...przez najbliższe 3 miesiące aż wyjdą jeszcze nowsze zabawki :)
http://www.youtube.com/watch?v=ulVDM...etailpage#t=89
...przez najbliższe 3 miesiące aż wyjdą jeszcze nowsze zabawki :)
http://www.youtube.com/watch?v=ulVDM...etailpage#t=89
Ale jesteście naiwni. Liczycie cenę szkieł na podstawie ceny zestawu kitowego. W ten sam sposób można policzyć odjąć od E-P1 z ZD 14-42 (2800 zł) cenę samego body (2600 zł) i wyjdzie, że kitowy obiektyw kosztuje 200 zł. Ale gdyby go kupić osobno, to trzeba już wyłożyć ponad 1000 zł. Więc jeśli liczycie, że te pasikonikowe szkła będą po 200$, to przygotujcie się raczej na 1000$.
Ja bym rozwazyl 'spolki' - jak ktos potrzebuje body - dolacze sie i kupie samo szklo 20mm ;-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Amazon.com: Panasonic LUMIX G 20mm f/1.7 Aspherical Pancake Lens for Micro Four Thirds Interchangeable Lens Cameras: Electronics@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/31HUr5q3P0L.@@AMEPARAM@@31HUr5q3P0L
...to może ktoś potrzebuje taką armatę 14-140 i nowość GF-1 ? Mi do szczęścia wystarczy GH-1 +20/1.7 + 14/2.8 .
to nakręcone GF1 ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ee tam naiwni, czasami tak wychodzi i tyle. Ja liczyłem, że 40-150 w dualkicie wychodzi pomiędzy 300 a 400 pln, i za tyle kupiłem nówkę w sklepie i liczę że tak wyjdzie z tymi nowymi szkłami.
Może to spiskowa teoria dziejów, ale ja mam nieodparte wrażenie, że panas przystąpił do odebrania olkowi jego kawałaka rynku i nie bardzo ma w głowie współpracę.
Oglądając zdjęcia na necie, może sie mylę, myślę sobie iż daje Olkowi te matryce, z których juz sam rezygnuje, zachowując dla siebe to co najlepsze. Niedobrze to wróży. Nietety tak to juz jest gdy się zależy od wiekszych.
gdybym był złosliwy to bym tak powiedział:
patrząc na tego naleśnika panasa to olek powinien dostać wpie... za naleśnika w 4/3 ze swiatłem 2.8 i na koniec panas wyprodukuje w dwa lata cały zakres ogniskowych fajnych szkieł (już większość ma) a olek przez od 2005 roku ma braki... ale nie jestem złośliwy i to napisałem łeee...
geo, masz rep+ ode mnie. By poprzeć jakimiś argumentami pozwolę sobie na małe przypomnienie, co Panaś zdążył już wymyśleć pod mikro4/3:
Do systemu od Panasia należą obiektywy:
a) LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S
b) LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH.
c) LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S.
d) LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6/MEGA O.I.S.
e) Panasonic LEICA DG MACRO-ELMARIT 45mm f/2.8 ASPH. MEGA O.I.S.
f) LUMIX G 20mm / F1.7 ASPH.
g) LUMIX 100-300mm f/4-5.6 OIS,
h) LUMIX 8mm f/3.5 fisheye
i) LUMIX 14mm f2.8
ps fajnie by było uzupełnić spis szkiełek w Olypedii
Podoba mi się w tym panasie wszystko, oprócz tego, że nie ma do niego żadnego małego zooma ze stabilizacją. Stałki stałkami, sprawdzają się świetnie w określonych warunkach, ale bez zooma to na dłuższą metę ja nie potrafię... ;)
Współpracy między nimi nigdy nie było. To jasne, że te firmy ze sobą konkurują, tyle że w ramach jednego systemu. Olek ma swój kawałek tortu na rynku lustrzanek i teraz też w systemie mikro, więc musi odpowiednio balansować siły. Panas na rynku lustrzanek praktycznie nie istnieje i na pewno już nie zaistnieje, więc jedyne do może zrobić, to postawić na jedną kartę, którą jest µ4/3. Nic dziwnego, że jego działania w tym kierunku są bardziej żwawe no i w sumie dobrze...
Tu nikt nic nikomu nie daje - za wszystko się płaci (ewentualnie jest jakaś wymiana barterowa technologii). Wszystko jest opisane w odpowiednich umowach, do których podpisania nikt Olympusa nie zmuszał, więc widziały gały co brały. Poza tym te matryce są takie same, tylko inne są filtry AA. I nawet nie wiadomo, czy to Panas takie filtry wkłada do matryc dla Olka, czy to sam Olek serwuje sobie takie "atrakcje".