Odp: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0
Od f/4, to by musieli AF dodać. Poczekaj na cenę.
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Focal lenght: 15 mm (equivalent to 30 mm on a 35 mm camera) :
Aperture: F8 fixed
Dimensions :Max.dia.56(2.2in.)× length 9 (0.4 in.) mm
Design: 3 groups, 3 lenses
Focus: 0.30 m (11.8 in.) to infinite. Manual Focusing (Three settings)
Weight: 22 g (0.8 oz.)
skąd wytrzasnąłeś te dane? są jakieś konkretne przecieki?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
skąd wytrzasnąłeś te dane? są jakieś konkretne przecieki?
Na 43rumors podali tą informację.
Podobno to w miarę pewna informacja.
no to zadam nieśmiertelne pytanie - kto pierwszy z tego Forum to kupi. Bo że ktoś kupi to pewne, choćby dla "funu" i "szpanu" albo po prostu ze względu na wrodzony ekscentryzm, choć większość uzna że wydawanie 500 zł z dekielek z soczewką to lekka przesada
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no to zadam nieśmiertelne pytanie - kto pierwszy z tego Forum to kupi. Bo że ktoś kupi to pewne, choćby dla "funu" i "szpanu" albo po prostu ze względu na wrodzony ekscentryzm, choć większość uzna że wydawanie 500 zł z dekielek z soczewką to lekka przesada
Po pierwsze nie wiadomo za ile , pod drugie będzie to jako kit do któregoś taniego body, więc będzie z drugiej ręki jeszcze taniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Tak zwany szpan internetowy. Kupic aby sie pochwalić na Forum, że się jest pierwszym? Myslę, że znajda się tacy, którym po prostu idea superlekkiego i cienkiego obiektywu bedzie odpowiadała z różnych wzgledów.
Właśnie wróciłem z wycieczki rowerowej i szkoleniowo zrobiłem kilka zdjęć. Mój aparacik ustawiony na auto pokazywał cały czas F8. Jak poszedłem w zacienione miejsce to F4 (nie mam mozliwości samodzielnego ustawienia a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :-)).
I tu pomyslałem, że zestaw z 20/1,8 i 15/8 dla minimalistów może być idealnym rozwiązaniem na wypad na przykład w tropiki. Można robic zdjęcia w gorszych warunkach a w sprzyjających mieć szeroki kąt. Pomijając turystów, setki miliony ludzi mieszka w strefach gdzie ten obiektyw się może sprawdzić tylko jest jeden warunek - ten obiektyw musi umozliwiać zrobienie co najmniej przyzwoitych zdjęć. A jego waga i rozmiar są sporym atutem.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Włąśnie wróciłem z wycieczki rowerowej i szkoleniowo zrobiłem kilka zdjęć. Mój aparacik ustawiony na auto pokazywał cały czas F8. Jak poszedłem w zacienione miejsce to F4 (nie mam mozliwości samodzielnego ustawienia a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :-)).
...
Podejrzewam, że m4/3 spokojnie nadrobi tę różnicę podniesieniem ISO więc nie tylko na pustyni ten obiektyw się przyda :)
Jak widze, nikt nie pomyslal o tym, ze taki obiektyw moze miec doskonala transmisje, co jest bardzo pozadane przy hdrach badz gigapanoramach. Jesli optycznie bedzie ok - biore.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jesli optycznie bedzie ok - biore.
Proszę rozwiń/zdefiniuj - optycznie ok.