Ja zawsze sie dodzwaniałem za pierwszym, drugim razem. Tam sie dzwoni tylko pod jeden numer. Reszta to chyba jest dla picu ;).
Wersja do druku
Ja zawsze sie dodzwaniałem za pierwszym, drugim razem. Tam sie dzwoni tylko pod jeden numer. Reszta to chyba jest dla picu ;).
to jesli mozesz podaj ten numer na ktory sie dodzwoniles! (IMHO fuksem :P) Ja dzwonilem na wszystkie co sie da i zawsze to samo...Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
na te pisałki serwisantów to w ogóle nie zwracajcie uwagi ,nie analizujcie ich, najważniejsze to opisać najlepiej na CD co jest uszkodzone i poprzeć fotkami, Ważne oby sprzęt po naprawie byl sprawny , z Czechem to i Słowak się nie dogada . Ja z naprawą C5050 miałem bardzo dobry kontakt i wszystko łacznie z super zapakowaną przesyłką , ale to co piszecie to chyba jakięś żarty w OLy PLy serwis się dzieją albo wszyscy poszli na urlpopik , więc wniosek nie serwisować sprzętu w poniedziałki i w wakacje hi hi hi
Z tym objawem spotkałem się już kilkukrotnie, w zupełnie nowych egzemplarzach E 500, tak więc nie sądzę, aby byłato wina zabrudzonych styków ( oczywiście kiedy są ewidentnie brudne to zmienia postać rzeczy), a raczej, jakiś błąd w sofcie. Po wypięciu i podpieciu z powrotem obiektywu wszystko jest ok... do następnego razu
no dokladnie.... teraz juz wiem ze to nie wina brudu (na 99,99%)! Niestaty nadal mam ten problem...
Jak znowu oddam sprzet do serwisu to pewnie znowu bede pisal relacje - mam nadzieje ze to bedzie juz ostatni raz. No bo przeciez ile moge was zanudzac serwisowymi perypetiami ;)
Ciekawe, czy to jest problem z body czy z obiektywami.
Ja też już spanikowałem i umieściłem na forum wątek o perypetiach po upgrade'dzie E-500 ( z 1.0 do 1.2 ), nie skojarzyłem tego faktu z jakimiś problemami sprzętowy, ale właśnie ową aktualizacją ( bo to ona bezpośrednio poprzedzała ten problem ).
Wpinałem 40-150 i wszystko grało jak należy, wpinałem 14-45 i AF nie działał oraz brak było w menu informacji o firmware obiektywu ( body 1.2 lens 1.1 - tak się zgłaszała ta informacja przy 40-150 ). Co dziwne, przy 14-45 przesłone mogłem ustawiać do takich wartości na jakie pozwalało szkło, więc jakaś komunikacja była.
Co w moim przypadku pomogło ? Nie przekładałem szkła - przełączyłem się na ostrzenie manualne i postrzyłem parę razy obiektywem. Po takim manewrowaniu AF zaskoczył i zaczął działać, oraz pojawiła się wersja firmware szkła w menu.
Teraz na próbę parę razy przełożyłem szkła i nic się nie przycięło ( odstukać odpukać ).
Ponieważ dzieje się to przy różnych wersjach aparatu ( e-300, moje e-500 ) większym prawdopodobieństwem jest problem z obiektywami. Drugim podejrzanym jest nowszy firmware ( to oprogramowanie dla e-300 i e-500 to pewnie wiele się nie różni ).
Ciekawa sprawa.
na pociechę napiszę Wam, że JEDEN raz zawiódł mnie 14-54. JEDEN raz zdarzyło się że obiektyw mi "zwisł". przestał reagować na spust - AF nie śmigał a mnie oblał zimny pot. obiektyw mam jeden więc go nie odpinam - jest cały czas z OLKIEM.
straciłem przez to dwa niepowtarzalne kadry (aparat zrobił mydło a ja skumałem za późno że nie kręci), ale na szczęście po wyłączeniu i ponownym odpaleniu sprzętu wszystko było OK.
ale mam dola :cry: :cry: :cry: znowu mi nawala aparat :? (a przeciez tak o niego dbam)
Od czasu kiedy mam ZD 14-54mm to praktycznie nie zmienialem obiektywu i wszystko gralo. Wczoraj podczas sesji postanowilem ze zmienie obiektyw na ZD 35mm macro (malo uzywany, jak nowy) no i po wlaczeniu body aparat 'nie widzi' obiektywu. Nie moge ustawic przeslony (body zachowuje sie tak samo jakby je wlaczyc bez podlaczonego obiektywu). Czyli dokladnie mam ten sam problem co kiedys. Zreszta po podczepieniu z powrotem ZD14-45 tez go nie widzial - czyli blad wybitnie tkwi po stronie body!
Jestem zalamany bo mam nie mala szklarnie olympusa. Na wiosne pewnie dopiero zaczalbym zmieniac obiektywy w plenerze no i nawet o slubach na ktorych mam focic nie wspomne :( Gwarancja mi sie konczy jakos w kwietniu...
co myslicie wyslac znowu do serwisu? (pewnie w najlepszym wypadku przeczyszcza mi styki i znowu bede mial problemy po jakims czasie) :(
A przeczyściłeś styki na obiektywach i na korpusie? Jak to nie pomoże to lepiej serwis. Do czyszczenia polecam izopropanol (występuje w handlu także pod nazwą IPA) lub etanol - tylko czysty (np. spirytus rektyfikowany), nie żaden denaturat, po którym zostają osady.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
wiem wiem.... styki czysciutkie! (zreszta byla mowa juz o tym w tym temacie)
;(