Odp: Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ciekawe jak portretowo na f/2.8 się spisuje? No nic na testy trza poczekać :)
T.
Szkiełko dedykowane do makro powinno się całkiem fajnie spisać przy portretach, szczególnie jeżeli priorytetem nie będzie mała GO. Dużo zależy od AF. Fajnie, że jest ten przełącznik odległości fotografowania - nie będzie jeździć po całym zakresie jak ZD 50/2.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jezu ale biadolicie, a jakie to ma znaczenie w macrofotografi?
Przypominam, ze parametrami i opisem jasno stwierdza olek do czego jest to szklo.
pozdro
Chyba jednak nie czytałeś tego opisu bo tam producent wspomina również o zdjęciach krajobrazowych i portretach właśnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Szkiełko dedykowane do makro powinno się całkiem fajnie spisać przy portretach, szczególnie jeżeli priorytetem nie będzie mała GO. Dużo zależy od AF. Fajnie, że jest ten przełącznik odległości fotografowania - nie będzie jeździć po całym zakresie jak ZD 50/2.
sądząc ze zdjęć z linka podesłanego przez niezawodnego gietrzy to obiektyw ten portretów się nie boi
Pytanie za 100 pkt. dlaczego na stronach olka w sekcji "zgodne z" nie ma epl1. Taki wybieg czy faktycznie z jakiegoś powodu nie będzie współpracował?
Cytat:
Zamieszczone przez
kdarek
Pytanie za 100 pkt. dlaczego na stronach olka w sekcji "zgodne z" nie ma epl1. Taki wybieg czy faktycznie z jakiegoś powodu nie będzie współpracował?
e-pl2 też nie widzę, pewnie ktoś zapomniał, nie przejmowałbym się
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
e-pl2 też nie widzę, pewnie ktoś zapomniał, nie przejmowałbym się
Pewnie do kolejnej aktualizacji...
Tylko, że aktualizacji do E-PL1 czy E-P1 już pewnie nie uraczymy.
Cytat:
Zamieszczone przez
kdarek
No bez jaj, Olympus to nie Adobe, mam nadzieję, że takim wybiegiem nie zmusi nas do wymiany sprzętu w końcu to jeden system. E-PL1 również nie ma na liście zgodności M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 a z tym szkłem śmiga aż miło, więc chyba nie ma się czym przejmować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
No bez jaj, Olympus to nie Adobe, mam nadzieję, że takim wybiegiem nie zmusi nas do wymiany sprzętu w końcu to jeden system. E-PL1 również nie ma na liście zgodności M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 a z tym szkłem śmiga aż miło, więc chyba nie ma się czym przejmować.
Poczekam az się pojawi - i spytam się oficjalnie w olympusie. Mam nadzieje że masz rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
kdarek
Poczekam az się pojawi - i spytam się oficjalnie w olympusie. Mam nadzieje że masz rację.
Każdy korpus mikro43 jest kompatybilny z każdym obiektywem mikro43. Jeśli szkło jest MF wiadomo, że np. na EPL1 nie będzie AF, jeśli szkło jest Panasonika lub każdego innego producenta (w tym Olympusa) na np. EP1 nie będzie korekcji aberracji chromatycznej.
Panasonic usuwa ją programowo (w swoich korpusach), Olympus optycznie (bardziej zaawansowana konstrukcja obiektywów).
Każdy korpus mikro43 obsługuje korekcję dystorsji, jeśli taka jest zaszyta w oprogramowaniu wewnętrznym obiektywu (nie jest w Panasonic-Leica, CV, SLRMagic, etc.).
BTW. Również potwierdzam, że 75 śmiga na EPL1.