym je lustrzanką.