Czy jest możliwość odpalać lampę bezprzewodowo?
Tj. bez błysku lampy którą dostajemy z aparatem?
Z tego co kolega Luc4s mówił nie ma możłiwości odpalać lampy przez fotocelę
Wersja do druku
Czy jest możliwość odpalać lampę bezprzewodowo?
Tj. bez błysku lampy którą dostajemy z aparatem?
Z tego co kolega Luc4s mówił nie ma możłiwości odpalać lampy przez fotocelę
Tzn jak bezprzewodowo? W sensie, że drogą radiową?
Do tego potrzebujesz odpowiedniego nadajnika i odbiornika radiowego, a i tak lampa będzie wtedy działała tylko w manualu (nie ma przeniesienia TTL).
W sensie czy można odpalić lampę fl-600r zdalnie (drogą radiową) bez błysku lampki tej dodanej do OM-D.
Radiowo to tylko przy wykorzystaniu odbiornika i nadajnika radiowego, jak pisałem wyżej.
System sterowania błysku Olympusa działa na zasadzie błysków informacyjnych.
Ups to przepraszam, musiałem coś przekręcić
Witam!
Jestem posiadaczem aparatu panasonic gf1. Dokupiłem do niego teraz lampę błyskową panasonic fl-360l. Jest to odpowiednik lampy olympusa fl-600r. Mam jednak z nią problem. Nie działa wspomaganie autofocusa, ale tylko z moim gf1. Natomiast z lustrzanką brata działa normalnie. Moje pytanie więc jest takie czy mądry panas tak jak ktoś pisał tutaj wcześniej wydał lampę która nie działa z system micro 4/3 a działa z lustrzankami? A jeśli tak to czy w lampie olympusa fl-600r działał by autofocus z gf1?
PS Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość ;)
Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale może po prostu masz wyłączone wspomaganie AF w ustawieniach body? Z FL600 tak się chyba da zrobić.
Obawiam się że to nie zadziała...
W przypadku Olympusa działa tylko z OMD - prawdopodobnie z Panasonikiem jest podobnie - tylko najnowsze body, czyli GH3
Nie, w opcjach mam włączone wspomaganie autofocusa ale to działa wtedy tylko z body (świeci czerwona lampka). Natomiast w lustrzance przy podłączeniu lampy owe wspomaganie przejmuje z body lampa. Jakimś rozwiązaniem jest włączenie np. leda na najsłabszym świetle ale nie po to inwestuje człowiek 1100 zł aby mieć sprzęt kompatybilny z lampą. Fajne podejście do sprawy ma panas. Co najśmieśniejsze brat do swojej lustrzanki olympa kupił lampe metza 48 i od niej wspomaganie autofocusa z moim body działa, heh.. tylko ta jej wielkość w stosunku do mojego body, jest strasznie nieporęczna.
Napisałem do Panasa co o nich myśle skoro wydają lampę która jest kompatybilna tylko z ich nowym super drogim aparacikiem, a resztę swoich klientów mają głęboko w poważaniu..
W każdym razie dziękuje za pomoc i rozwianie wątpliwości :) I być może będzie to ostrzeżenie dla innych..