6 załącznik(ów)
Odp: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca
U podnóża wzniesienia, na którym stoi cerkiew jest postawiona pompa, a nad pompą piękna murowana kopułka, która z daleka już rzuca się w oczy.
Załącznik 54533Załącznik 54534Załącznik 54531
Nie miałam przewodnika wiec nie wiem praktycznie nic, ale zakładam, ze to woda która ma wyjątkową moc, sadząc po tym ile czasu ludzie tam pompowali sobie wodę do różnych naczynek ;)
Załącznik 54530
Przy pompie wiszą lejki i garnuszki (pewnie, żeby każdy spragniony mógł z niego skorzystać ;) )
Załącznik 54535
Od szczytu wzniesienia aż do samego dołu prowadzą kamienne schody, przedzielone metalową barierką i te schody prowadzą wprost do pompy
Załącznik 54532
3 załącznik(ów)
Pogrzeb w cerkwi na Grabarce pokrzyżował mi trochę plany i zamiast zwiedzać cerkiew i poznawać historie to próbowałam nie włazić w drogę gościom pogrzebowym.
Trwało to jednak trochę i samo czekanie wystarczająco mnie zmęczyło ;)
W każdym razie dzwony biły w wyjątkowo piękny sposób w czasie kiedy kondukt żałobny wychodził z kościoła i wynoszono trumnę.
Zaskoczyli mnie trochę swoim nagłym wyjściem i tym sposobem złapał się w kadr ten który niósł krzyż oraz jeszcze inna osoba która wystarczająco mocno się rozmyła aby nie dało się jej rozpoznać.
Załącznik 54541
Wcześniej natomiast na zewnątrz cerkwi wyszli inni goście i z wieńcami w rękach oczekiwali na zakończenie modłów wewnątrz cerkwi
Załącznik 54540Załącznik 54542
9 załącznik(ów)
Załącznik 54574Załącznik 54575Załącznik 54579
Jak tak sobie chodziłam wokół cerkwi i patrzyłam na ten las - las krzyży to miałam chwilami gęsią skórkę na plecach.
Dosłownie las krzyży przeplata się z typowym lasem, a wszystko to... drewno, drzewo itd........
Z tego co czytałam wcześniej w internecie, ludzie wnoszą te krzyże na górę, a potem z nimi obchodzą cerkiew dookoła na kolanach i to 3x.
Jak się spojrzy na ta malutkie krzyżyki (niektóre z cieniutkich gałązek) to w sumie OK, ale tam są też betonowe krzyże albo lastriko, prawie jak pomnik na cmentarzu, i w tym momencie już sobie nie wyobrażam, jak z tym można było obejść cerkiew na kolanach
Załącznik 54580Załącznik 54577Załącznik 54578Załącznik 54576Załącznik 54581Załącznik 54573
na wyróżnieniach to ja się za bardzo nie znam,a le jeśli mówisz że tak jest to już się zaczynam bać ;)
Oglądam z ciekawością. Niektóre zdjęcia bardzo mi się podobają, niektóre mniej, ale wątek przyjemny do czytania i zapoznania sie z rejonami Liwca i Bugu.
Niedaleko Sokołowa znajduje sie jeszcze obóz pracy i zagłady w Treblince. Ciekawe miejsce i warte zobaczenia. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
chimol
Oglądam z ciekawością. Niektóre zdjęcia bardzo mi się podobają, niektóre mniej, ale wątek przyjemny do czytania i zapoznania sie z rejonami Liwca i Bugu.
Niedaleko Sokołowa znajduje sie jeszcze obóz pracy i zagłady w Treblince. Ciekawe miejsce i warte zobaczenia. Pozdrawiam
kurczę blade!
takie komentarze bardzo mnie cieszą, jest mi bardzo miło to słyszeć. Chciałam pokazać, że można zobaczyć ciekawe rzeczy jadąc z nieznane tereny na chwilkę tylko i niezupełnie z własnej woli, ale że wszędzie coś jest warte oglądania. W Treblince nie byłam, ale po tej wizycie planuje pojechać w te okolice na dłużej bo ten krótki wypad tylko mnie rozochocił.
Co do zdjęć, to cieszę się że chociaż któreś Ci się podobają, bo ja przyznam, ze oglądając je po powrocie byłam trochę bardziej niż trochę niezadowolona po ich obejrzeniu, ale przynajmniej wiem na przyszłość co i kiedy można tam oglądać, a te fotki są zupełnie z przypadku. Wyjeżdżałam rano wracałam po ciemku zaliczając to co było po drodze, nie majac zielonego pojecia gdzie co zastane, w jakich godzinach funkcjonuje i jakie będzie tam światło, więc to takie trochę albumowe fotki, dla mojej i nie tylko mojej ogólnej orientacji :)
Plastyka, barwowość i światło tego krzyżowiska w Twoim wykonaniu podoba mi się. Podejrzewam, że nie było Ci łatwo tam kadrować, kiedy wszystkiego jest tak dużo.