Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca
Nie wykonalne. Ogólnie mówiąc grzebanie w galerii jest zawieszone.
Ale, zapytałbym inaczej, czy skupiamy się na wszystkich zdjęciach (wątki i galeria) czy tylko na galerii? Czy zależy nam na przyjmowaniu rekomendacji zdjęć, które po prostu nam się podobają (każdemu z osobna), czy tworzeniu kolejnego klonu galerii publicznej?
Trzeba także przypilnować prostoty procedury by nie skończyło się na tym, że co miesiąc będzie wielka kilkugodzinna akcja dla prowadzącego. Zbieranie propozycji i opracowywanie ich by przedłożyć je w zgrabnej formie do głosowania, może zabić najwytrwalszego. Fotomic i Grizz może coś napisać o OlyRulez w systemie ankiety w wątku.
Oczywiście mam rozwiązanie problemu bez ingerencji w forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Nie podoba mi się pomysł preselekcji zdjęć przez wybranych. Nie wierzę w 100% obiektywizm. Nie wierzę że zdjęcia nie będą oceniane przez pryzmat autora. Pomysł że ktoś decyduje że to zdjęcie jest dobre a to nie budzi mój zdecydowany sprzeciw. Skoro sami forumowicze decydują które zdjęcie trafia do publicznej (no prawie sami) to mogą również decydować o zdjęciu miesiąca. Moim skromnym zdaniem do zdjęcia miesiąca z automatu startują wszystkie umieszczone w galerii w danym miesiącu, ale.... Ale o tym które wejdą do powiedzmy finałowej dziesiątki poddanej pod głosowanie może decydować punktacja, pod fotką w galerii oprócz oceny zdjęcia mógł by pojawić się guzik do kliknięcia "zdjęcie miesiąca", coś jak "lubię to" w znanym i (nie)lubianym portalu społecznościowym.
Popieram.
A może tak:
1. Każdy ma prawo zgłosić zdjęcie które mu się podoba. Obojętne czy z galerii czy z wątku, własne czy cudze.
2. Pięć, z największą ilością zgłoszeń, poddanych jest pod głosowanie w formie ankiety.
A dlaczego pod głosowanie nie poddać wszystkich nadesłanych zdjęć? W czym to przeszkadza?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A może tak:
1. Każdy ma prawo zgłosić zdjęcie które mu się podoba. Obojętne czy z galerii czy z wątku, własne czy cudze.
2. Pięć, z największą ilością zgłoszeń, poddanych jest pod głosowanie w formie ankiety.
I jakbyś czytał w moich myślach , ale można wcześniej wybrać jedno z pięciu makro i jeden z 5-ciu krajobrazów ze zgłoszonych 20-stu , czy 5 z 15-stu najlepszych portretów, po wstępnej selekcji wykonanej przez Mędrców Zaufania - to tylko 2 - 4 ankiet tygodniowych i końcowe głosowanie w następnym. tygodniu i mamy wynik wspólnego wyboru.
Ja osobiście wolałbym jednak by poza głosowaniem był rzut oka fachowca na foty, nie po to by ustawiać wybór, a po to by odrzucić ładne, popularne knoty.
Do zwolenników przycisku: jak i co przycisnąć jak w wątku wstawiam 4 , a rekordziści po kilkanaście fotek?
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:25 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A dlaczego pod głosowanie nie poddać wszystkich nadesłanych zdjęć? W czym to przeszkadza?
Czy zaglądałeś do ostatnich poprawek? Jak zajrzysz, to znajdziesz odpowiedż na swoje pytanie, nie chodzi mi o te czy inne prace tylko o rozkład głosów i ich ilość w stosunku do ilości prac.
W sondzie zechciało wsiąść udział 47 userów, na niewiele więcej liczę w głosowaniach na najlepszą fotę.
Sądzisz, że zmniejszenie ilości zdjęć spowoduje zwiększenie ilości ocen? Ja nie sądzę... Wystarczyłoby, aby zdjęcia najwyżej punktowane przesuwały się wyżej w galerii konkursowej i już nie będzie wiało nudą, a nadmiar przestanie mieć znaczenie, bo fotki przeciętne zostaną gdzieś na szarym końcu. Ktoś niezainteresowany nawet nie będzie musiał ich wszystkich oglądać.
W konkursie na zdjęcie miesiąca i tak będzie mniej zdjęć, niż w popRAWce. Trudniej zrobić dobre zdjęcie, niż pobrać gotowego rawa i wywołać go po swojemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja osobiście wolałbym jednak by poza głosowaniem był rzut oka fachowca na foty, nie po to by ustawiać wybór, a po to by odrzucić ładne, popularne knoty.
Jak chcesz za każdym razem mieć 100stronicowy wątek "a dlaczego to zostało wybrane przecież tamte dwa zjadają je na sniadanie" to sobie wól. Ja stoję na stanowisku uszanowania zdania forumowiczów, to dla nich jest to forum i oni decydują o jego kształcie. A odrzucanie ładnych popularnych knotów, jak to ująłeś, bez jasnych zasad (a takich być nie może z natury rzeczy) jest chore.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja osobiście wolałbym jednak by poza głosowaniem był rzut oka fachowca na foty ...
Znajdziesz takiego, który (bez zastrzeżeń uczestników) zostanie uznany za kompetentnego we wszystkich kategoriach?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Bo powielimy konkursy, które już mamy, a które opierają się na dobrowolnym udziale osób, które wyprodukują zdjęcie. Ja odbieram pomysł zdjęcia miesiąca jako sposób docenienia tych prac, które nam się po prostu podobają, a które są rozlokowane po całym forum, nawet w galeriach zlotowych. Autorzy nie koniecznie chcą umieszczać zdjęcia w galerii lub na odwrót, w wątkach. Stąd taki zakres możliwości wyboru zdjęć.
Ja rozumiem ten pomysł tak. Zgłaszamy/rekomendujemy zdjęcia, które nam się spodobały ze wszystkich publikowanych na forum. Nie ma ograniczeń sprzętowych dla zdjęć. Nie ma ograniczeń stażowych dla zgłaszających. Nie ma ograniczeń co do ilości tych, które nam się spodobały. Nie nadsyłamy zdjęć, ale linki do nich (szczegóły techniczne na razie pominę). Można spróbować zrobić wstępną automatyczną selekcje i ograniczyć głosowanie do puli dajmy na to 30 propozycji, które mają największą liczbę zgłoszeń. Z tego robimy ankietę wielokrotnego wyboru (nie wątku, ale znowu pominę szczegóły techniczne). I głosujemy jak to APZ napisał we wstępnym regulaminie 7 dni.
Przepraszam że się wtrącam :-D
ad. popRAWki jeżeli wrócimy, to na pewno w zupełnie innej formie. To tylko info.
reszta we wrześniu/październiku.