-
Kupiłem sobie wreszcie lampy :)
Mianowicie :
2 x 180 Ws
+ statywy wys. max 225cm
+ parasolki białe
Lampy :
Przykładowa fotka z tych lamp tak na szybkiego bo jak na razie nie mam gdzie tym strzelać foty i jak na razie to domowa fotka taka za kilka dni powinny się pojawić już studyjne bardziej foty :
Przykładowa fota :
-
bz24 cóż... jakby to Tobie powiedzieć... może po prostu zajrzyj TUTAJ
pod wpływem tej strony kupiłem FL-36 (żeby mieć coś systemowego z TTL-em, gdy zajdzie potrzeba) oraz Speedlight'a 430EX + TO z dodatkowym odbiornikiem :-) (jeszcze niestety nie doszło, więc żadnych prób nie przeprowadzałem).
-
[quote="bz24"]Jest jeszcze inna opcja: "zwykłe" lampy błyskowe (takie wpinane na gniazdo aparatu) wyzwalane za pomocą dodatkowej fotoceli, lub innego ustrojstwa wedle uznania;
Przy odrobinie szczęścia można znaleźć za grosze starszą lampkę z dzieloną mocą błysku, czasem już z wbudowaną fotocelą, dorobić sobie softboxy, albo inne rozpraszacze i ognia...
Plus jest jeszcze taki, że takowe oświetlenie (wyzwalane np. radiowo) można zabrać ze sobą w plener i doświetlać modelkę w "profi" sposób :razz:
Ktoś próbował czegoś podobnego :?:
Bo ja właśnie zbieram tego typu "graty" do taniego, domowego studyjka...
witam. i jak efekty z tymi lampami?
interesuje mnie to bo sam mam dwie starsze lampy i może bym poprubował zbudowac jakiś końcik do portretu ale jakoś ciagle ta praca niepozwala.
podziel sie wrażeniami z efektów tych prub.
nie mam fotocel ale wyzwalałem juz za pomoca kabelków i jakoś to działałało tylko ze na jednej lampie . może ktoś wie czy można podłaczyć dwie lampy do E1 na kabelki i pstrykać bezpiecznie (lampy róznych producentów).
-
bz24
Przy odrobinie szczęścia można znaleźć za grosze starszą lampkę z dzieloną mocą błysku, czasem już z wbudowaną fotocelą, dorobić sobie softboxy, albo inne rozpraszacze i ognia...
nie znam sie na tych starszych lampach i jak możesz to podeslij link lub wytłumacz jak rozpoznać lampe z dzieloną mocą błysku.
-
kaammiil przeczytaj mój post nieco wyżej... ;-)
mało, że ktoś tego próbował... zarabiał na tym (ba żył z tego :!: :-) ). Polecam stronę:
STROBIST
znajdziesz tam całe mnóstwo pomysłów na tanie modyfikacje, wyzwalanie, ustawienia świateł itp.. Jest cały cykl artykułów pozwalających zapoznać się z techniką, balansem światła błyskowego i dziennego, wpływem odległości i wzajemnych relacji: źródło światła i jego wielkość pozorna do obiektu i tła... Z resztą co ja będę tutaj pisał - polecam lekturę :-)
-
[center:9242b614fa]dzieki za link, nie jestem poliglotą ale cos tam podejze i moze sie przyda.[/center:9242b614fa]
-
Czy ktoś może polecić dobrą pozycję traktująca o oświetleniu studyjnym? Jeronimo super zdjęcia na pl.foto. Używasz czegoś do doświetlenia w plenerze?
-
Niedawno ukazała się książka "Światło w fotografii. Magia i nauka", wydawnictwo Galaktyka.
Trzysta pięćdziesiąt stron o oświetleniu studyjnym. Polecam.
a tutaj proszę link do fragmentu książki
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8927
-
Czy ktoś przechodził problemy z tą lampą: http://www.funsports.pl/p,pl,19,lampa+studyjna+vs-68w.html, gdzieś czytałam, że ma wrazliwa fotocelę, ale nie wiem co jest na rzeczy, robie zdjecie, lampa odpala, ale w ogole nie widac zeby cokolwiek oswietlila (czyli cimno jak w...piwnicy):wink:
Zaczynam dopiero skladac mini studio, wiec prosze o pomoc z tej sprawie :)
-
A nie wyzwalasz jej przypadkiem błyskiem z lampy która pierwszy błysk daje pomiarowy i on już wyzwala tą żarówke błyskowa ? Jeśli tak to fotocela żarowki powinna być ustawiona na drugi a nie pierwszy błysk ( jesli ma możliwość ustawiania)