Ale co ma korekta EV do dynamiki w JPG? Nigdy nie zaufam żadnemu softowi wbudowanemu w aparat.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wersja do druku
Ale co ma korekta EV do dynamiki w JPG? Nigdy nie zaufam żadnemu softowi wbudowanemu w aparat.Cytat:
W takim razie zwracam honor. Nie wiedziałem.Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Kaarool - ależ oczywiście, że masz rację. Jednakże tyczyło to pierwszych egzemplarzy. Użytkowników K10 wciąż przybywa na naszym forum i prawdę powiedziawszy od bardzo dawna nikt nie wspomniał nawet o BF/FF. Nie mam pojęcia dlaczego, ale ów sprawa owego feleru ucichła. Prawdopodobnie znaleziono rozwiązanie (lub zaostrzono kontrolę jakości) i wypada mieć tylko nadzieje, że nie spotkamy się z tym problemem w przyszłości. W żadnym systemie.
Wracając jeszcze do kliszy. Prawdę powiedziawszy tak nie do końca rozumiem opór niektórych forumowiczów, przed spróbowaniem kliszy. Olek ma przecież fenomenalne pleśniaki OM, które są perełkami same w sobie. Moim zdaniem, to grzech nieomalże nie zrobić kroku w tym kierunku. Fakt, że po krótkiej zabawie z takim wiekowym korpusem, spojrzenie w wizjer DSLRa to trauma, lecz wówczas docenia się istotę i piękno focenia. Mając do dyspozycji tylko 36/24 klatki i np 1-2 stałki, przestawiają się trybiki w bańce i człek zaczyna inaczej patrzeć przez wizjer. Wówczas kompozycja, kadr nabiera zupełnie innego znaczenia. I dzięki temu zaczynamy focić tak, jak się powinno: najpierw pomysł, potem ustawienie - to wszystko powstaje w głowie. Samo pstryknięcie jest już tylko zapisem tego, co udało nam się wymyślić. I to jest piękne. A efekty, które uzyskamy z takiego np. Ilforda XP2 czy HP5+ odsuną w czeluść szuflady cyfrę z całą jej nowoczesnością.
no wlasnie. scena z chmurkami i jednoczesnie z ciemnymi obiektami w kadrze to ciezki orzech do zgryzienia dla kazdego aparatu. wiecej tutaj zdziala umiejetne wywolywania rawow, niz rozpietosc tonalna wyzsza o 0,3-0,7 EV, bo to i tak za malo. widzialem juz tego typu poprzepalane zdjecia z canona 5d, widzialem tez calkiem niezle z kieszonkowych kompaktow.Cytat:
nie wierzylbym bezgranicznie w umiejetnosci Phila ani kogokolwiek innego z tego typu serwisow. test dynamiki pentaksa k10d na dpreview niczego cie nie nauczyl ;).Cytat:
Michu:
no to cieszę się że sytuacja się wyprostowała, bo gorąco kibicuję Pentax'owi. nigdy nie wiadomo a im więcej graczy na rynku, tym lepiej.
epicure:
wiesz, mnie takie testy nie muszą uczyć, bo za stary jestem na JPEG'i...
hydro:
analog jest martwy jeśli chodzi o cele zarobkowe (pomijając średni i wielki format). póki co, nadzieja w FUJI, bo 12EV to nie OLKOWE 7,xEV czy 10 w przypadku dużych kamuni...
Nie wiem czemu sluzyc ma ten przyklad? Piszesz, ze olek szumi jak rubin a dajesz przyklad zdjecia z redukcja szumu w photoshopie.Cytat:
Zamieszczone przez hydro
Co do rozpietosci matrycy e-510, to po zrobieniu paru zdjec, od razu rzuciło mi sie to w oczy. E-1 jest duzo lepszy w tej kwestii. Zarowno w swiatlach jak i w cieniach rejestruje duzo wiecej szczegolow. Dla mnie jest to spora wada 510, ale mysle, ze wiekszosc ludzi nie zauwazy roznicy.
Panowie, nie rozumiem po co te przydługawe wywody? Jaki "opór niektórych"? Wszystko o czym pisał hydro są to ogólnie znane historie (jak mówiłem wcześniej), które większość ludzi tutaj dobrze zna ponieważ ma korzenie sięgające głęboko w epokę analogową. Dlatego nikt się o to nie spiera...
Poniżej crop 100% i pełna klatka z E-410 na ISO1600
Na Fotopolis opisywany jest compact Casio, który wykonuje 60kl/sek. Oznacza to, iż można wykonać dwie kolejne ekspozycje w czasie nieco dłuższym niż 1/60 sek. Może to będzie rozwiązanie problemu "dynamic range" dla systemu 4/3 ...(Sbilizacja matrycy pomoże utrzymać drugą krótką ekspozycję bez przesunięcia w kadrze) Oczywiście zdjęcia łączone by były programowo, ale to pestka...pozdrawiam-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ps: gdybym wykonał modelce 200-300 zdjęć na filmach (analogowo) to mam pewny rozwód z Żoną :)
Nie mowie, ze obrabiane w szopie tylko przy wywolywaniu rawow zostawiles domyslne ustawianie suwaka redukcji szumu kolorowego na +25(usunales kolorowy szum).