Przyłączam się!
Wersja do druku
Przyłączam się!
od konstrukcji, czyzby panowie nie mieli fizyki w szkole ? Czyzby sie to Optyka nazywalo ?
Ojej! To znaczy że ja urwałem się właśnie z tej lekcji gdzie było o konstrukcji współczesnych obiektywów! :cry: :cry:
Doskonałe wyjaśnienie... Wobec takiej odpowiedzi cofam moje pytanie.Cytat:
Zamieszczone przez DraXan
mariush, nawet ludzkie oko ma ograniczony zakres ostrzenia. Wynika to pewnie z fizycznych niemozliwosci zmiany ksztaltu soczewek czy też ich nadmiernego przemieszczania się w obiektywie.
Króko - wzgledy fizyczne o czym wspomnial DraXan, choć lakoicznie.
Tak - ale jestem ciekawy co konretnie wpływa na min. odległość ostrzenia. To, że mają na nią wpływ fizyczne właściwosci obiektywu sam sobie wykombinowałem, optyka (o której istnieniu uświadamia mnie DrXan :)) - tylko co konkretnie? Dlaczego np. 14-54 ostrzy z kilku cm, a 40-150 z dwóch metrów?Cytat:
Zamieszczone przez NimnuL
Też jestem ciekaw szczegolow zatem wpinam sie w pytanie.
BTW - wczoraj sprawdzalem jak sie sprawdza 14-54 w zblizeniach ... niegłupie makra mozna tym robic. Aż się zdziwiłem.
Zauważyłem że im krótsza ogniskowa tym mniejsza min odległość ostrzenia.
braklo tam a w moim niku :P
hehe, what's up doc? :DCytat:
Zamieszczone przez DraXan
Habilitacja szybsza niż zakupy dyplomu na bazarze DrXan :D
Przy kicie i tele olka tak jest. Ale np. taki panasonic fz20 z ogniskową 6-72 ostrzył na min. ogniskowej z ok. 3 cm - a minolta a1 (7,2-50,8 mm) z 25 cm. Ogniskowe (dolne) praktycznie jednakowe - a rozbieżność niesamowita.Cytat:
Zamieszczone przez zdrip