Odp: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Szesnasty rok siedzę w tym interesie, naprawdę :) Powtórzę jeszcze raz: spory procent awarii ''totalnych'' bierze się z przepięć - burze oraz pady zasilaczy. Choćbyś miał pięć lustrzanych dysków, jest spora szansa że padną w tym momencie wszystkie. Cały patent z niezawodnością polega na tym, że zawsze jedna z kopii jest całkowicie izolowana od przepięć, możliwości zlecenia na podłogę itp. niespodzianek.
Współczynnik iloczynu niezawodności całkowicie niezależnych kopii jest znacznie większy niż kopii częściowo niezależnych (połączonych ze sobą galwanicznie).
Z tym polemizować nie zamierzam, bo jak najbardziej się zgadzam. Tak jak pisałem wyżej, oprócz NAS używam też zewnętrznego, "trzymanego w szafie" dysku. Odpukać, nie miałem problemu z archiwami na 2 generacjach NAS, ale takim jak Ty doświadczeniem w tej materii pochwalić się nie mogę.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
(...) niektórzy nasi koledzy,
nie chcą tego zrozumieć i bez urazy - powtarzają " moja krowa ".
Polecam metodę na dwie różne krowy. Jak wąglik dopadnie "zgalwanizowaną" holenderkę, to drugiej krasuli nawet zada nie muśnie:-)
Polecam do archiwizacji płyty CD/DVD Kodak Gold, tylko takie nie prześwitujące pod światło :), w Polsce takich nie widziałem, z zagranicy trzeba ściągać.
Temat zabezpieczania danych jest „wałkowany” co jakiś czas w prasie kom.
Osobiści używam zewnętrznego serwerka NAS z dwoma dyskami.
Co do konfiguracji RAID 1 tak cz nie, to zrezygnowałem z niego na rzecz okresowego – automat -
kopiowania danych z jednego dysku na drugi. Funkcja RAID w większości małych serwerów NAS jest realizowana programowo co dodatkowo obciąża procesor serwera. Dodatkowo można okresowo zbakapować dane na zewnętrzny dysk poprzez port USB. I wynieść - piwnica / strych ;-). Rozwiązanie o tyle praktyczne iż serwer możemy wykorzystywać do prezentacji wybranych zdjęć na posiadanym TV albo internecie, kwestia uruchomienia dodatkowych usług .