bheheh ale dałem, dzięki za info :)Cytat:
Zamieszczone przez jps
Wersja do druku
bheheh ale dałem, dzięki za info :)Cytat:
Zamieszczone przez jps
Stopka na lampę zewnętrzną wygląda na systemową od Olków.
Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
ale zapewne nastepca E-1 bedzie mial nowy procesor :) nie mozna przewidziec wszystkiego :wink: skad wiesz ze za 2 lata body olka nie beda mialy stabilizacje w body :) a panasonici w obiektywach :twisted:
co do ceny obiektywow :) podchodzilbym ostroznie :P leica chce znow wyplynac na pelna wode i nabrac wiatru w zagle :) to nie beda obiektywy z bagnetem R "dla wybrańcow" (5 000 zł za "tanią" stałeke 50mm :lol: ) to musza byc ceny dostosowane do szerokiego rynku odbiorcow - masówka :P ja obstawiam ze na koniec tego roku L1 kit bedzie w granicach 4 000 zł :twisted: bo tego ma sie sprzedac milion sztuk a nie 10 000!
O tym, że Olek może mieć stabilizację matrycy to sam pisałem. To nawet bardziej pewne niż stabilizacja szkieł. Przecież nowe szkła jej nie mają, a nie wierzę, że Oly wypuszczając nowe szkiełka zrobił krok wstecz.Cytat:
Zamieszczone przez jps
Co do ceny szkieł Leica to widać, że nigdy nie maiłeś ze sprzętem tej firmy styczności. Jak pisałem, że zaprezentowane szkło 14-50 może kosztować około 6000 zł to był to mój optymistyczny scenariusz. Leica NIGDY nie robiła sprzętu dla przeciętniaków, przynajmniej finansowych. Uwierz mi na słowo. Mam M6 i wiem coś o tym. Szrpnąłem się na dalmierz tej firmy i nie do końca przemyślałem sprawę. Od dziesiątków lat tak było i tak będzie nadal. Natomiast Twoja wycena L1 kit na 4000 zł to już coś więcej niż nieznajomość tematu. To sf... :twisted:
Ja ukurat myślę ze cena 4 k za kit to jest jak najbardziej prawdopodobne. Przecież Panas chce zarobić. Ale kitem tym będzie 14-45 :) nie róbmy sobie nadziej, przecież firmy współpracjują, więc P będzie miał szkła O.
The z00m :) te szklo to nie Maseratii to raczej Mercedes - wyskok z cena 6000 bedzie niepowazny :twisted: Leica jest po to zeby zachecic ludzi do zakupu a nie zniechecic :twisted: i prosze nie pisz mi o znajomosci tematu :roll:
zajebiste nowinki, nie ma co. ten Panas wygląda jak Leica i ludzie się na niego rzucą nawet jak będzie kosztował z obiektywem 5000 (więcej chyba nie będzie bo by konstrukcję utopili). snobizm wygra i system się wgryzie w rynek.
Panas jest na SD, bo dbają o klientów, którzy wyrosną z mniejszych zabawek i zostaną z kartami tego standardu.
myślę że ten rok będzie należał do systemu 4/3 i "lekko" przesunie się stosunek sił na CyberFoto.
mnie tam szkło OIS nie bawi, bo nie potrzebuję stabilizacji przy takich ogniskowych. fajne byłoby natomiast tele z OIS - pewnie taki wynalazek ujrzy kiedyś światło dzienne a cena będzie na miniaturowej karteczce...
Sigma w końcu coś porządnego puszcza w świat bo te Ich dotychczasowe obiektywy dl 4/3 to jakaś sciema...
ekwiwalent 1000 mm to fajna rzecz, szkoda tylko że ma taki szeroki zakres, obawiam się że jakościowo nas nie zabije... za to 50-200 pewnie potanieje lekutko.
wydaje mi się czy ten 14-50 nie ma gwintu na filtry???
Przeczytalem co piszecie Panowie , przemyślałem i optymizm mi dołuje. A najgorsze ,że z mojej analizy sytuacji na rynku i w okół olympusa uwazam ,ze bardzo długo trzeba będzie czekać na aparat z tej samej półki co E1. Na razie rad jestem ,że sigma jakąs niezłą stalkę chce robić dla 4/3- oby nie byla droższa od ZD
robin102:
to się za rok kupi jakiegoś następcę E-330, w ewentualne szpary poutyka silikonu i będzie prawie jak E-1...
MUSI coś grubego wyjść, ja tam wierzę.
Brzmi nieźle :wink:Cytat:
Niemniej, pełno jest L w Panasonicowych kompaktach, więc jeden zgrzyt w Twojej teorii już jest. Dla ludzi, o których piszesz Leica zapewne wypuści swojego klona w cenie x2. Dla tych, jeszcze bardziej nieprzeciętnych mają DigitalModul. IHMO chcą wejść w niższy segment i to jest dla nich doskonała okazja. Ja stawiam na cenę obiektywu 3500-4000 a kita z tymże na +/- cenę D20/D30 w kicie ze słoikiem
Trzeba uważać z kategorycznymi twierdzeniami, niejeden "prorok" już się na nich przejechał, np. M. Johnston i M. Reichmann , żeby wymienić tych najbardziej zannych 8)Cytat: