i na deser:)
Załącznik 68365
Wersja do druku
i na deser:)
Załącznik 68365
Ja też początkujący i się nie znam ale jak chcesz szczerze to proszę:
- albo nieostre ( 1)
- albo światło do bani (2,5,6)
- albo w kadrze taki bałagan jak w wiadomym miejscu po śliwkach ( wszystkie może z wyjątkiem 2)
Umieszczenie motywu w mocnym punkcie nic nie daje jak dookoła tyle śmieci że nie wiadomo o co chodzi.
Szczerze :) pozdrawiam i życzę uporu w dążeniu do celu:
Tadzik
tadzik i andtor2,
właśnie o takie wpisy mi chodziło! Z tego typu wpisów mogę się czegoś nauczyć.
Tu masz zdjęcie, które tyłka nie urywa ( przy Mirkowych nawet nie stało), światło było ostre jak brzytwa, więc pora zupełnie nieciekawa. Obróbka to tylko wyostrzenie (zawsze robię RAW,y) i przygaszenie gdzie niegdzie ostrego słońca, coś tam chyba z balansem bieli jeszcze grzebałem. Zwróć uwagę że motyw przewodni jakby "wyłaził" z fotki. Twoje są takie "plaskate", jak koticzka :)
Załącznik 68367
Zrobienie takiego zdjęcia to kwestia obiektywu, obróbki a może ustawień aparatu? Używałem trybu przysłony z f1.8 - f.2.2, tylko JPG, wyostrzenie -2, iso 200, odszumiania brak.
Kwiatki fotografowałem 45-tką więc zdjęcia powinny być b. ostre, ale nie ma takiego efektu jak u Ciebie. Światło na pewno nie było tak intensywne jak u Ciebie...
Zrobienie takiego zdjęcia to ponad rok nauki - robienia zdjęć, czytania książek, oglądania dobrych fotek tu i tam, patrzenia na świat przez wizjer aparatu, oraz dłubania w programie do obróbki . Minął rok od czasu kiedy kupiłem sobie pierwsze lustro i coś tam zaczyna mi wychodzić - cieszę się z tego jak dziecko. Nie wrzucaj wszytkiego co strzelisz, tylko to co Twoim zdaniem jest godne pokazania.
PS Niestety ktoś ten świat tak urządził że doświadczenie przychodzi wraz z wiekiem, szkoda tylko że jest to wieko od trumny (cytata z kogoś mądrego).
Nie mam pojecia czy to wartosciowe czy nie,ale napewno nie przelewam niczego.Postaraj sie w kwiatkach znalesc cos czego nie widac jak codziennie na nie patrzysz przechodzac obok nich.Zatrzymaj sie ,popatrz z bliska,popatrz z jego wysokosci,Jesli nadal nic ciekawego i niezwyklego nie zobaczyles,przyjdz jutro,o innej porze przynies inne swiatlo.Albo jak lubisz suwakowac wycinac to na monitorze popatrz na nie wycinajac to co przeszkadza.
Moze ta Dalia wyjdzie Ci z duzego plika lepiej,inaczej,ciekawiej,ja nie mialem takiej mozliwosci.Moze z Cyniami tak sie pobaw jak ja,A gdyby tak kropla lub dwie rosy a w nich odbicie....Ach nie bede krytykowac,popatrz sam o co mi chodzi.Załącznik 68372Załącznik 68373Załącznik 68374Załącznik 68375
Mistrz dał głos :) - słuchaj i oglądaj bo warto.
PS Kiedyś podgladałem JPG'i Mirka (wbrew pozorom można sporo się dowiedzieć z takiego zanaczka pcztowego) i udało mi się nawt zrobić coś takiego:
Załącznik 68376
za owoce dziękuję (tam też chyba coś nie tak ze światłem):lol:. o co chodzi na zdjęciu nr 4? o innych pisał tadzik1231 i inni koledzy