To może jeszcze dodam że:
Długie tele = 70-300 leciutki i bardzo uniwersalny zakres 620g
Jasne tele = 50-200 cięższy choć da się wytrzymać, jasniejszy ale krótszy 1070g
Długie i jasne = 90-250 Koszmarnie cięzki 3270g
Wersja do druku
To może jeszcze dodam że:
Długie tele = 70-300 leciutki i bardzo uniwersalny zakres 620g
Jasne tele = 50-200 cięższy choć da się wytrzymać, jasniejszy ale krótszy 1070g
Długie i jasne = 90-250 Koszmarnie cięzki 3270g
ten Pan jakieś maCytat:
Zamieszczone przez voovoo2
http://www.photodo.com/topic_69.html
w tescie na megapixel obiektyw wypadł dobrze, w końcu to amatorska, ale zacna konstrukcja z dwoma soczewkami ED i dwoma asferycznymi. Osobiście gdybym miał Zuiko 11-22 to jako na uzupełnienie skusiłbym sie na 18-180 Popatrz: http://www.megapixel.net/reviews/oly-e330/e330-samf.php
Też się kiedyś trochę zainteresowałem tym obiektywem. To chyba najbardziej zapomniane szkło w całym e-systemie. Wydaje mi się że ze wszystkich szkieł najtrudniej znaleźć informacje właśnie o tym obiektywie. W każdym razie mnie już wywietrzało z głowy ;)
Ja również uważam, że ZD 18-180 raczej sensu nie ma. Ciemne, nie ma szerokiego kąta (trochę bez sensu przy spacer-zoomie) bardzo duży zakres ogniskowych, co jak wiadomo zazwyczaj jakości nie służy. Jeśli masz 14-54 i potrzebujesz tele to po prostu dokup 40-150 jaśniejszą wersję albo 70-300 (bawiłem się nim: całkiem przyjemny obiektyw, choć AF trochę wyje), bo jednak 50-200 to już duże i w miarę ciężkie, a przede wszystkim dużo droższe od wyżej wymienionych szkieł.
Pzdr
Chciałbym zapytać czy są na forum osoby posiadajace obiektyw Olympus 18-180mm f/3.5-6.3 a jeżeli tak to jak on się spisuje "w działaniu"?
Jak że moja przygoda z lustrzankami dopiero sie zaczyna chciałbym również zapytać doświadczonych użytkowników czy jest sens aby zamieniać dwa kity na to szkło? Pytam, ponieważ ja osobiście ostatnio odczułem dyskomfort kiedy to na małym pokazie mody w moim regionie aby zrobic zblizenia (bo nie bardzo sie dało podejsć) musiałem wymieniac obiektywy a to wszystko trochę trwa (niestety dziewczyny juz nie chciały czekać :) ).
Krotko: nie ma sensu.
Kity są dobre optycznie a 18-180 jest od nich znacznie gorszy. No i zaczyna się od 18 mm czyli brakuje mu szerokiego kąta.
rocco: dzięki za odpowiedź. A moze coś polecasz w takich sytuacjach j.w. (obiektyw lub organizacje własną? ;) )
Co tu można polecić?
Jeśli musisz szybko przeskakiwać od szerokich ujęć do tele to albo ćwicz pilnie palcówki z przekładaniem albo szarpnij się na drugie body ;)
rocco: hym... liczyłem na inną odpowiedź ale cieżko mi Twojej nie wziaść pod uwagę choc na razie drugie body nei wchodzi w rachubę :) No cóz... pozostają ćwiczenia ;)