Odp: Nowy zoom od Olympusa
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To z grubsza 70-200/4 APS-c i 70-300/5,6 na FF. Dość popularne szkła, jeśli utrzymają cenę w granicach elek, to będzie ok :)
Jeszcze Ci nie przeszlo? Chcesz ekwiwalentow FF, kup FF. Jak mi podasz ekwiwalent wielkosciowy i wagowy EM5 z takim obiektywem wsrod FF to z checia kupie
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Ale bardzo bym się ucieszył gdyby to się potwierdziło.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
70-300 raczej ze zmiennym światłem kojarzę - ot jakieś 4.0 - 5,6. Były (są) konstrukcje o tej ogniskowej i stałym świetle?
Istnieje Sigma 100-300/4
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Istnieje Sigma 100-300/4
Ale nie do mikro4/3.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Ale nie do mikro4/3.
Pozdrawiam
No właśnie...celna uwaga :)
Kolega chyba pytał o takie konstrukcje w ogóle.
Ciekawe czy faktycznie zobaczymy tak jasnego zooma od Olympusa.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Jak dla mnie to mogłoby być 2.8-4. I też byłoby świetnie. Za stałe 2.8 płaci się rozmiarem. To przecież ponad 5cm średnicy samej przysłony.
Jakie ceny prognozujecie?
plasticzana - $800
SHG - $1300
BTW. Mnożnik 3.75, troszeczkę mało ;) dla Janka - 12-45 lub 14-55.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Jeszcze Ci nie przeszlo? Chcesz ekwiwalentow FF, kup FF. Jak mi podasz ekwiwalent wielkosciowy i wagowy EM5 z takim obiektywem wsrod FF to z checia kupie
Znajomość podstawowych działań matematycznych nie przechodzi. Na wagę poczekaj. Np. OMD + 17,5/0,95 nie ma zauważalnej przewagi wagowej nad FF + 35/2 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Znajomość podstawowych działań matematycznych nie przechodzi. Na wagę poczekaj. Np. OMD + 17,5/0,95 nie ma zauważalnej przewagi wagowej nad FF + 35/2 :)
Ja tam widzę ze 200g różnicy co najmniej. :cool:
No i ISO na OM-D będę miał znacząco niższe.