Przecież kolega napisał na samym początku, że nie jest zainteresowany E-systemem.
Wersja do druku
Takie pytanie postawione na forum Olympusa można porównać do pytania na forum wegetarian "co kupić na obiad, wołowinę czy wieprzowinę?byle nie jakieś warzywa". ;)
Wojciech_gd, nie ograniczaj się, bierz Hasselblada. :D
Może jestem dzwiny ale upierałbym się raczej za tym żeby o N i C pytać raczej na ich forach.
Faktycznie jakiś dziwny jesteś ;)
Ja mam trochę odmienne zdanie. Otóż pytając na forum C każdy powie bierz C, pytając na forum N powiedzą N lub może C ;) dlatego bardziej neutralnym terenem, a w dodatku znanym forumowiczowi jest forum olka.
Co do meritum to niestety każdy ma swoje preferencje. Jak już wczesniej zostało powiedziane idź do sklepu pomacaj, sprawdź ceny obiektywów które Cię interesują(no chyba, że chcesz tylko Tamrona) i będziesz mieć obraz sytuacji. Ja mam d300 i jak dla mnie jest aż nadto. Teraz to"tylko" dobre obiektywy i na jakiś czas będzie gicik. Jesli liczysz się z kasą, a wejdziesz w N to na początek dobrym wyborem będzie d90 lub nawet d5000. Życze powodzenia w wyborze sprzętu no i później zadowolenia z niego :)
Mam od stycznia d7000 +T17-50 2,8 bez stabilizacji i przyznam że obrazek z tej puszki jest bdb Af śmiga bez zastrzeżeń.Do portretów ''choruję'' na sigme 85 1,4.Jeżeli chodzi o matrycę to można z niej dużo wycisnąć...Takie moje spostrzeżenia...Pozdrawiam.
No właśnie tak jak piszecie - na innych forach byłoby chwalenie jedynej słusznej marki:) a tu dostałem już wielokrotne potwierdzenie, że przychylając się do d7000, nie będę żałował wyboru :)
a Hasselblada nie kupię, bo jak pisałem wcześniej, chcę aparat tańszy niż moje punto :P d7000 ze wcześniej wymienionymi szkłami łapie się jeszcze :)
Zamiast dokładac parę groszy do stabilizacji kup N35 1,8 i będziesz zadowolony.
Do E-5 nie obudowy UW, E-5 ma inne wymiary i nie wchodzi do obudowy dla E-3 i tak muszę kiedyś zmienić system.
Mnie się bardziej podoba Nikon D7000.
Ale opisywane problemy z AF i do tego fatalny serwis Nikona mnie odstraszają od wejścia w ten system.
wojciech_gd - jeśli już zdecydowałeś się lub zdecydujesz się na N to polecam zapytac Fatmana. Jest tu na forum jak i na forum N.
Polecam rowniez przeczytać obszerny wątek na temat d7000 przed jego kupnem - no chyba, że się napaliłeś już- na forum N jest mnóstwo użytkowników d7000 i mozesz poczytać o ich spostrzeżeniach.