link: http://panasonic.jp/dc/gallery/sample.html
Wersja do druku
Około 150,000 JPY za GH1. Blisko 5400 PLN. LUMIX G VARIO 7-14mm f/4,0 za 125,000 JPY czyli około 4500 PLN :lol: Nawet jeśli, to tylko ceny referencyjne, to w PRLu taniej nie będzie.
Tak jak sądziłem. Panasonic, to dziwna firma, która ustala ceny oderwane od rzeczywistości i można zawsze się spodziewać absurdalnego ich poziomu.
Pozdrawiam
k@mil
dlaczego przeliczyłeś droższą a nie tańszą wersje -7-14 ok 99000jenów to daje 3500-3600 zł a to nowość i pytanie: ile obiektywów konkurencji o podobnym zakresie ogniskowych jest na rynku w tej cenie?
To dopiero początek - w polskiej dystrybucji i tak cena będzie niższa(jak G1 > 20 %- sklepy internetowe- canneo) .
Zakładam , że będzie bardzo dobry - Panasonic tworząc ten system zdaje sobie sprawę , że każdy błąd na starcie to strzał w kolano - na razie ob kitowy i 45-200 są bardzo dobre.
rodzyn jesteś fanboyem i chyba głęboko wierzysz, że produkty Panasonica będą tym lepsze im więcej dobrego na ich temat napiszesz. Nawet jeśli GH1 kosztowałby w PRLu 6999 PLN znajdziesz powody usprawiedliwiające ten fakt.
Panasonic jak zawsze postradał zmysły. I te pianie z zachwytu skończy się równie szybko jak zaczęło wraz z opublikowaniem polskich cen. Teraz wielu widzi u siebie zestaw GH1 z 7-14/4,0. Pewnie znajdzie się tylu chętnych, co na L1 z 14-50 O.I.S. ;-)
W każdym razie nie widzę wielu ludzi, którzy wyłożą za GH1 i 7-14/4,0 tyle na ile się zapowiada. Z drugiej strony będzie, to z korzyścią dla Olympusa. Tu można liczyć na rozsądne ceny i wysoką jakość obiektywów, których nie trzeba korygować w programach do wywoływania RAWów.
Ja używam w znacznym stopniu mnie satysfakcjonującego G1( jeszcze gdyby miał stabilizację w korpusie) z 7-14 będzie bardzo dobrze za bardzo satysfakcjonujące pieniądze.
Myślę , że z GH1 będzie podobnie jak z G1 -cena w Panasonic Polska 2969zł(po rabacie) a w internecie bez problemu 1919zł.
Swoją drogą miałem jakiś czas (i ma go wielu znajomych dla obiektywu i jako drugi korpus do E-3)Lumixa L1 z 14-50 O.I.S i był to bardzo sympatyczny aparacik ze świetnym szkłem dramatycznie ciemnym wizjerem-i tu ukłon w stronę G1.