Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja odpuszczam (za blisko 12/2), ale z doświadczenia przy kupnie m75 można rzec, że w OJ będzie baaardzo dobra cena :)
Panas po prostu w cieniu optyki Oly, imho.
Nie popadajmy w przesade :) Do tej pory Oly wypuscil 4 dobre szkla - 12, 45, 60 i 75 - a Panas 5/6 - 14 (IMHO jest na tyle lepsze od 17 Olka ze warto je uwzglednic) 20, 25, 45, 12-35, 35-100. Nawet gdyby liczyc tylko stalki to jest poki co remis, z lekkim wskazaniem na Olka, a IMHO zoomy Panasia nie sa czyms co mozna pominac. Oly doszusowalo do Panasia w stalkach ale jesli chodzi o zoomy to jest daleko w tyle. Idealem bylby 14-54 2,8-3,5 rownie dobry optycznie jak wersja 43 ale sporo mniejszy. Takie szklo jest IMHO teraz najbardziej potrzebne w m43
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Koleś z Bostonu chwali się na dpreview, że człowiek z Oly szepnął mu $500. Znaczy się tanio będzie kolejne fajne szkiełko.
500 zielonych tanio? IMHO realna cena.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Nie popadajmy w przesade :) Do tej pory Oly wypuscil 3 dobre szkla - 12, 45 i 75 - a Panas 5 - 20, 25, 45, 12-35, 35-100.
Mnie tam logo na szkle niespecjalnie rusza, o ile to dobre szkło, ale ciekawe masz kryteria zaliczania szkieł do dobrych. Skoro łapie się panasowe 45/2.8 macro to dlaczego nie łapie się np. m.ZD 60/2.8 macro?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
500 zielonych tanio? IMHO realna cena.
Mnie tam logo na szkle niespecjalnie rusza, o ile to dobre szkło, ale ciekawe masz kryteria zaliczania szkieł do dobrych. Skoro łapie się panasowe 45/2.8 macro to dlaczego nie łapie się np. m.ZD 60/2.8 macro?
Po korekcie juz sie lapie :) Zapomnialem o 60/2.8 i 14/2.5
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Po korekcie juz sie lapie
Hehe - gruba ryba ze mnie, 1 post na forum i od razu olkowi dobrych szkieł przybyło ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Hehe - gruba ryba ze mnie, 1 post na forum i od razu olkowi dobrych szkieł przybyło ;-).
Przybylo jeszcze przed - popatrz na godzine poprawki i swojego postu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Po korekcie juz sie lapie :) Zapomnialem o 60/2.8 i 14/2.5
Pozwolę sobie przypomnieć o parze 7-14 i 9-18, oraz oczku od Panasa 8mm. Nie do końca znasz system o którym piszesz, każde z nich ma swe wady i zalety , a wady są podobne do tych z 14/2,5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Nie wymienilem tez 100-300, 75-300, 3D Panasia, zatyczki Olka i x innych szkiel - a nie zrobilem tego nie dlatego ze jak twierdzisz nie znam systemu ale dlatego ze przyjalem inne kryteria. Wymienilem te ktore sa, moim zdaniem, jasne i ostre - dlatego 14/2.5 lapie sie jak dla mnie tylko czesciowo a pozostale nie lapia sie w ogole
Zgodzę się tylko z kryterium jasne.Ostre to one są, a Olkowe na pewno od pełnej dziury. 3D i zatyczki pomińmy może milczeniem , podobnie jak 17/2,8.
Vindex. Jasne zumy szerokokątne to się chyba raczej rzadko zdarzają. Nie tylko w tym systemie.
Dlatego ignorowanie 7-14 i 9-18 jest nie na miejscu.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Dlatego ignorowanie 7-14 i 9-18 jest nie na miejscu.
Słusznie - tylko że to daje remis... ale tak w ogóle to nie wiem po co ta licytacja :roll::?: