Szerokie zoomy przeważnie brzydko rozmywają nieostrości. Bardzo IMHO udany 14-54 nie jest niestety wyjątkiem.
Będę okrutny, ale myślę że dzisiejsi nauczyciele foto uczący spraw technicznych nie mogą mieć więcej jak 35-40 lat, bo się do tego zupełnie nie nadają. Myślenie slajdem czy światłomierzem jest w świecie niesymetrycznych z natury rawów anachronizmem, a trzeba mieć naprawdę dużo woli by się tego nauczyć od początku.
Dzięki temu zresztą wszystkie zlecenia zawodowe, które biorę, biorę po kimś, kto na ten temat nie miał pojęcia i nie radzi sobie z trudniejszym technicznie tematem i cyfrą. I to nie jest jakiś powód do chwalenia się, bo to proste, a ludzi rozumiejących cyfrową naturę fotografii w samej Polsce są tysiące, co widać po różnych galeriach w necie.
Oczywiście technikalia, a aspekt kadru i estetyki to dwie różne rzeczy i często stara gwardia stoi tu znacznie wyżej. Ale najlepszych znowu znaleźć można wśród młodych.
Wiem, ale my tu o foveonie i bayerze. Od lat próbuję zobaczyć różnicę na plus tego pierwszego, ale zamiast przykładów dostaję tylko inwektywy.
Akurat taki obiektyw był podpięty, mógłby być każdy inny.
Widzisz, fafnasty raz na tym forum rzucam jakąś tezą. Ktoś mówi, że tak nie jest (i zwykle już dodaje, że się po prostu nie znam). Zatem ja wystawiam przykład, który tę tezę potwierdza czekając na kontrprzykład, który ją obali. Jednak w tym miejscu ów kontrprzykład nigdy nie pada, zaś padają słowa że ''żyję we własnym foto-kokonie'', albo że po prostu jestem głupi.
I tu jest racja, jestem głupi, ponieważ próbuję rozmawiać z ludźmi, którzy nie tylko nie rozumieją problemu o którym próbuję rozmawiać, ale nawet nie rozumieją zdań, które piszę.
Zostawmy zatem przykłady (znaczy jeden, bo z waszej strony żaden nie padł), szkoda czasu, czekają mnie przymiarki fotogramometryczne do dużego unijnego projektu, a w przerwie wyjście w jakieś Gorce czy gdzie indziej...
A młody to ja byłem 20 lat temu...
rodzyn,
czy sa jakies bonusy za ilosc postow? nie wiem jakies znizki w dzedaju czy uscisk dloni prezesa jakiegos kogos cos?
janko,
brniesz bez sensu w polemike, jak chcesz zebym jeszcze ci linki podpial to sie nie doczekasz wysil dupsko troche, czy tam czaszke, powotrze bo moze nie spamietales rytterfalk sie gosciu nazywa,
qbik,
po co ci ff w foveonie skoro i tak bedziesz tylko hdry robil? ale mam dobra nowine da sie z 1 expozycji i to w dodatku z oryginalnego oprogramowania takie cudo...
Prawda jest taka, ze zawsze negujecie czego nie znacie, to samo bylo z mikro kiedy z Januszem, Jerrym forsowalismy system u zalazka, o ktorym wiemy wszystko i wszystko w nim mielismy, no tak wody troche uplynelo i teraz jest ach ech...
zenuuuaa
No ale to, co on pokazuje mogę zrobić nie tylko dowolną lustrzanką, ale kilkoma kompaktami (wyłączając specyfikę różnic obiektywów). Mówię to z pełną odpowiedzialnością, widziałem tamte przykłady nie raz i wiem, że się da.
Więc albo nie istnieją te ''bayer killery'', albo wciąż nie potraficie dać do nich linka.
Tak, hdr z jednego zdjęcia to musi być cudo.
No to co, robimy konkurs? Sigma kontra dowolna lustrzanka. Potem ktoś z was obrabia zdjęcie z Sigmy, a ja robię najbardziej zbliżone z lustrzanki. Może być zresztą z G9, G10, LX ileśtam, czy jeszcze coś by się znalazło.
@rodzyn, @qbic - proszę - jak chcecie sobie nawrzucać to mailowo albo na PW bo tu nie ma co... i proszę po raz ostatni....