Odp: Wyniki popRAWka 8/2012
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Użycie Machinery ma swój plus, którego nie potrafię zrobić w PS. Ale to długie opowiadanie.
Te Machinery mnie trochę zastanawiało :). Znam program, testowałem, zastanawiałem się nad kupnem..., ale mało potrzebuję, używam techniki hdr.
Jakoś kurczę nie widzę zastosowania w portrecie, akcie. Niech to może pozostanie Twoją tajemnicą.
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Dużo racji ma kol. Andtor2 w tym co pisze, bo każde zdjęcie inaczej obrabiam (suwaki inaczej ustawione).
Tak trochę dłużej ale bez zanudzania.
Pierwszy krok to wywołanie zdjęcia w Camera RAW. Wszystkie suwaki ustawione na 0 (zero) tylko odszumianie wg własnego gustu (zależy od ISO).
Tak wywołane zdjęcie wędruje do programu Machinery. Tu mam ustawione suwaki tak jak mi najbardziej odpowiada. Ustawiam normalnie, na jaśniej, i trzeci raz na ciemniej. Tak wykonane trzy zdjęcia wędrują do PS i są za pomocą maski i pędzla łączone (wybieram to co mi najbardziej odpowiada).
Tak wywołane zdjęcie (jeszcze surowe) wędruje do LR. W LR już porządna obróbka zdjęcia (suwaki wg własnego gustu).
Z LR zdjęcie wędruje do PS i tam czeka na dalszą drogę. Teraz ponownie wywołuję zdjęcie w Camera RAW lecz suwaki już nie są na 0 (zero), tylko tak jak chcę mieć zdjęcie wywołane. Zdjęcie z Camera RAW wędruje do PS i jest łączone z oczekującym zdjęciem z LR. Za pomocą maski wybieram to co mnie interesuje.
Teraz dopiero zaczyna się obróbka zdjęcia. Kontrast, tony, kolor, światło, cienie. Oczywiście wszędzie maski, pędzel, krycie w % i takie tam zabiegi upiększające (lub pogarszające zdjęcie).
I tak to w skrócie wygląda u mnie.
Chyba nie za długo nawijałem?
Noo pracowity jesteś...:roll:
Ale przychylam się do zdania Mirka: różne drogi prowadzą do celu, ale najlepsza jest najkrótsza.
Z doświadczeń wiem, że w programach graficznych różnymi drogami mozna dojść do jednego efektu. A człowiek wybiera jedną, naczęściej używaną,
nie zawsze najkrótszą.
Poza tym gratulacje.
Jak już pisałem wyżej ja nie brałem się za poprawkę, by nie zepsuć ... Modelka wspaniała i lepiej jej nie ruszać.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Te Machinery mnie trochę zastanawiało :). Znam program, testowałem, zastanawiałem się nad kupnem..., ale mało potrzebuję, używam techniki hdr.
Jakoś kurczę nie widzę zastosowania w portrecie, akcie. Niech to może pozostanie Twoją tajemnicą.
Opisałem jak radze sobie ze zdjęciami. Masz rację, do portretów, czy też aktów ten program ma małe zastowowanie (to moja opinia).
Ale w konkretnym zdjęciu jest jeszcze skała, są włosy modelki,trochę trawy i tu się ten program przydaje.
Bardzo dobrze Machinery radzi sobie z niebem, archtekturą skałami, wodą itp. Zawsze warto zrobić zdjęcie w nim, zobaczyć jak wyjdzie, co da się wykorzystać.
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
...Ale w konkretnym zdjęciu jest jeszcze skała, są włosy modelki,trochę trawy i tu się ten program przydaje.
Bardzo dobrze Machinery radzi sobie z niebem, archtekturą skałami, wodą itp. Zawsze warto zrobić zdjęcie w nim, zobaczyć jak wyjdzie, co da się wykorzystać.
Przyznam mnie by się nie chciało z tym Machinery tu kombinować, albo bardziej po prawdzie powiedziawszy o tym bym nie pomyślał i dla tego też może wygrałeś to "starcie":), choć głównie uważam dlatego iż trafiłeś w szersze grono sprzyjających odbiorców i w tym jest cała sztuka:) Stad też moje szczere gratulacje.
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Opisałem jak radze sobie ze zdjęciami... .
I za to ci bardzo dziękuję + do reputacji poleciał. Wyniki Twojej obróbki mówią same za siebie, nie musisz się tłumaczyć. Każdy z nas ma swoją drogę i od czasu do czasu ją modyfikuje.
Pozdrawiam i gratuluje.AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przyznam mnie by się nie chciało z tym Machinery tu kombinować, albo bardziej po prawdzie powiedziawszy o tym bym nie pomyślał i dla tego też może wygrałeś to "starcie":), choć głównie uważam dlatego iż trafiłeś w szersze grono sprzyjających odbiorców i w tym jest cała sztuka:) Stad też moje szczere gratulacje.
Dziękuję za gratulacje. Prawdę mówiąc to nie myślałem, że tak się to zdjęcie spodoba. Zabawiłem się w obróbkę i chyba jest tak jak piszesz. Większemu gronu się spodobało. W fotografi a raczej w konkursach fotograficznych ważne jest aby trafić w gust jury. Ostatnio miałem okazję przyglądać się jak to wygląda od kuchni i mam mieszane odczucie.
O "gustach" jury to się nie wypowiadam i nie dziwię się, że miałeś mieszane odczucia. Tu myslę było glosowanie "zwykłych" odbiorców i tym bardziej trzeba to sobie cenić. Od "kuchni" nigdy nie miałem okazji się przyglądać jak to wygląda i raczeje nie bedę miał, mogę się tylko domyślać...
1 załącznik(ów)
OK. Wklejam pogladowo ustawienia z CameraRAW. I tyle. W PS juz nic nie dlubalem.
Załącznik 72507
Thomasso
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Dużo racji ma kol. Andtor2 w tym co pisze, bo każde zdjęcie inaczej obrabiam (suwaki inaczej ustawione).
Tak trochę dłużej ale bez zanudzania.
Pierwszy krok to wywołanie zdjęcia w Camera RAW. Wszystkie suwaki ustawione na 0 (zero) tylko odszumianie wg własnego gustu (zależy od ISO).
Tak wywołane zdjęcie wędruje do programu Machinery. Tu mam ustawione suwaki tak jak mi najbardziej odpowiada. Ustawiam normalnie, na jaśniej, i trzeci raz na ciemniej. Tak wykonane trzy zdjęcia wędrują do PS i są za pomocą maski i pędzla łączone (wybieram to co mi najbardziej odpowiada).
Tak wywołane zdjęcie (jeszcze surowe) wędruje do LR. W LR już porządna obróbka zdjęcia (suwaki wg własnego gustu).
Z LR zdjęcie wędruje do PS i tam czeka na dalszą drogę. Teraz ponownie wywołuję zdjęcie w Camera RAW lecz suwaki już nie są na 0 (zero), tylko tak jak chcę mieć zdjęcie wywołane. Zdjęcie z Camera RAW wędruje do PS i jest łączone z oczekującym zdjęciem z LR. Za pomocą maski wybieram to co mnie interesuje.
Teraz dopiero zaczyna się obróbka zdjęcia. Kontrast, tony, kolor, światło, cienie. Oczywiście wszędzie maski, pędzel, krycie w % i takie tam zabiegi upiększające (lub pogarszające zdjęcie).
I tak to w skrócie wygląda u mnie.
Chyba nie za długo nawijałem?
Ło matko !!!
Przeraziłeś mnie tym mocno :)
I bądź mądry - trza ściągać jakieś inne jeszcze narządka, a może nie :)
Trochę mi się nie chce.
Narządka, narządkami a gratulacje się należą i już.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
witia
Ło matko !!!
Przeraziłeś mnie tym mocno :)
I bądź mądry - trza ściągać jakieś inne jeszcze narządka, a może nie :)
Trochę mi się nie chce.
Narządka, narządkami a gratulacje się należą i już.
Pozdrawiam.
Za gratulacje dziękuję.
W zeszłym roku rozmawiałem z Józefem Ligenzą (znany fotografik Śląska i nie tylko). I to co mi utkwiło w pamięci to jego słowa "detale i szczegóły robią zdjęcie" i tu się z nim zgadzam w 100%
Pozdrawiam