Odp: skaner do slajdów / negatywów , porada
Brałem pod uwagę te Reflecty ale Minolta zdecydowanie wygrywa ceną. Sprawa wygląda tak, że znalazłem egzemplarz niezajechany w dobrej cenie, nie wiem tylko tak do końca czy ten model wart jest zakupu.
No własnie liczę, że efekt będzie lepszy niż z plaszczaka.
Nie jestem pewny, ale coś mi sie obiło o oczy w kwestii problemów z windą 7 i skanerami Minolty. Ja upolowałem swego czasu Nikona Coolscana IV (LS-40). Podpiąłem do kompa, odpaiłem VueScana i wszystko hula. Też Windows 7. polecam Nikona także ze względu na samowciągający wkład pod negatywy. Tne sobie film na kawałki po 6 klatek i skaner sam wciąga cały pasek. Spore ułatwienie.
wuzet ten Nikon jest dalego poza moim zasięgiem :???: właśnie czytam wątek na forum Pentaxa "starsze skanery dedykowane a Windows 7" gdzie jeden z użytkowników potwierdza działanie tej Minolty pod siódemką, więc jest nadzieja :grin:
Jeżeli cena i jakość są głównymi czynnikami, które decydują w tym momencie o wyborze, to polecam zrobienie skanera samemu. Nie jest to zbyt trudne, a efekty zaręczam, że o niebo lepsze od labów, że o plaszczakach nie wspomnę. Z pewnoscią nie jest to najwygodniejszy i naszybszy sposób, ale jakosć skanów zależy głównie od Ciebie i nie ma znaczenia na jakim systemie pracujesz. O satysfakcji nie wspomne ;).
Cena takiego skanera to ok 20zł.
sepi19 masz na myśli jakiś duplikator ??
Dokładnie. Może nie najszybsza metoda (mnie 36 klatek skanowanie ze wstepną obróbka) zajmuje ok 20 min, ale za to od początku do konca mam wpływ na jakość skanu. Skanuje e-620+50 f2 w RAW.
sepi19 muszę temat zgłębić :grin: rozumiem, że szkiełko najlepiej makro ?? Nie mniej stacjonarny skaner też chcę mieć, a ta Minolta jest jak na swoje lata w doskonałej formie i cenie.
Zgadza się makro, można coś poszukac z M-42 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Zgadza się makro, można coś poszukac z M-42 ;)
Chyba nie musi być koniecznie obiektyw makro. Zwykła 50-tka + pierścienie pośrednie M42 też się pewnie sprawdzą.
Opisywałeś metodę coś jak na tej stronie?: klik
1 załącznik(ów)
Zgadza się, metoda bardzo podobna do tej z linku, z tym, że ja zamknałem to w tubie żeby ograniczyć wpływ światła bocznego. Obiektyw makro ma ta przewagę, że po pierwsze przy pierścieniach makro tracisz trochę światla, a czym krucej, tym mniej szumow, a po drugie mniejsza odleglosc od kliszy i calosc wygodniejsza do przechowywania. Pierwsze próby robiłem na mieszku makro.
Załącznik 105213