dlatego mam 4 różne systemy i żaden nie jest doskonały :(
Wersja do druku
dlatego mam 4 różne systemy i żaden nie jest doskonały :(
A ile trzeba aby móc coś robić? MZ jeden. Taki który służy jak dawniej zegarek - nie przeszkadza, nie uwiera, a jest z nami. Duży, "wypasiony" sprzęt dla profi, co to pracują i zarabiają nim.
Najciekawsze widoki (obrazy) często nas amatorów zaskakują, tworzy je samo życie. Jeśli to pejzaż to możemy wrócić ze sprzętem i wykonać zdjęcie. Ale wiele jest takich dynamicznych obrazów przed naszymi oczami i wtedy albo mamy w kieszeni coś do fotografowania, albo przepadło.
Ile osób mających dwie torby sprzętu robi zdjęcia komórką? Przyzna się ktoś z "usprzętowionych" ?
cztero-systemowiec "przy tablicy ;)
komórkę do foto używam, gdy ....
nie chce mi się czegoś przepisywać, i przy wyjazdach z synem, wysyłam wtedy mojemu ojcu zdjęcia z naszych wypraw na bieżąco, jest po 2 zawałach w ciągu roku i to dla niego wielka radość (tak twierdzi)
cztery systemy bo ......
- canon jest malutki i mieści się w KAŻDEJ kieszeni, po za tym moja kochana żona czasem go "pożycza" (prostszego w obsłudze chyba nie ma)
- epl-1, ma mi zapewnić na wyjazdach lepszą jakość od kompaktu (choć za bardzo na niego nie można narzekać https://picasaweb.google.com/1118376...NY2012Czerwiec) - i przy, "podczas nudów" wyjazdowych można pogrzebać w manualu, powrót do tego systemu ze względu na pojawienie się 15 ;)
- R1, bo ten aparat cały czas mnie zaskakuje, mimo "wiekowej" konstrukcji i przebiegu ponad 250tyś, swoim obrazkiem i obiektywem, a poza tym jest cichutki https://picasaweb.google.com/111837667327221520494/ZlotPojazdowIIRzeczpospolitejSlezaZamekTopacz2011
- nikony - bo nimi pracuję ;)
- i KILKA manuali nikona (ze względu na posiadaną optykę, choć chciał bym wrócić do olympusa om40, czasami pod nazwą PC) - świeże filmy czekają w lodówce i czekające skanery, które teraz tylko zbierają kurz :(
Witam !
Co do szkiel to ostatnio... Uzaleznilem sie od jasnych stalek.
Zestaw:
14mm /2.5,
20mm/1.7,
45/1.8
rozwiazuje wiekszosc moich potrzeb.
Szczegolnie szklo 45/1.8 przypadlo mi najlepiej do gustu bo mozna nim robic niezle portrety z mala GO i powalajaca
iloscia szczegolow. Zastapilo mi to zestaw 5D + 85mm/1.8 z ktorego wczesniej najczesciej uzywalem do portretow.
20mm /1.7 rozwala maksymalnie pod wzgledem wybitnej szczegolowosci jak na format sensora 4/3
Nie wspomne, ze bez lampy blyskowej mozna tym szklem w ciemnym Kosciele robic normalne foty ;)
Ostatecznie mam jeszcze zoom ZD 14-150 ktorego od czasu do czasu dopinam.
Pozdrawiam
Bogdi, dziękuję za interesujący opis. Pozdrawiam Kiełczów. Byłem kilka razy na osiedlu za boiskiem. :-)
Gwoli ścisłości:
Canon - masz na myśli tzw "małpkę"
E-Pl1 - przedstawiciel bez;usterkowców
Nikon - lustro
manuale Nikona - analogi ( na kliszę)
A R1 do czego zaklasyfikować ?
Darekw1967 - dobre szkło powinno być jasne, tak jak wspominasz wystarczy światło zastane w ciemnym kościele. A te wszystkie zoomy to tylko taki bajer, oszczędzają nogi ale straszą "ciemnią"
Mnie się marzy "wielozadaniowy", "amatorski" aparat. Zdjęcia drukuję maksymalnie do podwójnej pocztówki - większych nie mam potrzeby tworzyć.
fotki pamiątkowe z wycieczek, uroczystości rodzinnych, spacerów.
aparat powinien zmieścic się w kieszeni( nawet większej) i nie być zbyt delikatny jak chodzi o wstrząsy i zmiany wilgotności. Dobrze jeśli bateria wystarczy na 100 zdjęć.
APZ bardzo dziękuje! Twój XZ-1 jest rzeczywiście bezrobotny? Rozumiem, że perełką jest E-M5, ale do czegoś Tobie ten XZ-1 kiedyś służył.
Parę razy się przeleciał, by sie nie nudził parę razy wziąłem go ze sobą , ale do szczegółowych obrazków (krajobrazów) mniej sie on nadaje, mniej od takiego E-PM1 czy E-PM2 I tych kilka staleczek 12/14/17/20/19/20/25/30/45 (do wyboru 3-4) świetnie do zabawy się nadają. też można sie z płytszą GO pobawić.
E-M5 jest na razie głównym moim aparatem, E-PL1 zapasem, ten z wymienioną płytka na niebieską przed matrycą robi za mojego nauczyciela koloru, a XZ-1 się marnuje, szkoda go sprzedać, używam go z rzadka, gdy długich czasów będę potrzebował bez statywu użyć.
Rysiek - jak następnym razem do mnie wpadniesz, to pokaże Ci Sony R1 - robimy nim główki do dokumentów.