Odp: Raynox DCR-250 vs EX-25
Raynox to też achromat (tyle że względnie małej średnicy no i nazywa się konwerterem), daje +8,8 więc ciut więcej niż 3 czy 5 (tyle daje DCR-150). Spróbuj porównać efekty jak ostrzysz na nieskończoność i najmniejszą możliwą odległość (w 50-200 to chyba 1,2m) - może tu jest pole manewru.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Raynox to też achromat (tyle że względnie małej średnicy no i nazywa się konwerterem), daje +8,8 więc ciut więcej niż 3 czy 5 (tyle daje DCR-150). Spróbuj porównać efekty jak ostrzysz na nieskończoność i najmniejszą możliwą odległość (w 50-200 to chyba 1,2m) - może tu jest pole manewru.
z raynoxem jak pamietam, to chyba około 15 cm max odległość ostrzenia, i to bez znaczenia na obiektyw. ale dzięki. muszę nauczyć się współpracy 50-200 i raynoxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
z raynoxem jak pamietam, to chyba około 15 cm max odległość ostrzenia, i to bez znaczenia na obiektyw. ale dzięki. muszę nauczyć się współpracy 50-200 i raynoxa.
Bezedura ;)
Minimalna robocza jest zalezna od obiektywu i jego ogniskowej :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Bezedura ;)
Minimalna robocza jest zalezna od obiektywu i jego ogniskowej :)
pozdro
ja pisałem o max. odległości a nie o min. (chodziło mi o taką odległość od której łapię ostrość) Czy mam dłuższy obiektyw czy krótszy z raynoxem żeby złapać ostrość muszę być b. blisko obiektu, właśnie te ok. 10-15 cm lub bliżej.
Chyba, że masz na mysli różnice od 1 do 3 cm pomiędzy obiektywami, to masz rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
ja pisałem o max. odległości a nie o min. (chodziło mi o taką odległość od której łapię ostrość) Czy mam dłuższy obiektyw czy krótszy z raynoxem żeby złapać ostrość muszę być b. blisko obiektu, właśnie te ok. 10-15 cm lub bliżej.
Chyba, że masz na mysli różnice od 1 do 3 cm pomiędzy obiektywami, to masz rację.
Ja pisalem o tym samym, roznicze 1-3cm to tez roznica, ale akurat bywaja wieksze i o tych pisalem :)
pozdro
Skakuny to jednak dobre kozaki są
Pewien czas temu wrzuciłem taką większą muchę do pojemnika. Jak przymierzyłem później linijką to była dokładnie 2 x większa od skakuna (skakun ma 0,5 cm a mucha 1 cm). Zastanawiałem się czy skakun będzie spieprzać od niej... a gdzie tam:lol: Jak tylko namierzył cel to zaczął atakować.. kilka razy nieskutecznie, aż w końcu chapnął za oko i niczym biblijny Dawid, rozwalił Goliata. Zdjęcia dobrego nie udało mi się zrobić ale mniejsza o to... dzisiaj sobie patrzę a skakun ze zwłok tej muchy zrobił sobie domek:mrgreen:
Skakuny, jak wiadomo, bądź też nie, zaklejają sobie gdzieś jakiś kąt jak kokon i tam idą w kimę.
No więc trafiłem na kreatywnego skubańca!:lol:
Zdjęcia słabe ale musiałem koniecznie to sfotografować jakkolwiek. Iroiną losu jest, że ta konstrukcja poniekąd przypomina dyfuzor:lol:
A tak poza tym to ku mojemu zdziwieniu krzyżak przeszedł ponowną wylinkę (jakoś 3 tygodnie od ostatniej, skakun to ani jednej). Jak wrzuciłem mu dzisiaj muchę to zdechła z wrażenia:lol:
Skakun jak zwykle zajada się komarami, które poza muszkami owocówkami są chyba przysmakiem.
No i jest jeszcze ósmy pasażer nostromo, który od prawie miesiąca zjadł może jednego komara i strasznie marny z niego łowca w porównaniu ze skakunem