Jak się załapiesz na Vat, to już tak atrakcyjnie za sprzęt bez gwarancji nie jest...
Wersja do druku
To lampa YN560 nawet nałożona na stopkę nie ma automatyki? I z tego co rozumiem jest jedna wersja stopki lampy a nie dedykowana na konkretny model? Tylko po co wtedy tam jest tyle styków?
A ja jestem ciekaw, jak radzi sobie fotocela w słoneczny dzień. Da radę?
Witam
Tak, ta wersja lampy nie ma automatyki. Ma regulację mocy i kąta rozsyłu światła. I ma tylko jeden (1) styk i masę. Są wersje z jakąś tam automatyką dedykowane dla C i N, ale ja ich nie znam. Za cenę ok. 700 zł warto się zastanowić nad zakupem używanej starszego modelu.
Stopka różni się wielkością i budową dla Sony/Minolta, a C, N, O, P.
Pozdrawiam. romeq
Mam akurat dwie YN-460 ale przypuszczam, że fotocela w 560 jest taka sama. Miałem kilka razy problem we wrześniu około 17.00 z wyzwoleniem przez fotocelę (dla tego kupiłem sobie kabelek) Po prostu o tej godzinie w świetle słonecznym lampa mi całkowicie "oślepła"
Gdy światło było chłodniejsze lub cieplejsze z 2-4 metrów i przez parasolkę nie było problemu a o "złotej godzinie" po prostu zero reakcji nawet z bardzo bliska.
Tu jeszcze link z recenzją tej lampy http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=258939 ponadto na fotozakupach i pewnie gdzie indziej też, jest już jej druga wersja z wyświetlaczem LCD i trybem MultiMode do zdjęć strobo. I zauważyłem na zdjęciach w tym w/w teście że wer II ma metalową stopkę.
Możesz więcej o tym multimode napisać?
Ja nie miałem jej (jeszcze w łapkach) to info wyczytane z specyfikacji ale znalazłem taki filmik w innej lampie tego producenta powinno działać podobnie skoro to ta sama technologia http://www.youtube.com/watch?v=8gtPkLNOJ6k. Osobistego doświadczenia nie mam ale zasada jest widoczna. Tu jeszcze inne info ze specyfikacji sorrki że po angielsku ale chyba dasz radę "Multi mode allows firing a series of rapid flashes with a shutter release to produce a stroboscopic effect in the picture. It's often used to show different phases of movement of aBMX cyclist, skateboarder or gymnast, or any other object traveling through the frame" Jeśli nie to daj znać.Czekam na punkty ;).
To chyba w Olkach z tego nie skorzystamy? Nie ma chyba opcji, żeby sobie ustawić częstotliwość błysków?