Pokaż z 14-42 na f2.8 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Oba w pełni otwarte są tutaj
Wersja do druku
Pokaż z 14-42 na f2.8 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Oba w pełni otwarte są tutaj
Piotrze pokazales srodek kadru, ja pokazalem cos innego i niewazne czy otwarty na maxa czy nie moj 14-54 daje kiche.
Co ciekawe tylko w tym jednym rogu tak bezczelnie sie zachowuje, co z tym zrobic?
Takie coś - rozmazany fragment kadru (niesymetrycznie) to astygmatyzm i jest skutkiem wady soczewki. Wątpię jednak by to było to. Może coś z ustawieniem ostrości nie jest tak samo? Kadr nie jest symetryczny. Może z 14-42 ustawiłeś ją deczko inaczej?
Popatrz sobie na fotki z http://raw.fotosite.pl - jest tam trzecia seria rawów z Roadshow i tam widać jakość 14-42 na f/3.5 @ 14mm (masakra) i na f/8. Podobnie 14-54.
Pozdrawiam
:| Jeśli jeszcze na gwarancji i sprawa powtarza się w rzetelnych testach i na innych puszkach, zaś na Twoim E1 z innym egzemplażem jest OK, to bym uderzył zaraz we czwartek do serwisu. Warto mieć 14-54 w szczytowej formie. Daje dużo radości :)
Radek ostrosc ustawiona na jakiegos opla , 2 od lewej, jednym i 2 szklem, a niesymetrycznosc kadru wynika z deliry jaka mam ;) bo robione sa z dokladnie tego samego miejsca
chciałem kupić z amazon.com, ale odpisali, że do Polski nie sprzedają. ****. Kupiłem na ebay używany i jeszcze tańszy. Był mało używany. Jestem szczęśliwy.Cytat:
Zamieszczone przez elfior
pomimo, że sigma tania, nie zdecydowałem się na nią. Zbyt mało ekscytujących opini. Sigma sama jest sobie winna, że nie daje (czytaj wciska) swoich szkieł do testów. Pytałem się na forum, ale tak naprawdę nikt jej nie zna, a pieniądze, które trzeba na nią wydać są na tyle konkretne, że nikt nie zaryzykuje. A naprawdę się na nią napalałem. Gdyby w trójmieście był sklep (o którym bym wiedział - reklamy) i pozwolił mi założyć sigmę na moje body chociaż na 15 minut, pewnie bym już z nią chodził, a tak. Czytam, że Zuko 14-54 jest zajebiste, no to już je mam. A pewnie, znając siebie bym dał przekonać.Cytat:
Zamieszczone przez vmze
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6269
artykuł do poczytania:
- Standardowe zoomy Systemu 4/3 - część 2, Zuiko Digital 14-54 mm F2.8-3.5
na smiesznym fotopolis maja to samo co ja, mydlo w rogach na 14mm :|
To wina aberacji chromatycznych, są one spowodowane brakiem soczewki niskodyspersyjnej, to jest jedyny mankament tego obiektywu, a poza tym same zalety.Cytat:
Zamieszczone przez Dag