Odp: Canon 6D - czyżby kolejny (nie)tani fulfrejm?
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Prawie 9K za wysłużonego 5D2? Gdzie? W fotozakupy.pl stoi 7299,00.
WiFi fajna sprawa, do GPS wagi nie przywiązuję. Za to przesyłanie zdjęć do komputera przy pomocy WiFi bez żadnych kabli i dodatkowych szpejów, czemu nie?
Faktycznie, 5DII jest teraz dość tani. Dawno nie sprawdzałem cen - jak patrzyłem parę miesięcy temu, to widziałem go za ok. 8.800 zł. Sam za tyle go kupiłem 2 lata temu, kiedy już był na rynku dość długo, a kurs dolara był znacznie korzystniejszy, niż teraz. Nie zmienia to faktu, że 7.799 zł za rynkową świeżynkę z ulepszonym wszystkim uważam za cenę atrakcyjną.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A ile bedzie szedł pojedynczy RAW z tej puszki przez to wifi, nie trzeba czasem będzie zrobić przerwy na kawę?
Oglądałem w telefonie filmy HD ciągnięte po Wi-Fi, więc z rawami też da sobie radę.
Cytat:
Zamieszczone przez
andytown
Powiem wam dla branży Ślubnej ten aparat oznacza duży spadek popytu:(
Popyt się nie zmniejszy. Co najwyżej wzrośnie podaż usług, bo amatorzy obkupią się w sprzęt FF i będą próbować swoich sił w kotletach.
Czyli 6D z 24-105 (dużo) poniżej 10k na start?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Czyli 6D z 24-105 (dużo) poniżej 10k na start?
Na razie 10.999, ale za parę miesięcy pewnie zleci do 9.999 zł.
ja pamiętam pierwszą inwazję lustrzanek na rynek, która spowodowała duże spustoszenie w branży ślubnej:)
i pamiętam moje D70 kupione do robienia kotletów chyba w 2004 r;D... to był rynek --- zdjęcia robiło się w jpg i oddawało po 2 dniach:D
Teraz trzeba się nasiedzieć, ponieważ musi być wyraźna wartość dodana w stosunku do wujka Czesia z lustrzanką... a niedługo Wujek będzie miał FF:D
Już teraz niektórzy wujkowie mają FF, a lustrzanek amatorskich/semi-profi nikt już nawet nie liczy. Wartością dodaną będą lepsze kadry, lepsze świecenie, lepsza obróbka. Po prostu lepszy warsztat bo narzędzia stają się powszechne.
Cytat:
Zamieszczone przez
glos_ludu
Już teraz niektórzy wujkowie mają FF, a lustrzanek amatorskich/semi-profi nikt już nawet nie liczy. Wartością dodaną będą lepsze kadry, lepsze świecenie, lepsza obróbka. Po prostu lepszy warsztat bo narzędzia stają się powszechne.
i o to właśnie chodzi, samo narzędzie nie czyni jeszcze mistrza,
liczy się warsztat... czyli to co w głowie...
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Faktycznie, 5DII jest teraz dość tani. Dawno nie sprawdzałem cen - jak patrzyłem parę miesięcy temu, to widziałem go za ok. 8.800 zł. Sam za tyle go kupiłem 2 lata temu, kiedy już był na rynku dość długo, a kurs dolara był znacznie korzystniejszy, niż teraz. Nie zmienia to faktu, że 7.799 zł za rynkową świeżynkę z ulepszonym wszystkim uważam za cenę atrakcyjną.
[...]
Ja ze swoim wstrzeliłem się jeszcze lepiej. W cenie poniżej 8K kupiłem dwa tygodnie przed katastrofą w Japonii (marzec 2011), po której ceny poszły mocno w górę i długo się trzymały :)
Poczekamy trochę, niech to poleży jakiś czas na sklepowych półkach, cena się uspokoi. Taki zapas w torbie na pewno się przyda.
Cytat:
Zamieszczone przez
andytown
Teraz trzeba się nasiedzieć, ponieważ musi być wyraźna wartość dodana w stosunku do wujka Czesia z lustrzanką... a niedługo Wujek będzie miał FF:D
Myślę, że przy wytrenowanym człowieku z branży "wujek Czesiek" nie ma szans nawet z cyfrowym średnim formatem. Jednak rodzina może dać się przekonać wujkowi, że będzie lepszy niż wynajęty fotograf. To raczej człowiek z branży powinien postarać się by przekonać rodzinę, że będzie lepszy od wujka. Ale to chyba nie podlega dyskusji.
Dla 90% śmiertelników nie ma różnicy pomiędzy centralnymi pstrykami z komórki a warsztatem fotografa ślubnego. Cena na dzień dzisiejszy wynika z głupoty zamawiających śluby - wszystko musi być najlepsze jak w "Avanti" więc fotograf też. Ciekawe ilu zamawiających wie na czym polega różnica pomiędzy FF a CMOSEm 4/3 itp. Jak aparat jest duży i czarny to jest profi, jak fotograf ma kitkę, kiłę i beret z antenką musi być artystą.
Cytat:
Zamieszczone przez
kowal73
Jak aparat jest duży i czarny to jest profi
Dokładnie :). Nie wiem czy w takim układzie zmniejszanie aparatów to dobry krok producentów ;).